StoryEditor

V Nafte Gbely sa nič nemení

Zmena vlastníka akcií Nafty Gbely zrejme jej strategické zámery neovplyvní.

"Akcionárska zmena v spoločnosti Nafta, pokiaľ viem, neovplyvní podnikateľské zámery, ani personálne obsadenie predstavenstva či iných orgánov." Pracovník tlačového odboru nemeckého Ruhrgasu Helmut Roloff takto pre HN načrtol ďalší vývoj tejto slovenskej ťažobnej spoločnosti po tom, ako Ruhrgas od koncernu RWE Gas v prepočte za 2,5 miliardy korún odkúpil jej 40,13-percentný podiel. Peniaze za predaj akcií už sú na účte Ruhrgasu.
Kúpou akcií Nafty Ruhrgas posilnil svoju pozíciu na slovenskom trhu. V konzorciu s Gaz de France už vlastní aj 49-percentný podiel v Slovenskom plynárenskom priemysle.
Transakcia o prevode akcií medzi RWE Gas International B.V. a Ruhrgas Energie AG nadobudla platnosť v stredu. Obchod prebehol prostredníctvom Burzy cenných papierov v Bratislave o deň skôr. Balík 40,1 percenta akcií Nafty predstavuje 1 296 776 akcií. Predajná cena jednej akcie bola 1 928,60 koruny.
RWE podľa jej oficiálneho stanoviska podiel v Nafte predala v rámci skresávania svojho zahraničného portfólia v uskladňovaní zemného plynu. Napriek tomuto obchodu však podľa ich stanoviska zostáva Slovensko aj naďalej v centre záujmu RWE: napríklad z pozície strategického investora vo Východoslovenskej energetike, kde od minulého roka vlastní 49-percentnú účasť a manažérsku kontrolu. Samotná Nafta sa k transakcií podľa PR manažérky Renáty Staroňovej zatiaľ vyjadrovať nebude, keďže spoločnosť nie je priamym účastníkom obchodu, ale jeho predmetom.
Prvé akcie Nafty získal RWE Gas začiatkom roka 2001, pričom svoj podiel na základnom imaní firmy zvyšoval postupne. Na sklonku roka 2002 nemecký koncern správu týchto akcií presunul na svoju holandskú dcérsku firmu RWE International. Aj zahraničné médiá sa vtedy zhodli, že dôvodom bola snaha o zníženie daní z dividend. Holandský daňový systém daň z dividend nepozná. Nafta však za rok 2002 dividendy nevyplácala.
Od začiatku tohto roka pokračuje v Nafte reštrukturalizácia, ktorú ešte svojimi rozhodnutiami podporil aj RWE Gas. Nafta sa zlučuje s jej dcérskou firmou Nafta Gas. Nafta Východ sa včleňuje do Nafty Záhorie a vznikne spoločný podnik -- Slovenská vrtná spoločnosť, ktorú chce materská firma neskôr odpredať spolu s Naftou Stroj.
Skupina RWE Group uzavrela minulý rok s prevádzkovým ziskom 225 miliardy korún a medziročne tak svoju bilanciu zlepšila o jednu pätinu. Nafta v prvom polroku 2003 dosiahla čistý zisk 504 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 22:49