StoryEditor

Podielové fondy bohatšie o pol miliardy

18.02.2003, 23:00

Viac ako 600 mil. Sk prišlo v minulom týždni do otvorených podielových fondov združených v Asociácii správcovských spoločností (ASS). Investori pritom z fondov vybrali podiely za vyše 100 mil. Sk. Celkové čisté predaje, teda rozdiel medzi sumou kúpených a vrátených podielov, tak prekročili pol miliardy korún. Informoval o tom výkonný riaditeľ ASS Peter Goceliak.
Medzi peňažnými fondmi sa najviac darilo korunovému fondu od VÚB Asset Management (AM), ktorý si v medzitýždňovom hodnotení pripísal zisk 0,44 %. Podľa Petra Machaja, portfóliového manažéra VÚB AM, sa pod tento výsledok podpísal nárast cien dlhopisov v eurách, ktoré má fond vo svojom portfóliu. Ako dodal, cenový vzostup spôsobil vysoký dopyt investorov. Nákup štátnych dlhopisov za vyššie ceny ako výnosová krivka, kľúčový ukazovateľ cien štátnych dlhopisov, je druhým dôvodom relatívne vysokého zisku Peňažného korunového fondu od VÚB AM.
Druhým najúspešnejším bol Euro peňažný dividendový fond v správe Tatra Asset Management (TAM) s výkonnosťou 0,37 percenta, ktorú ovplyvnilo predovšetkým posilnenie eura oproti slovenskej korune. Dolárový peňažný dividendový fond od tej istej správcovskej spoločnosti bol jediným peňažným fondom, ktorý mal v minulom týždni stratu 0,12 percenta. Pokles v tomto prípade súvisí s oslabením amerického dolára k slovenskej korune. V dolárovom vyjadrení však fond dosiahol zisk. Priemerné zhodnotenie peňažných fondov bolo v minulom týždni 0,31 percenta.
Dlhopisy v eurách a dolároch profitovali v minulom týždni podľa analytika Investičnej a dôchodkovej správcovskej spoločnosti Vladimíra Ravingera z poklesu akciových trhov. Euro dlhopisové fondy sa posilnili v priemere o 0,56 percenta, dolárové o 0,47 % a korunové o 0,18 percenta. Najvyššiu výkonnosť v sektore dlhopisových fondov mal Renta Eurorenta od KBC Renta, keď si v porovnaní s predchádzajúcim obdobím polepšil o 0,64 percenta. S najvyššou stratou -- 0,61 percenta -- skončil Dolárový dlhopisový fond od TAM.
Akciové fondy prerušili v minulom týždni vyše mesiac trvajúci pokles. "Dôvodom bol optimizmus na akciových trhoch vyvolaný správou zbrojných inšpektorov OSN, ktorá oživila nádeje na pokojné riešenie irackej krízy," povedal V. Ravinger. Nepriniesla síce rozuzlenie, ale investori ju prijali s úľavou. Americký akciový index Dow Jones skončil týždeň so ziskom 0,6 percenta, nepodarilo sa mu však prekonať hranicu 8 000 bodov. "Akékoľvek rozuzlenie irackej otázky, ktoré odstráni pretrvávajúcu neistotu, bude mať pravdepodobne priaznivý psychologický efekt na investorov a ceny akcií," zdôraznil V. Ravinger. Najvyšší zisk mal fond investujúci do akcií v Európe od KBC Equity Fund, keď sa posilnil o 3,76 percenta. So stratou 2,86 percenta sa najmenej darilo fondu WIOF -- US Capital Growth Fund.
V skupine zmiešaných fondov boli iba dve straty. Reštitučný otvorený podielový fond od J&T Asset Management sa v minulom týždni oslabil o 0,66 percenta a WIOF -- Balanced Euro od Unigestion Asset Management o 0,23 percenta. Najvyššiu výkonnosť mal Zahraničný rastový fond od Amslico AIG Funds, ktorý stúpol o 2,18 percenta.

Najvyššie zisky a straty fondov
(medziročné hodnotenie k 14. feburáru, v %)


Podielový fond Správcovská spoločnosť Zisk/Strata

Korunový akciovo-dlhopisový Tatra Asset Management 15,20
1. PF Slnko Investičná a dôchodková 13,48
Korunový dlhopisový Tatra Asset Management 13,20

Modern Times Volksbanken-KAG -50,05
Globálny technologický Istro Asset Management -47,13
Europa-Invest Volksbanken-KAG -46,72

Zdroj: ASS

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. máj 2024 06:09