StoryEditor

USA ustupujú od politiky silného dolára

14.05.2003, 00:00

Americký minister financií John Snow porušil dlhoročnú tradíciu podpory silného dolára v Spojených štátoch, keď uviedol, že zvýšenie objemu vývozu z krajiny v dôsledku oslabenia národnej meny je vítanou zmenou. Reakcie na seba nenechali dlho čakať a prvé obchodovanie na finančných trhoch v tomto týždni sa nieslo v okamžitom posilnení japonského jenu a aj eura, a to o 0,35, resp. o 0,7 %. Podľa britskej BBC od začiatku tohto roka klesol dolár oproti euru už o 12 % a stále klesajúce úrokové sadzby, ako aj pravdepodobnosť rastu rozpočtového deficitu USA, v najbližšej budúcnosti nútia investorov poobzerať sa po výhodnejších trhoch.
Snowove slová v prvom z jeho televíznych vystúpení, a to pre Fox News, síce ešte zahŕňali rituálnu oficiálnu podporu politike silného dolára, v ktorú, ako minister uviedol, "stále verí", no už tu nezabudol pripomenúť, že daňové škrty prezidenta Busha sú vítaným balíčkom na podporu ekonomiky. V druhom televíznom prejave na stanici ABC News však už veci uviedol úplne inak.
"Ak bude dolár na nižšej úrovni, podporí vývoz a myslím si, že už teraz sa objem vývozu (v dôsledku oslabovania meny) zvyšuje," uviedol J. Snow. Podľa ekonómov sú tieto slová kľúčové. Ako uviedol analytik Takaši Tojahara z Nomury Securities, americký minister financií mal už niekoľko diametrálne odlišných komentárov v súvislosti s hodnotou dolára, posledné hodnotenie je však podľa neho najdôveryhodnejšie.
Je však isté, že prudký obrat USA v dolárovej politike môže do veľkej miery poškodiť iné ekonomiky a Spojeným štátom sa za určitý čas vrátiť ako bumerang. V Európe, napríklad, oslabovanie národných mien automaticky nevedie k podpore ekonomík, ktoré stále zápasia s minimálnym rastom, najmä v dôsledku problémov najsilnejšej z nich, Nemecka. Podobne ako Japonsko tiež do veľkej miery závisia od krokov amerického ministerstva financií. Klesajúca hodnota dolára je zvlášť nepríjemná pre Japonsko, ktorého export vďaka výhodnému kurzu jen/dolár je jedinou záchranou pre ekonomiku zápasiacu s krízou. Domáci dopyt je katastrofálne nízky a navyše, ázijská krajina má ešte stále veľký počet "polomŕtvych" firiem, ktoré nie sú a nikdy nebudú schopné splatiť vysoké dlhy a prežívajú len vďaka takmer nulovým úrokovým sadzbám. Podobne však, ako už pred časom uviedli britské Financial Times, aj Európa silne závisí od vývozu, a teda od toho, či sa bude dolár oproti euru posilňovať. Malá Európa reaguje na obmedzenie vývozu omnoho chúlostivejšie ako veľké USA, kde je nepomerne vyššia mobilita pracovných síl, a tým aj produktivita, než na starom kontinente.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 00:16