StoryEditor

Európa konečne pripravená prejsť do éry HDTV

18.07.2006, 00:00

Európa je konečne pripravená prejsť do éry HDTV, ktorú mnohí diváci v Severnej Amerike a Japonsku už využívajú. Po pokusných experimentoch na konci roka 2005, v tomto roku už vidíme prvé veľkosystémové využitia u popredných európskych poskytovateľov služby, ako sú Premiere, BskyB a Canal Plus. Počas roka sa tiež očakávajú prvé optické diskové technológie používajúce laser Blue-ray, ktoré ponúknu ďalšie prostriedky pre zaznamenávanie video obsahu s vysokou rozlíšiteľnosťou.


Urýchlenie nástupu
Primárne urýchlenie nástupu HDTV v Európe predstavuje rýchly nárast trhu s plochými TV obrazovkami s vysokou rozlíšiteľnosťou. Spotrebitelia si v roku 2005 zakúpili viac než 2 milióny veľkých plochých TV obrazoviek (plazmové aj LCD). Mnoho z nich má značku HD-Ready, čo znamená, že sú kompatibilné s novými službami HDTV. Potenciálni diváci očakávajú, že výmena bude prebiehať rovnako rýchlo ako počas prechodu od starého druhu TV prijímačov s obrazovkami CRT. Očakáva sa, že v roku 2010 bude v európskych domácnostiach inštalovaných viac ako 50 miliónov veľkých plochých obrazoviek.
Aby diváci mohli prijímať nové služby HDTV, musia si zakúpiť nové ovládacie skrinky, tzv. set-top boxy. Existuje jedna neznáma pre poskytovateľov služby, či dokážu uspokojiť prípadných záujemcov o ich zakúpenie. Prvé dodávky budú pravdepodobne obmedzené nedostatkom obvodov dekóderov, ktoré podporujú nové normy kompresie video signálu. Takýto priebeh sa očakáva v počiatočných mesiacoch a poskytovatelia služby musia byť opatrní, aby neprechválili HDTV, pokiaľ svojimi dodávkami nebudú môcť uspokojiť záujemcov o túto technickú novinku. Dostatočná ponuka programov vo forme HDTV bude ďalšou kľúčovou podmienkou úspechu.

Zvýšený obrat
Celosvetovou hlavnou športovou udalosťou tohto roka sú majstrovstvá sveta vo futbale. V tomto období sa očakáva zvýšený obrat predaja TV prijímačov HD-Ready, ako aj zvýšený nárast záujmu o predplatenie služby. V mnohých krajinách stále nie je jasné, koľko zápasov sa bude aktuálne vysielať vo formáte HDTV. Rovnaké problémy predstavujú filmy. Všetci vedúci poskytovatelia platenej TV začnú vysielať filmové kanály HDTV, ale dostupnosť najnovších titulov nie je istá až dovtedy, pokiaľ sa dôležití poskytovatelia obsahu nepresvedčia o efektívnosti bezpečnostných technológií na zachovanie autorských práv na obsah HD.
Ďalšou dôležitou udalosťou tohto roka bude uvedenie prehrávačov s formátom Blue-ray Disc a HD-DVD do predaja. Európa zatiaľ tento dátum nepotvrdila. Očakáva sa, že by mohli byť dostupné v druhej polovici roka. Formát Blue-ray Disc má v súčasnosti lepšiu pozíciu nahradiť súčasné prehrávače DVD, rozhodujúca bude jeho väčšia podpora filmovými štúdiami. Herné konzoly PS3 od Sony budú štandardne tiež obsahovať formát Blue-ray. Na začiatku budú obidva systémy pomerne drahé, predpokladá sa, že to bude trvať niekoľko rokov, až kým ich predaj nedosiahne úroveň predaja prehrávačov DVD.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/informacne-technologie, menuAlias = informacne-technologie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 23:13