StoryEditor

Náplasť nielen na tenisový lakeť

07.06.2005, 00:00

S príchodom prvých horúcich dní väčšina z nás vytiahla bicykle z pivnice, oprášila kolieskové korčule či tenisové rakety. Niet sa čo čudovať, veď zimy sme si v posledných mesiacoch užili do sýtosti a konečne sa ukazuje, že si radosť z pohybu budeme môcť naplno vychutnať v objatí prírody. V záplave endorfínov však môžeme veľmi ľahko prísť k bolestivým športovým úrazov.
Bolesť je nepríjemný senzorický a emocionálny zážitok, ktorý vzniká pri poškodení tkanív. Sprevádza vytknutie kĺbov, natiahnutie, natrhnutie alebo pomliaždenie svalov, väzov a šliach. Ďalšími prejavmi poškodenia tkanív sú opuch a obmedzená pohyblivosť v postihnutom kĺbe alebo svale. Každý mnohokrát opakovaný pohyb môže viesť k vzniku akútneho alebo chronického zápalu mazového vačku v okolí kĺbu (tzv. burzitída). Typickými príkladmi u športovcov sú tenisový lakeť či golfové plece. Terapia tenisového lakťa a iných športových úrazov spočíva v komplexnej medikamentóznej a fyzikálnej liečbe (liečebná elektroterapia alebo ultrazvuk). Na medikamentóznu liečbu bolesti a zápalu sa najčastejšie používajú tzv. nesteroidové antiflogistiká (NSA, nesteroidové protizápalové lieky). Donedávna patrili medzi najpoužívanejšie tablety alebo kapsule, no v súčasnosti sa do popredia dostávajú aj rozpustné granuláty. Účinnou látkou je v nich originálna molekula -- diklofenak epolamín. Ich prednosťou je, že nezaťažujú žalúdok a najmä majú rýchly nástup účinku do 10 -- 15 minút. Povedzte, kto by sa nechcel zbaviť bolesti v takom krátkom čase? Skvelou alternatívou pri športových a iných poraneniach kĺbov, svalov, šliach a väzív sú lokálne NSA vo forme gélov alebo náplastí. Ich nesporná výhoda spočíva najmä v tom, že sa aplikujú priamo na postihnuté miesto, čím sa šetrí žalúdok a pečeň. Revolučnou novinkou sú náplasti, v ktorých je liečivo prítomné v gélovom nosiči a kontinuálne sa uvoľňuje počas 12 hodín až do centra bolesti. Zabezpečíte si tak nepretržitý a rovnomerný liečebný účinok počas dňa aj noci. Aplikácia náplastí je jednoduchá, dajú sa nosiť diskrétne pod oblečením a najmä neobmedzujú v pohybe pri športe či pri vykonávaní rôznych obľúbených činností. Ak vás trápi bolesť niektorého veľmi namáhaného kĺbu, stačí náplasť zafixovať gázou a nemusíte sa obávať, že sa počas dňa odlepí.
Náplasti, podobne ako aj iné lokálne NSA, sa všeobecne veľmi dobre znášajú, iba zriedkavo sa môže vyskytnúť svrbenie, pálenie a začervenanie kože, ktoré však zvyčajne rýchlo ustupuje po ukončení aplikácie. Všeobecne sa lokálne NSA nesmú aplikovať na otvorené rany. Čas liečenia športových úrazov vo všeobecnosti závisí od druhu úrazu a rozsahu poškodenia. Liečbu možno urýchliť tým, že sa poškodený kĺb alebo sval snažíme zaťažovať čo najmenej. Väčšie zranenia si vyžadujú odborné lekárske ošetrenie, pomoc odborníka by sme mali vyhľadať aj v prípade pretrvávajúcich ťažkostí následkom menších úrazov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 16:46