StoryEditor

Urobte si radosť, zbavte sa depresie

09.01.2003, 23:00

Máte pocit, že sa vám nič nedarí, cítite sa unavení, malátni, prepadávate zlým náladám a apatii? Zrejme vás navštívila depresia, typická pre toto ročné obdobie. V žiadnom prípade jej nepodľahnite, ale bojujte proti nej, ako sa len dá, nech vás nepripraví o chuť do života. Ako na to?
Doprajte si čo najviac svetla. Jedným z dôvodov zimnej depresie je nedostatok slnečného svitu. Preto ak máte možnosť vypraviť sa za slnkom, urobte to. Nemusíte letieť na drahú dovolenku do exotických krajín, dostatok slnka nájdete v zime, napríklad, na horách. Alebo si aspoň cez víkend doprajte prechádzku v čase obeda, kedy slnko v chladných januárových dňoch svieti najsilnejšie. Ďalšia možnosť je zájsť do solária a poriadne sa tam vyhriať. Taktiež doma, keď cítite, že na vás ide smútok a únava, nezostávajte v prítmí, ale okamžite rozsvieťte všetky svetlá. Možno sa vám podarí prichádzajúcu "depku" odohnať.
Zabávajte sa. Niet nič horšie, ako sa oddať depresii naplno, sedieť doma, ľutovať sa, či rovno plakať do vankúša. Namiesto toho vyrazte von za zábavou. Využite zimné počasie na bláznivú sánkovačku, guľovačku, alebo zorganizujte s priateľmi súťaž o najväčšieho snehuliaka. Ak fúka vietor, môžete si púšťať šarkana. Večer sa vyberte na tancovačku, alebo na pohárik vareného vína. V spoločnosti priateľov prekonáte zlú náladu oveľa ľahšie, ako sami.
Pravidelne jedzte. Nízke teploty sú náporom pre náš organizmus. Ak mu nedodáte dostatok energie, budete sa cítiť unavení a vyčerpaní. Neznamená to však, že sa máte napchávať. Jedzte pravidelne, radšej viackrát denne v menších dávkach. Nezabúdajte na dostatok zeleniny a ovocia.
Teplo sa obliekajte. Ak vyrazíte do januárových mrazov v tenkom oblečení, nielenže riskujte ochorenie, ale navyše aj vaša mrzutá nálada sa ešte zhorší. Keď je človeku zima, nechce sa mu usmievať a myslieť pozitívne. Preto sa pred odchodom z domu dobre oblečte. Teplé oblečenie taktiež prispieva k vašej dobrej nálade.
Rozmaznávajte sa. Keď cítite, že na vás ide depresia, začnite sa rozmaznávať. Kúpte si niečo pekné, stačí maličkosť -- napríklad kazeta s vašou obľúbenou hudbou, nový parfum či kniha. Do bytu si kúpte kyticu kvetov, najlepšie žltých a červených. Pripomenú vám leto a teda teplo.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita-zivota, menuAlias = kvalita-zivota, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 04:11