StoryEditor

Milan Dubec: Užívať si na záhrade? Ešte nie

17.10.2006, 00:00
Dnes zakladateľ a spolumajiteľ internetového portálu Azet.sk Milan Dubec.

Kým iní stredoškoláci športovali, behali za zábavou a dievčatami, on sedel pri počítači. Nebavilo ho hranie počítačových hier, a tak vymýšľal niečo nové. V šestnástich už prevádzkoval svoju amatérsku internetovú zoznamku. Neskôr k nej pribudol komunikačný portál Pokec.sk a postupom času sa zo študentskej zábavy stal na internete populárny a výnosný biznis. "Patrím k vrstve otcov - zakladateľov. S tým, že som neodišiel v období rozkvetu, keď sa tieto firmy predávali," hovorí zakladateľ a šéf jedného z najnavštevovanejších slovenských internetových portálov Azet.sk, dnes 26-ročný Žilinčan Milan Dubec.
Zábava za desiatky miliónov
Začalo sa to v roku 1997 ako klasická študentská aktivita. "Prvé tri roky sa to určite nespájalo so slovami biznis, peniaze, stačilo vreckové od rodičov. V roku 2000, keď sa Pokec stal populárnejším, bolo treba investovať prvé státisíce do hardvéru. Vtedy vznikla strecha združujúca všetky dnešné produkty, portál Azet. Odvtedy fungujeme ako reálna akciovka," hovorí Dubec.
Do biznisu pribral partnerov, ktorí mu ho pomohli postaviť na nohy, dnes má vo firme polovičný podiel. Krátko po rozbehnutí portálu dostal niekoľko ponúk na predaj. Odolal. "Tie ponuky neboli nikdy naozaj finančne zaujímavé. Teraz dokážeme ročne zarobiť toľko, koľko nám vtedy ponúkali za celú firmu," hovorí.
Dnes má spoločnosť prevádzkujúca chatový portál, zoznamku, vyhľadávač, katalóg, spravodajský server a mnohé iné služby, obrat desiatky miliónov korún ročne. Firma má dnes 45 zamestnancov, okrem toho pomáhajú desiatky brigádnikov. "Momentálne nie je najdôležitejšie blaho akcionárov, snažíme sa investovať a rásť. Do konca budúceho roku plánujeme počet zamestnancov zdvojnásobiť," hovorí Dubec. Tento rok majú na investície do hardvéru vyčlenených desať miliónov, ďalšie roky sa majú zdvojnásobovať. Pri súčasnom raste firmy je to nutnosť.
Portál Azet.sk je dnes jednou z najnavštevovanejších slovenských stránok, o prvenstvo sa bije s portálom Zoznam.sk. "Podľa mesačných čísel je Zoznam najnavštevovanejšia stránka, v denných číslach už vyhráva Azet. Pritom ešte pred rokom sme boli ďaleko za nimi." Podľa príjmov z reklamy a inzercie je dnes Dubecov portál tretí za Zoznamom a Profesiou.sk, ktorá na internete ponúka inzerciu práce.
Portál 26-ročného a 26-ročných
Komunikačný portál Pokec sa na monitoroch slovenských surferov objavil koncom minulého desaťročia ako vyžiadaná nadstavba Zoznamky. Ľuďom už nestačilo vymeniť si mail na inzerát raz za tri dni. Pokec sa čoskoro stal nosným produktom na rozdiel od Zoznamky, ktorá časom zakrpatela.
Pokec je so 170-tisíc návštevníkmi denne je na trhu jednotkou. "Na Slovensku konkurenciu nemáme. Na českom internete je konkurentov viac. Počet v jednom momente prihlásených užívateľov na Pokeci je súčtom všetkých českých konkurentov," hovorí Dubec.
Pokec sa za pár rokov stal takmer kultovým miestom na stretávanie, zoznamovanie sa či hľadanie si partnerov medzi mladými ľuďmi.
Podľa Dubeca však nie je len o tínedžerkách. "Pokec navštevujú aj ľudia, ktorí majú vplyv na dianie v spoločnosti. Podnikatelia, umelci, politici. Priemerný vek návštevníka je 26 rokov."
"Pokec má výhodu, že ľudia sa nevidia. Ľudia sú tam otvorenejší a povedia to, čo by ináč zo seba nedostali. O svojich problémoch doma tu napríklad rozprávajú aj deti, ktoré by inak nenabrali odvahu. Pokec je o uvoľnení sa," tvrdí Dubec.
Svoje konto na pokeci má aj on sám, s ostatnými užívateľmi však už nekomunikuje. "Nemám toľko času ako pred piatimi rokmi. Moje internetové meno je všeobecne známe, a tak ma oslovuje veľa užívateľov. Nemôžem sa venovať riešeniu ich technických problémov, na to máme vlastné oddelenie," vysvetľuje.
Hľadám opinion lídrov
Zakladateľ Pokecu má stále sídlo v Žiline, obchodníci firmy sedia v Bratislave. Jeho pracovný deň trvá dvanásť až šestnásť hodín podľa toho, či musí časť z neho stráviť aj na diaľnici. Preto má zásadu: Cez víkend sa venovať rodine.
"Manželka sa určitý čas nevedela zmieriť s tým, že nechodím domov o piatej, ale teraz to už akceptuje," hovorí. Preto celý svoj víkend venuje výdatnému spánku, dvom malým dcérkam a manželke. Ako sám hovorí, počítač v súkromnom živote nezapína. "Ak ho už zapnem, nie je to súkromný život."
Firma je dnes už zabehnutá a funguje. Dubec by mohol vo veku, keď jeho rovesníci začínajú s kariérou, rozmýšľať aj o jej skončení. Dnes uvažuje skôr o utlmení množstva aktivít a venovaní energie tým činnostiam, ktoré ho z práce najviac bavia. "Snažím sa zameriavať na to, čo viem robiť najlepšie. Chcem si vychovať kvalitných ľudí. Rád by som v horizonte nejakých troch rokov opustil produktovú stránku a len sledoval, ako firma beží, a prijímal najdôležitejšie rozhodnutia. Chcel by som si dovoliť trebárs na dva mesiace odísť z firmy bez toho, aby sa niečo pokazilo." Zo svojich ľudí by rád urobil osobnosti, ktoré budú v rámci brandže uznávané a známe. Hovorí, že takíto mienkoví lídri mu v oblasti slovenského internetu chýbajú.
Možnosti rozvoja vidí, napríklad, keď sa porovná s našimi západnými susedmi. "Líder českého trhu je päťkrát väčší v návštevnosti a dvadsaťkrát väčší, čo sa týka obratov," hovorí. Momentálne teda dôvod na predaj portálu nevidí, aj keď pripúšťa, že situácia na trhu alebo v jeho hlave sa môže o päť rokov zmeniť. "Určite to však nebude o tom, zbaliť peniaze a užívať si doma na záhrade. Na to som príliš mladý," dodal.

Čo ma baví...
- deti, manželka, rodina
- práca a všetko, čo s tým súvisí
- lojalita

...a čo nie
- nezodpovednosť
- arogancia

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/mladi-a-uspesni, menuAlias = mladi-a-uspesni, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
09. máj 2024 07:25