StoryEditor

Bill Gates: Expanziu majú udržať akvizície a výskum

07.04.2005, 00:00
Bill Gates sa v tomto roku v rebríčku miliardárov uverejnenom v časopise Forbes opäť stal najbohatším mužom planéty. Napriek tomu, že jeho kapitál oproti minulému roku klesol o dve desatiny percenta, jeho hodnota predstavuje 46,5 miliardy dolárov.

Gates vidí hlavnú stratégiu v ďalšej expanzii spoločnosti Microsoft. Dokáže však investovať i do svojej povesti neobyčajne štedrého muža - venuje miliardy na charitatívne a vzdelávacie projekty. V nadácii, ktorú založil s manželkou Lindou, je uložených 27 miliárd dolárov. Z nich napríklad venoval na boj proti chorobám, vrátane aids, viac než 3,2 miliardy.
Takto si získava sympatie doma i vo svete, lebo vždy bol považovaný za tvrdého a neúprosného šéfa spoločnosti, ktorá najrôznejšími metódami na úkor slabších konkurentov narúšala zásady hospodárskej súťaže. Po ťažkostiach, ktoré mal Microsoft pred pár rokmi so zákonmi v USA, čelí i tlakom Európskej únie.
Tvrdo na nové akvizície
Jednou z častí Gatesovej investičnej stratégie je akvizícia, ktorých táto spoločnosť priemerne ročne uskutoční asi tristo. Najznámejší miliardár vyzval v marci svojich siedmich vrcholných manažérov, aby akvizície vystupňovali a našli podniky, ktoré chce najväčší výrobca softvéru Microsoft využiť na rozšírenie ponuky. Ako zdôraznil, "musíme na to ísť naozaj tvrdo".
Podľa agentúry Bloomberg sú nové akvizície i jednou z ciest, ako zastaviť pokles tempa rastu tržieb Microsoftu. V tomto fiškálnom roku majú ešte dosiahnuť slušných osem percent. Je to však najnižší výsledok od deväťdesiatych rokov, keď najväčší svetový výrobca softvéru zvyšoval ročný odbyt priemerne o 38 percent.
Niekedy je zbytočne nákladné vyvíjať to, čo už niekto iný v softvéri vynašiel. Výhodnejšie je investovať do akvizície firmy, ktorá nový produkt vyvinula. Najnovším projektom je nákup firmy Groove Networks, ktorá má Microsoftu umožniť rozšírenie ponuky softvérom pre účtovníctvo a správu ľudských zdrojov. Investícia 150 miliónov dolárov sa určite oplatí.
Bill Gates vidí ako nevyhnutnosť pre budúcnosť Microsoftu aj investovať čo najviac do výskumu a vývoja nových produktov. Vo svojej marcovej prednáške v San Diegu sa tento hráč golfu a bridžu pochválil, že Microsoft na tento účel vydáva "viac než ktorákoľvek iná spoločnosť vo svete". V tomto fiškálnom roku je to 6,2 miliardy dolárov.
Tridsaťročná stratégia trvá
V tejto stratégii udržiava Gates kontinuitu už tridsať rokov, keď v roku 1975 vysokoškolák z veľkomesta Seattle s priateľom Paulom Allenom založili Microsoft. V liste z roku 1977 v tejto súvislosti Gates oponoval mnohým skeptikom, ktorí pochybovali o komerčnom využití softvéru. Dokázal, že pravdu má on, a svedčí o tom i jeho bohatstvo.
O tom, ako ho investovať i mimo Microsoftu, si Gates nechá poradiť predovšetkým od svojho staršieho priateľa Warrena Buffetta, šéfa holdingu Berkshire Hathaway. Štyrikrát do roka Gates predáva niekoľko miliónov akcií Microsoftu a výnos ide na nákup akcií iných podnikov, aby jeho majetok nebol závislý len od výsledkov Microsoftu. Investuje hlavne do holdingu Berkshire Hathaway. Bill Gates je členom správnej rady tohto stále rastúceho holdingu.

Najväčší boháči USA
Poradie (vo svete) Meno Majetok (v mil. USD) Firma
1. William H. (Bill) Gates 46,5 Microsoft
2. Warren Buffett 44,0 Berkshire Hathaway
7. Paul Allen 21,0 Miscrosoft, investície
9. Lawrence Ellison 18,4 Oracle
10. Robson Walton 18,3 Wal-Mart
11. Jim Walton 18,2 Wal-Mart
11. John Walton 18,2 Wal-Mart
13. Alice Waltonová 18,0 Wal-Mart
13. Helen Waltonová 18,0 Wal-Mart
18. Micael Dell 16,0 Dell
Zdroj: HN ČR

01 - Modified: 2003-01-13 13:46:26 - Feat.: 0 - Title: Kukuričná polievka s TOFU 02 - Modified: 2003-01-13 13:48:35 - Feat.: 0 - Title: Kapustové závitky s TOFU na japonský spôsob
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 14:35