StoryEditor

Simulanti a Sherlock Holmes

16.02.2005, 23:00

Angličan David Kearns je bývalý policajný detektív, ktorý založil a riadi vyšetrovaciu agentúru Expert Investigations. Zamestnáva bývalých policajtov a príslušníkov špeciálnych jednotiek. Agentúra poskytuje podnikom zvláštnu službu -- okrem zníženia počtov krádeží, podvodov, sa špecializuje aj na falšovanie práceneschopnosti (v Británii uhrádza veľkú časť nemocenskej zamestnávateľ). Agentúra vie, ako legálne zbierať dôkazy tak, aby obstáli na súde. Firmy sa na ňu často obracajú aj v prípadoch, keď poznajú vinníkov, ale potrebujú zhromaždiť konkrétne dôkazy. Podľa servera personneltoday.com je falošné absentérstvo čoraz naliehavejším problémom. Napríklad Royal Mail je taká zúfalá, že v snahe znížiť práceneschopnosť vymýšľa rôzne vysoké odmeny pracovníkom, ktorých dochádzka je aspoň na priemernej úrovni. Istá spoločnosť si dokonca zaplatila celoročné sledovanie dlhodobo práceneschopných zamestnancov. Každého informovala, že to bude v podobných prípadoch štandardná procedúra. Chorobnosť klesla z jedenásť na tri percentá. V každom prípade by však mali byť personalisti obozretní, pretože okrem právnych problémov môže sledovanie zamestnancov poškodiť celkové vzťahy vo firme. Vzájomná dôvera je pre angažovanosť zamestnancov veľmi dôležitá.


Sama medzi chlapmi
Muž chce mať v zamestnaní vplyvné postavenie, žena skôr túži po uznaní svojej práce a vlastnej osobnosti. Ako to dosiahnuť, keď sa ocitne sama v čisto mužskom kolektívne? Slovenský personalistický server Profesia.sk ženám radí, ako sa presadiť, aby ich ostatní uznávali. Dôležitú úlohu zohráva profesionálny vzhľad. Žena by mala pôsobiť sviežo a sympaticky, mať príjemné vystupovanie. Nemala by byť priodvážna a sebavedomá, ale ani ustrašená alebo bojazlivá. Muži ocenia zmysel pre humor, je však dobré vyvarovať sa príliš dôverným kamarátstvam a flirtom. Pri vzájomnej komunikácii sa odporúča pokojný a vecný rozhovor, pozerať sa partnerovi do očí, kontrolovať si gestá. Autoritu mužov si žena získa len profesionálnym prístupom. Nemala by byť preto príliš otvorená a zdôverovať sa s osobnými problémami. Autoritu si, naopak, nezníži, ak si od mužov nechá poradiť v pracovných záležitostiach.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 21:48