StoryEditor

Ako sa stať sám sebe tlmočníkom

20.04.2006, 00:00
Rozmýšľali ste niekedy nad tým, akým spôsobom sa rozprávate sami so sebou? Pod rozhovormi s vlastným "ja" sa, pochopiteľne, v nijakom prípade nemyslí to, čo robia osamelí ľudia. Aj keď si to mnohí neuvedomujú, sám so sebou sa každý človek rozpráva aj niekoľkokrát za deň. Našimi myšlienkami sami sebe vysielame určité signály -- niekedy menej, niekedy viac intenzívne. Ako uvádza portál www.zeitzuleben.de, spôsob, akým sa človek rozpráva sám so sebou, môže mať veľký vplyv na jeho pohodu a motiváciu. Nájsť optimálny prístup je preto mimoriadne dôležité.

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, akým spôsobom sa rozprávate sami so sebou? Pod rozhovormi s vlastným "ja" sa, pochopiteľne, v nijakom prípade nemyslí to, čo robia osamelí ľudia. Aj keď si to mnohí neuvedomujú, sám so sebou sa každý človek rozpráva aj niekoľkokrát za deň. Našimi myšlienkami sami sebe vysielame určité signály -- niekedy menej, niekedy viac intenzívne. Ako uvádza portál www.zeitzuleben.de, spôsob, akým sa človek rozpráva sám so sebou, môže mať veľký vplyv na jeho pohodu a motiváciu. Nájsť optimálny prístup je preto mimoriadne dôležité.

Dať červenú negatívam
Nahlas sa sám so sebou rozpráva skutočne málokto. Avšak v myšlienkach vedie vnútorný monológ takmer každý človek. Áno, určite aj vy. Napríklad, keď si pomyslíte: "Prečo som to opäť urobil?" alebo: "Skutočne musím práve ja myslieť na všetko?", tak sa rozprávate sami so sebou. Takýto rozhovor sa obyčajne odohráva v troch rovinách:
-- v myšlienkach,
-- vo vetách, ktoré hovoríme sami sebe,
-- vo vyjadreniach iným ľuďom, v ktorých hovoríme sami o sebe.
V každodennej praxi sa ľudia sami so sebou veľmi často rozprávajú úplne bez rešpektu. Kritizujú sa, zhadzujú sa a zahanbujú sa. Málokomu by sa páčilo, keby mu to, čo hovorí sám sebe, povedal niekto iný. Jednoducho, keď sa ľudia rozprávajú sami so sebou, nenechajú na sebe suchú ani len nitku. Príkladov je viac ako dosť: "Túto chybu som urobil už x-krát. Už by som sa z nich mohol aj poučiť!" alebo "Som teda poriadne hlúpy!"...
Predstavte si dieťa, ktorému rodičia celý deň hovoria, aké je "hlúpe", "neschopné" alebo "nemožné". Chúďa dieťa, určite si pomyslíte... A pritom ide presne o to isté, čo robia sami sebe mnohí ľudia.

Účinok nevysloveného
Človeku denne preblysne hlavou 50 000 myšlienok. Podľa odborníkov sa väčšina z nich týka jeho samého. To, pochopiteľne, musí mať veľký vplyv na všetko ostatné. V tejto súvislosti možno známe heslo "šaty robia človeka" premeniť na slogan "slová robia človeka" alebo ešte presnejšie "slová robia náladu a pocity". A tak je logické, že negatívny vnútorný dialóg môže mať určité následky:
n neistotu,
n pochybnosti o seba samom,
n sklamanie,
n stratu motivácie,
n nevôľu,
n nespokojnosť...
Podľa www.zeitzuleben.de negatívny prístup k samému sebe neovplyvňuje len vlastný postoj k životu. Kto žije v neustálom negatívnom vnútornom dialógu, vidí v negatívnom svetle aj všetko ostatné. Avšak presne to isté platí aj naopak: kto vidí svet okolo seba negatívne, nedokáže inak vnímať ani seba samého. Tieto pohľady, pochopiteľne, nemožno zmeniť zo dňa na deň. Pomalými krokmi však možno v budúcnosti veľa ovplyvniť -- nielen voči sebe samému alebo aj voči svetu okolo nás.
Prvý krok: zmena slovníka
Prvým krokom, ktorým môžete dosiahnuť zmenu v základnom smerovaní vášho vnútorného dialógu, je zobrať ho konečne vážne. Zastavte sa niekoľkokrát za deň a uvedomte si, na čo práve myslíte. Zbierajte vaše myšlienky o sebe samom, aby ste o nich získali prehľad. Vďaka tomu budete vedieť, v ktorých situáciách premýšľate sami o sebe, či sú vaše myšlienky smerujúce k vašej osobe prevažne negatívne, alebo či si predsa len na vlastnú adresu občas nezašlete aj niečo pozitívne a povzbudzujúce. Pri analyzovaní získaných informácií si môžete pomôcť niekoľkými otázkami:
-- Aký pocit vo mne vyvolávajú myšlienky, ktoré smerujem sám k sebe? (napr. cítim sa silný, bez motivácie, napadnutý a pod.)
-- Ako na mňa pôsobia slová, ktoré vyslovím sám pre seba? (napr. beriem ich vážne, láskyplne, znervózňujúco a pod.)
-- Aké asociácie sa mi vynárajú v hlave, ak sa na obsah vnútorného dialógu pozriem z určitého odstupu?
-- Ako by som reagoval, ak by mi niečo podobné povedal niekto iný?

Niekoľko typov a slov
Veľký pokrok možno dosiahnuť napríklad slovom "ešte". Práve s jeho pomocou možno signály, ktoré vysielame sami k sebe, veľmi účinným spôsobom zmeniť. Cítite rozdiel v týchto konštatovaniach?
"Nemám nijaké pracovné miesto." "Ešte nemám nijaké pracovné miesto."
"Som sám." "Ešte som sám."
"Nedokážem to." "Ešte to nedokážem."
Slovo "ešte" je znamením možnosti zmeniť daný stav. Nie je konštatovaním neradostnej súčasnosti, ale vyjadrením pripravenosti zmeniť daný stav k lepšiemu. Podobný význam a účinok má aj používanie slov "azda, možno". Namiesto "Nedokážem to!" skúste dodať "...a možno aj áno". Vďaka nemu plne negatívnu vetu zjemníte a opäť otvoríte dvere smerom k novým možnostiam.
Chybou pri vedení vnútorného dialógu je aj formulovanie pomocou slova "musím". Kto často hovorí "musím", sám zo seba robí obeť. Vo všeobecnosti platí: človek nemusí nič, pre jednotlivé činnosti sa len rozhoduje. Preto sa radšej naučte formulovať pomocou "chcem" alebo "rozhodnem sa pre...". Takýto prístup posilní vaše sebavedomie a pocit, že máte život vo vlastných rukách a nie ste hračkou v rukách iných.

Cesta k sebe samému
Podobne ako pri pozitívnej komunikácii s okolím je aj v súvislosti s vnútorným dialógom potrebné vymeniť negatívne kódy vyjadrovania za pozitívne. Mnohým ľuďom to však nejde v každodennom živote veľmi ľahko, pretože majú pocit, že klamú sami seba. Veď nie je ľahké namiesto "sklamal som" povedať "to sa mi ale podarilo".
Vo všeobecnosti platí, že človek nerobí nič bez následkov. Kto sám seba neustále kritizuje, nerobí to preto, že je hlúpy, ale preto, že tým -- hoci nevedome -- sleduje určitý cieľ. Napríklad za kritikou seba samého sa môže skrývať presvedčenie, že bez kritiky dotyčný nič nedosiahne alebo zlenivie. Zredukujte preto negatívne posolstvá k sebe samému, pretože majú negatívne následky. Veľmi stručne povedané: Čím menej si o sebe budete myslieť niečo zlé, tým lepšie sa budete cítiť.
Ak zistíte, že vymeniť negatívne kódy vyjadrovania za pozitívne nie je jednoduché, nájdite si čas na podrobnejšie skúmanie vašich myšlienok a pocitov. Opäť hľadajte odpovede na otázky:
-- Ako presne sa cítim, keď si to poviem? Vyhovuje mi to, alebo by som sa chcel cítiť inak? Ak áno, ako? Čo si musím povedať, aby som sa cítil tak, ako chcem?
-- Prečo som si to vlastne povedal? Čo som tým chcel dosiahnuť? Ako môžem to, čo chcem, dosiahnuť iným spôsobom?
-- Existovali alebo existujú osoby, ktoré mi povedali niečo podobné? Kto to bol? Aký vplyv majú tieto osoby na mňa dnes?
-- Ako by som sa cítil, ak by som si nič podobné už nikdy nepovedal?
Nájsť odpovede na tieto otázky nie je jednoduché. Doprajte si dostatok času, zaoberajte sa nimi a nečakajte, že všetko pochopíte hneď na prvý raz. Buďte trpezlivý a usilovný. Naše myšlienky majú veľa spoločné s tým, čo sme prežili, a s našou osobnosťou. Kto sa bude venovať tejto téme hlbšie, ocitne sa na napínavej ceste k lepšiemu poznaniu seba samého.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 03:49