StoryEditor

Chyba, vďaka ktorej rastiem

09.01.2008, 23:00

Väčšinou som urobil chyby vtedy, keď som nevedel správne ohodnotiť situáciu, v ktorej som sa nachádzal. Často som pozabudol, kde sú hranice mojich možností a schopností, a najmä, kde končia moje sily. Zabudol som, že nie všetko dokážem riešiť a kontrolovať sám, bez ohľadu na okolie. Jednou z najživších spomienok je nečakaný zjazd na bicykli, na ktorom sa mi podarilo utrhnúť brzdu chvíľu predtým, ako som sa z kopca pustil. Všimol som si to až pred križovatkou, kde bolo treba zabrzdiť a vyjsť na hlavnú cestu. To, že mi chýbala druhá brzda, som vedel týždeň, ale ignoroval som to. V takýchto chvíľach človek naozaj rozmýšľa rýchlo a neraz príde na riešenie, ktoré by mu pôvodne ani len nenapadlo. Tak ako mne v tej chvíli, keď som pred križovatkou zoskakoval z rútiaceho sa bicykla, čo som si predtým ani len vo sne nevedel predstaviť. Týmto sa však potvrdila stará známa pravda -- ak sa človek dostane do krajných a vyhrotených situácií, vie nájsť riešenia veľmi rýchlo. Problém je len ten, že nie vždy to môže vyjsť.
Tak, ako možno mnohí z vás, ani ja nemôžem povedať, že by som sa z každej chyby naozaj poučil. A mám dojem, že ani z tejto nie. Podarilo sa mi ju totiž zopakovať v jednom zo svojich prvých vážnejších zamestnaní, kde som dostal na starosť dôležitý projekt. Postupom času som nadobudol pocit, že ak mám všetko dobre pripravené a pod kontrolou, musí sa to aj bez problémov skončiť. Samozrejme, zabudol som, že nie všetko závisí odo mňa a že môžu prísť nečakané zvraty. Jednoducho niečo, s čím ani pri najmenšej vôli nemôžete počítať a ovplyvniť to. Aj tu stačilo pár zmien -- odišiel kolega, ktorý so mnou na projekte pracoval, ďalší dôležití spolupracovníci sa mesiac pred uzávierkou vymenili. Zrazu to, čo som videl už ako schválené, dokončené, bolo treba nanovo otvárať, meniť a vysvetľovať. Zo skoro ukončeného projektu sa stal podklad pre ďalšie diskusie a nový štart. Postupne sa teda učím, že stále budú okolnosti, ktoré nedokážem ovplyvniť, no aj tak chcem robiť veci najlepšie, ako viem. A aj napriek všetkej snahe, ktorú vkladám do projektov, nebyť prekvapený, ak sa náhodou chod vecí rozbehne niekde inam, ako som čakal.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 11:53