StoryEditor

Investori hľadajú zručných vysokoškolákov

27.05.2004, 00:00
Prednedávnom sa v Košiciach a v Bratislave uskutočnila Burza trhu práce a stáží, ktoré zorganizovala Americká obchodná komora v SR. HN oslovili predstaviteľov niektorých firiem, ktoré na burze oslovovali vysokoškolákov a zaujímali sa o ich názory na kvalitu vzdelania študentov i absolventov slovenských vysokých škôl pre potreby zahraničných investorov.

Aký je váš názor na úroveň vzdelania absolventov slovenských vysokých škôl a univerzít?
Carl-Ernst Giesting, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva distribučnej spoločnosti Východoslovenská energetika, a. s., Košice:
Minulý rok sme zamestnali desať nových mladých ľudí. Všetci boli naozaj veľmi dobrí. Považujem to za príklad, že všeobecná úroveň je naozaj veľmi dobrá. Prvých mladých ľudí posielame do centrály RWE v Essene a stanú sa bežnou súčasťou pracovných skupín ľudí, ktoré tvoria Američania, Nemci a ďalší Európania. To dokazuje, že úroveň mladých Slovákov je vynikajúca.
Milan Polča, riaditeľ pre personálny servis a vzdelávanie spoločnosti U.S. Steel Košice, s. r. o.: Slovenské vysoké školy majú veľmi dobre zvládnutú oblasť teoretickej prípravy študentov na budúce povolanie. Z teoretickej stránky sú študenti na výbornej úrovni. Mne však chýba praktická časť - oblasť manažérskych a vodcovských zručností, práca v tíme. Snažíme sa to ponúkať študentom formou letnej platenej stáže Summer Intership.

Viera Múčková, Communications Specialist IT-spoločnosti Dell, s. r. o., Bratislava:
Samotná vzdelanostná úroveň absolventov slovenských vysokých škôl a univerzít je vysoká a porovnateľná s úrovňou v západných krajinách Európy. Mnoho slovenských vysokoškolákov študujúcich aspoň jeden semester v zahraničí v rámci výmeny alebo získaného štipendia vyniká a sú medzi prvými. Určite existuje priestor na zlepšenia, ten sa však týka skôr celkovej finančnej situácie, ktorej čelia vysoké školy. Dôležité je, aby vysoké školy a firmy spolupracovali, a tak poskytovali praktické príklady k predpísanej teórii, prípadové štúdie i prednášky vedené profesionálmi z praxe.

Vyhovujú mladí absolventi potrebám zahraničných investorov?
Giesting:
Jednoznačne áno.
Polča: Domnievam sa, že v teoretickej príprave áno, nám chýba viac praktických zručností.
Múčková: V mnohých smeroch áno. A to nielen vďaka teoretickým znalostiam, ale aj vďaka tomu, že mnohí už popri štúdiu pracovali, a tým získali prax. Či už sú to letné brigády doma alebo v zahraničí, alebo práca na čiastočný úväzok počas školského roka.

Čo by ešte mohli zlepšiť absolventi slovenských vysokých škôl a univerzít vo svojej pripravenosti na potreby zahraničných investorov?
Giesting:
Oblasť mobility. Neplatí to však len pre slovenských študentov, ale všeobecne pre zamestnancov na celom svete. Mladí ľudia by mali byť pripravení, aby mohli odísť na rok či dva pracovať na iné miesto a neskôr sa vrátiť. Nemyslím si, že ten, kto chce trvalo budovať svoju kariéru, má začať v nejakom podniku a zostať v ňom dlhé desaťročia. Nie je to dobré pre podnik, ani pre osobu. Treba vyjsť aj niekde inde, pozbierať skúsenosti naučiť sa poznávať inú kultúru.
Polča: Tímovú prácu, riešenie problémov, komunikačné, prezentačné manažérske a vodcovské zručnosti. Ak by sa slovenské vysoké školstvo zameralo na tieto oblasti, všetky firmy, nielen zahraničné, by to mali na Slovensku jednoduchšie.
Múčková: Určite by sa mali neustále zdokonaľovať v jazykoch. Zahraniční investori požadujú znalosť minimálne jedného cudzieho jazyka. Tento faktor už v súčasnosti nie je konkurenčná výhoda kandidáta, ale samozrejmosť. Dell na Slovensku podporuje trh nemecky hovoriacich krajín, a preto hľadáme šikovných mladých ľudí s plynulou nemčinou. Úroveň nemčiny, ktorú v Dell potrebujeme, dosiahli úspešní kandidáti nielen samoštúdiom a návštevou jazykových kurzov, ale hlavne pobytom v zahraničí. Mnoho úspešných kandidátov firmy Dell boli absolventi, ktorí strávili už určitý čas v nemecky hovoriacej krajine. Touto cestou si rozšírili obzor nielen v jazykových schopnostiach, ale videli, ako fungujú procesy v zahraničí a naučili sa samostatnosti.

Ako ste vo vašej firme spokojní s ponukou slovenského trhu práce a s dispozíciami slovenských vysokoškolákov?
Giesting:
S dispozíciami sme zatiaľ nemali žiadne problémy. Na podobnej burze práce, ako bola prednedávnom na pôde Technickej univerzity v Košiciach a neskôr aj v Bratislave, sme sa zúčastnili po prvý raz, a preto je predčasné hodnotiť túto oblasť. Burzu však podrobne vyhodnotíme, pozrieme sa, čo môžeme zlepšiť sami, ale v každom prípade sa budeme zúčastňovať na mnohých veľtrhoch a burzách práce.
Polča: Po zahraničí sa nebudeme obzerať. Na Slovensku je dosť talentovaných a šikovných ľudí, aj medzi študentmi. Budeme sa sústreďovať na oblasť východného Slovenska.
Múčková: Úroveň znalostí, jazykové schopnosti, ako aj osobná zrelosť vysokoškolských študentov, sú veľmi dobré. Študenti si uvedomili, že ich jazyková vybavenosť musí byť na dobrej úrovni, aby sa mohli uplatniť. Na získanie zamestnania v našej spoločnosti je na 85 percent pozícií nevyhnutným predpokladom plynulá znalosť nemeckého jazyka, a to spôsobuje pre časť absolventov problém, keďže sa zameriavajú hlavne na ovládanie anglického jazyka. Pri absolventoch uprednostňujeme tých, ktorí počas štúdia začali zbierať prvé pracovné skúsenosti. Ich výhoda oproti iným kolegom je tá, že už majú nadobudnuté pracovné návyky a konkrétnu predstavu o práci.

Čím sa snažíte osloviť a získať slovenského vysokoškoláka, aby neuvažoval o odchode pracovať do zahraničia, ale pracoval pre vašu firmu?
Giesting:
Aj v Nemecku sa o múdre hlavy bojuje. Musíme ich presvedčiť o tom, že to, čo robíme, je určité pole pôsobnosti, do ktorého môžu vlastnými silami a myšlienkami prispieť. Musíme im sprostredkovať pocit, a dennodenne im to aj dokazovať, že personál firmy je najdôležitejším kapitálom, aký máme. K tomu, samozrejme, patrí aj ponuka atraktívnych pracovných podmienok. Vrátane prístupu ku všetkým moderným prostriedkom, ktoré sú na práce potrebné, vzdelávania i primeranej odmeny.
Polča: Už samotná značka U.S. Steel Košice hovorí sama za seba. Sme stabilnou, ziskovou spoločnosťou. Je prirodzené, že absolventi hutníckej alebo strojníckej fakulty majú záujem o prácu v našej firme. Chceme si ich získať zárukou ich ďalšieho rozvoja, postupom v kariére.
Múčková: Dell ponúka medzinárodné pracovné prostredie, prácu v tíme a dynamickom kolektíve, dennú komunikáciu v nemeckom jazyku, možnosť rastu a rozvoja v rámci celej korporácie, školenia a tréningy na základe kariérnych plánov, zaujímavé finančné ohodnotenie. Dell je mladá, prosperujúca a rozvíjajúca sa firma. Možnosti na postup v kariére sú u nás naozaj veľké. Celková atmosféra je veľmi priateľská. V rámci neustálych zmien má šikovný a ambiciózny človek možnosť naučiť sa veľa za relatívne krátky čas.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/moja-kariera, menuAlias = moja-kariera, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 05:52