StoryEditor

Názor odborníka

20.03.2012, 23:00

Pokiaľ chcete mať peniaze k dispozícii kedykoľvek a okamžite, na výber máte sporiace produkty bez výpovednej lehoty. V tomto prípade z celkového porovnania FinančnejHitparady s vkladom 100 eur mesačne, vychádzajú z nášho príkladu celkovo najvýhodnejšie tri banky, a to ZUNO, AXA Bank a ING. Klient môže u víťazného produktu získať za rok nasporenú sumu maximálne 1 213,16 eura pri úroku 2,5 percenta ročne. Pozrime sa ešte na výsledný rebríček sporiacich produktov s výpovednou lehotou. Tam patrí prvenstvo vkladným knižkám UniCredit Bank a VÚB banky s ročným úrokom 2,20 percenta s nasporenou sumou 1211,58 eura, na druhom mieste skončila ČSOB banka so Sporiacim účtom s Extra úročením pri úroku 2 percentá ročne s nasporenou sumou 1210,53 eura. Niektoré banky ponúkajú výhodnejšie sporiace produkty, ktoré sú ponúkané len k výbraným balíkom služieb (napríklad Slovenská sporiteľňa k Osobnému účtu, OTP k balíku MAX alebo Volksbank k svojim bežným účtom).

Ešte je treba spomenúť, až ak ste si náhodou založili vkladnú knižku s výpovednou lehotou, je potrebné každý plánovaný výber banke ohlásiť vopred. Oznámiť jej presnú sumu peňazí a dátum ich plánovaného výberu. Za nedodržanie výpovednej lehoty si banky účtujú poplatok v rôzne výške. Pohybuje sa v priemere od 0,3 do 1,5 percenta z výšky predčasne vyberanej sumy. Pri vkladných knižkách bez výpovednej lehoty je možné peniaze z účtu vyberať kedykoľvek.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 15:28