StoryEditor

Dôležitá je aj domáca klientela

03.04.2006, 00:00

Región Liptova so svojimi prírodnými krásami či množstvom lyžiarskych terénov pre všetky kategórie lyžiarov je predurčený na podnikanie v cestovnom ruchu. Ideálne prostredie pre aktívny odpočinok a nedostatok ubytovacích kapacít viedli rodinu Vladimíra Fajčíka na vybudovanie Penziónu*** Rendez-vous v Liptovskom Trnovci, ktorý otvorili v auguste minulého roku. Cestovnému ruchu sa Fajčík venuje už dlhodobo. Nielen ako projektant, v súčasnosti je aj odborným garantom pre zabezpečovanie regionálnych rozvojových plánov cestovného ruchu Žilinského samosprávneho kraja.

Cieľová skupina určila smerovanie
Cieľovou skupinou projektu neboli len zahraniční turisti. Perspektívnymi zákazníkmi sú čoraz viac aj domáci manažéri so svojimi rodinami. Práve ich požiadavkám a potrebám dali Fajčíkovci hlavný priestor vo svojom zámere. Pri budovaní penziónu sa opierali najmä o svoje vlastné skúsenosti. V porovnaní s viacerými chatami v okolí chceli ponúknuť aj niečo viac, a to hlavne v lyžiarskej sezóne. Oproti nim sa penzión nezameriava len na ubytovanie, ale kladie dôraz na profesionálne služby a relax po celodennom aktívnom vyžití. Objekt v súčasností tvorí ubytovacia časť -- 7 apartmánov a 5 dvojlôžkových izieb -- a zázemie pre večernú rehabilitáciu so saunou a hydromasážnou vaňou. Doplnené sú reštauráciou, letnou terasou a barom spolu až pre 80 hostí. Stará sa o nich 15-členný tím pracovníkov.

Ideálne prostredie pre oddych
Vladimír Fajčík je architekt a pri projektovaní penziónu sa chcel vrátiť späť ku koreňom, tradíciám. Stavba veľkosťou i vnútorným členením vychádza z tradície liptovského mlyna, uplatnili sa aj prvky typické pre liptovskú architektúru -- pavlač či vikiere. Súčasne však využíva aj najmodernejšiu techniku a vybavenie. V okolí je penzión jediným zariadením s plne klimatizovanými priestormi, centrálnym vykurovaním riadeným počítačom, pričom každá izba sa dá regulovať samostatne, pre hostí i bezplatným pripojením na internet priamo v izbách. "Snažil som sa vytvoriť nie tak dom, ako náladu, prostredie, ktoré by bolo človeku príjemné," hovorí Fajčík.

Pomohla banka
Bez finančnej pomoci banky by sa podnikateľský zámer rodine Fajčíkovcov podarilo zrealizovať len ťažko. K rozpočtu na celý projekt však pristupovali triezvo, aj preto naň VÚB banka zareagovala pozitívne. "Človek musí byť presvedčený o správnosti čísel, o tom, že to pôjde. Iba tak presvedčí druhých. Dali sme do toho všetky vlastné financie a vziať si 14-miliónový úver nie je maličkosť. Ale verím dcére Veronike, ktorá to tu má pod taktovkou takmer 24 hodín denne. A ako architekt som tiež schopný vypomáhať rozbehu penziónu. Viem, že o 4-5 rokov to už nebude problém, ale začiatok je ťažký," hovorí Fajčík.
Ich firemná poradkyňa z pobočky VÚB banky v Liptovskom Mikuláši Zdenka Husárová jeho slová potvrdzuje: "Zábezpekou pre nás v banke boli nielen vlastné zdroje, ktoré do projektu Fajčíkovci vkladali, ale najmä ich presvedčenie, zmysluplnosť a perspektíva podnikania v cestovnom ruchu v regióne Liptova."

Oslovili aj firemnú klientelu
RENDEZ-VOUS sa dostalo do povedomia aj firemným zákazníkom. Za uplynulých 8 mesiacov sa im podarilo vybudovať základy stálej klientely a v rámci kongresového cestovného ruchu sa na nich s dôverou obrátilo množstvo prestížnych spoločností pôsobiacich na Slovensku. Ponuku chcú preto v budúcnosti rozšíriť. V ďalšej etape by preto potrebovali komplex doplniť o väčšiu kongresovú miestnosť, vybudovať ďalších 5-6 dvojlôžkových izieb. Ale to sú plány skôr na rok 2007. "Najprv zabehneme a splatíme to čo je, skôr ako presvedčíme našu banku o ďalšej investícii. Bezhlavo sa pustiť do ďalšieho úveru sa nedá," hovorí Fajčík.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 23:30