StoryEditor

Malí a strední podnikatelia nemôžu euro podceniť

03.04.2006, 00:00
Vo väčšine veľkých podnikov sa na zavedenie eura už pripravujú. Veľké firmy totiž často majú skúsenosti s materských spoločností, ktoré euro už zavádzali. Zložitejšie to bude pre menšie spoločnosti, ktorým chýbajú skúsenosti a aj ľudia, ktorí by sa zmenami mohli zaoberať.

Vo väčšine veľkých podnikov sa na zavedenie eura už pripravujú. Veľké firmy totiž často majú skúsenosti z materských spoločností, ktoré euro už zavádzali. Zložitejšie to bude pre menšie spoločnosti, ktorým chýbajú skúsenosti a aj ľudia, ktorí by sa zmenami mohli zaoberať. "Pre väčšinu z nich je prijatie eura zatiaľ ešte veľmi vzdialená téma na to, aby sa jej v súčasnosti venovali," hovorí Ján Oravec, prezident Združenia podnikateľov Slovenska. Živnostníci zväčša aj tie najvážnejšie zmeny riešia na poslednú chvíľu. Vyčkávanie sa im však nemusí vyplatiť. "Zavedenie novej meny sa dokáže viac prejaviť v nákladoch malých a stredných podnikateľov. Podiel nepriamych nákladov, ktorý súvisí s fixovaním kurzu, je vyšší ako pri veľkých podnikoch," upozorňuje splnomocnenec vlády pre zavedenie eura Ivan Štefanec.

Obchodníci
Suma, ktorú budú musieť podnikatelia investovať do zavedenia eura, samozrejme, závisí od typu ich podnikania. "Obchodníka sa zmena dotkne určite viac, ako napríklad firmy zaoberajúcej sa finančným poradenstvom," hovorí Oravec. Bude musieť zmeniť napríklad registračné pokladnice, účtovníctvo, informačný systém a cenovky. Tieto zmeny súvisia najmä s dvojitým oceňovaním, ktoré bude povinné od polovice roka 2008. Podľa Štefanca je dobré začať sa pripravovať už dnes. "Treba kontrolovať registračné pokladnice a informačné systémy, ktoré budú potrebné na predaj výrobkov a služieb," hovorí Štefanec. Podstatné je, aby pokladničné lístky boli v korunách aj v eure, v závislosti od oficiálneho konverzného kurzu.
Ak tak niektorí obchodníci neurobia, bude im hroziť pokuta. "Predpokladáme, že zavedieme proces kontroly, prípadne sankcií. Zatiaľ je však v procese tvorby a čakáme na prvé návrhy z pracovného výboru pre legislatívu," dodáva Štefanec. Kontrolórom dodržiavania duálneho oceňovania by mala byť Slovenská obchodná inšpekcia.

Informácie
Jednou z otázok, ktoré budú riešiť malí a strední podnikatelia, je aj zmena vo vedení účtovníctva. "Všetky podniky sa budú musieť prispôsobiť novým pravidlám účtovania a výkazníctva v eure," hovorí Marek Lukáčik z Klubu 500. Účtovníctvo však stačí zmeniť na eurá až od roku 2009. "Zatiaľ ho až do konca roka 2008 stačí viesť v korunách a účtovnú závierku prepočítať na euro," upozorňuje Štefanec. Všetky informácie by čoskoro mali komunikovať aj zamestnávateľské zväzy. "Chceme spolupracovať tiež so spotrebiteľskými zväzmi a s odbormi," hovorí splnomocnenec vlády.
Podnikateľom však zatiaľ chýba kvalitnejšia komunikácia o dosahoch vstupu do eurozóny. "Pozitívnu informačnú kampaň sme zaznamenali zatiaľ len zo strany centrálnej banky," hovorí Lukáčik. Debata medzi Národnou bankou Slovenska, ministerstvami a podnikateľskými organizáciami sa však postupne rozbieha. "Uvažujeme nad usporiadaním série seminárov, alebo vychováme nositeľov týchto myšlienok, možnosťou sú tiež letáky pre malých a stredných podnikateľov," hovorí Štefanec.
Všetky krajiny, ktoré doteraz zavádzali euro, mali najprv bezhotovostný platobný styk, až potom hotovostný. "Podnikateľská sféra tak bola dobre pripravená," vraví Štefanec. Prvá krajina, ktorá zavedie euro systémom "big bang", bude Slovinsko, ktoré bude pre Slovensko príkladom. "Zatiaľ ani oni nepredpokladajú problémy v podnikateľskom sektore. Najviac zmien sa bude týkať finančných inštitúcií, kde to postihne hlavne informačné systémy," dodáva Štefanec.

S čím by už dnes mali podnikatelia rátať:
-- na eurá sa prepočítajú bankové účty, úverové produkty, akreditívy, záruky a šeky
-- zmenia sa aj úrokové sadzby
-- bude treba zabezpečiť duálne oceňovanie svojich produktov a od roku 2009 viesť účtovníctvo v eurách
-- registračné pokladnice a softvér sa nastavia aj na eurá
-- prispôsobiť sa im budú aj výpočty daňových povinností a tarifné platy, ako aj dávky a príspevky sociálneho a zdravotného poistenia
-- bude nevyhnutné zmeniť všetky finančné informačné systémy, zabezpečiť vzdelávanie a informovanie pracovníkov a zákazníkov
-- prepočítaniu na eurá sa nevyhnú ani základné imania podnikov, podiely a akcie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 02:10