StoryEditor

V Amerike chystajú stíhačku vhodnú pre Slovensko

24.07.2006, 00:00
Naše modernizované Migy doslúžia o desať rokov a slovenské letectvo bude stáť pred rozhodnutím, čo ďalej. Lákadlom F-35 nie sú len taktické parametre, ale aj cena.
Ako napovedá názov projektu Joint Strike Fighter, stíhačka bude spoločné dielo. Po prvý raz v histórii zapojili Američania do konštruovania vojenského lietadla aj zahraničných spojencov.
Hneď v začiatkoch v roku 2001 prizvali britskú firmu BAE Systems, ktorá má skúsenosti s výrobou kolmo štartujúcich Harierov. Jedna z modifikácií F-35 má mať rovnaké schopnosti a keďže americké firmy s tým nemajú skúsenosti, britské know-how im prišlo vhod.
Británia sa na vývoji podieľa aj finančne - sľúbila dve miliardy dolárov. Vyše miliardy ponúklo Taliansko a menšie sumy dali dokopy Holandsko, Turecko, Austrália, Dánsko, Nórsko a Kanada. Izrael, ktorý má zájem o stovku strojov, má štatút pozorovateľa. Celkovo by mali spojenci na vývoj poskytnúť 4,6 miliardy dolárov. Pri celkových nákladoch 276 miliárd je však jasné, že ťažko je na Američanoch.

Očakávania sú veľké
Prvý ptototyp F-35 mal slávnostný rollout 7. júla v závode Lockheed Martin v texaskom Fort Worthe. Pri tejto príležitosti dostal aj bojové meni - Lightning II (Blesk). Prototyp by mal vzlietnuť na jeseň. Ak sa dodrží harmonogram skúšok a výroby, prvé sériové stroje dostane americké letectvo v roku 2009.
S Lightingom II sa spájajú veľké očakávania. Mal by byť najvýkonnejšou jednomotorov stíhačkou, akú kedy vyrobili. Technológia stealth zníži šance protivníka, aby stroje včas zistil a zničil. Nahradí prakticky všetky súčasné lietadlá, určené pre vzdušnú nadvládu a pozemné útoky, známe z Iraku a iných konfliktov.
Pripravujú sa tri modifikácie, aby uspokojili špecifické potreby rôznych zložiek armády. Áčko s klasickým štartom je pre letectvo, béčko s kolmým štartom bude slúžiť v americkej a britskej námornej pechote a céčko so skráteným štartom bude operovať z lietadlových lodí.
Všetky verzie by mali byť zhodné na 75 až 80 percent, čo umožní výrazne znížiť nielen výrobu, ale aj následnú logistiku, výcvik či opravárstvo.

Po dlhých sporoch dohoda
Projekt, v ktorom sa točia desiatky miliárd dolárov a má partnerov z niekoľkých krajín, sa niekoľkokrát skomplikoval. Najzložitejšou a najnákladnejšou je modifikácia F-35B so zvislým štartom a pristátím. A stala sa dôvodom sporov medzi USA a Britániou. Zdvihový motor mali pôvodne za dve miliardy dolárov vyrobiť Briti. Pentagón však bez konzultácií s partnermi rozhodol inak a firma Rolls-Royce prišla o zákazku.
Briti sa nahnevali aj z iných príčin. Kongres a ani firma Lockheed Martin nechceli uvoľniť výrobné tajomstvá okolo lietadla, najmä jeho elektroniky a radarov, aby sa nedostali do rúk britskej konkurencie. To by však pre Britov znamenalo, že po každom lete F-35 požiadajú o pomoc špecialistov Lockheedu. Britský námestník ministra obrany lord Paul Drayson v marci varoval amerických senátorov, že Británia za týchto podmienok Lightning II nekúpi.
Spor sa vliekol dlhé mesiace a partneri sa dohodli len týchto dňoch. Zaviazli sa kúpiť 710 týchto strojov (z toho Británia najviac - 150). Dohoda zahŕňa tiež spôsob, ako sa budú lietadlá udržiavať a modernizovať. Samotné USA nakúpia 2 433 strojov F-35.

Dosť lacné aj pre Slovensko
Lákadlom F-35 nie sú len taktické parametre, ale aj cena. V roku 1994, keď vznikala špecifikácia na toto lietadlo, predpokladala sa cena 35 miliónov dolárov za kus. Už dnes je isté, že sa ju koncom tohto desaťročia nepodarí dodržať, no výsledok nebude dramatický. Steven Enewold, ktorý v Pentagóne riadi program JSF, odhaduje cenu na 50 miliónov. Lightning II by sa tak stal najlacnejšou západnou stíhačkou na trhu. Všetko však zavísí od veľkosti vyrobených sérií, ktoré by mali ísť do tisícok.
Koncepčne staršie americké F-16 sa totiž dnes takisto predávajú za 50 miliónov dolárov a Super Hornet F-18 za 85 a lacní nie sú ani Európania.
F-35 je termínom uvedenia na trh (po roku 2010) i cenou zaujímavý aj pre Slovensko. Naše modernizované Migy doslúžia o desať rokov a slovenské letectvo bude stáť pred rozhodnutím, čo ďalej. Silnejúca ekonomika by mohla takýto nákup zvládnuť. Dvanásť švédsko-britských Gripenom nakupujú Česi v tomto čase po 55 miliónov dolárov.


01 - Modified: 2003-03-24 16:36:33 - Feat.: 0 - Title: Rybníček: Mám jasné a silné argumenty 02 - Modified: 2003-03-24 16:40:18 - Feat.: 0 - Title: Výšková budova STV sa vyprázdni
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
01. máj 2024 10:46