StoryEditor

Namiesto zrýchlenia sme, naopak, zaradili spiatočku

09.12.2007, 23:00

Kameňom úrazu prechodu na digitálne vysielanie sa stala zmena pôvodného zákona. V čom bol problém?
Návrh zákona z ministerstva kultúry som považoval za progresívny. Zákon predpokladal, že na základe výberových konaní konkurenční poskytovatelia multiplexov budú navzájom súťažiť v rýchlosti budovania siete, kvality, ceny, ktoré budú ponúkať televíziám. Vytváral sa priestor na vstup ďalších televízií, ktoré by mali záujem o slovenský mediálny trh. Proces digitalizácie sme oproti susedom nezačali riešiť neskôr, ale teraz sme medzi poslednými aj kvôli tomuto zákonu.

Prečo nastala zmena?
Na poslednú chvíľu sa objavil od SNS návrh na zmenu poslaneckého návrhu a celá filozofia zákona sa zrútila. Jadro problému je v tom, že zákon garantuje existujúcim komerčným vysielateľom používať analógové frekvencie, ktoré používajú v súčasnosti, až do 31. 12. 2011. Teda nie sú povinní poskytnúť ich na digitalizáciu. Samozrejme, zákon ráta s tým, že frekvencie by sa vysielateľom brali, skladali by sa z nich vrstvy digitálneho multiplexu. A toto celé padlo. Prijatý zákon favorizuje skôr odumierajúcu analógovú technológiu. Zbavujeme sa na dlhý čas možnosti zlepšiť kvalitné vysielania pre divákov a priniesť nové služby. Držíme zbytočne frekvencie, ktoré môžeme použiť na niečo iné.

Sú prekážkou komerčné televízie?
Markíza platí šíriteľovi svojho signálu, spoločnosti TBDS, ročne okolo sto miliónov korún. Pri tržbách 2,3 miliardy v pomere k nákladom je to dobrý biznis. Pri televízii Joj je to okolo 12 miliónov korún pri tržbách vyše miliardy korún. Televízie síce deklarujú snahu po digitalizácii, ale tento biznis je lákavejší. Ochota uvoľniť analógové kanály, ak aj rozbehneme digitál, bude minimálna, ak vôbec nejaká. Digitalizácia je nielen kvalitný signál a služby divákovi, ale aj možnosť, aby sa presadili nové televízie, ktoré by rozvírili náš mediálny trh, ktorý je terčom nemalej kritiky. My spravujeme celé frekvenčné spektrum, zväzuje nám to ruky, pretože ich nebudeme môcť použiť na iné služby. Slovensko sa nachádza v penetrácii širokopásmového internetu a v dostupnosti internetu na vidieku na treťom, štvrtom mieste od konca. Prijali sme Lisabonskú agendu, elektronizáciu verejnej správy, ale nerobíme systémové kroky. Namiesto zrýchlenia sme hodili spiatočku. Musíme byť rýchlejší ako tie krajiny, ktoré dobiehame. Vo Veľkej Británii už ani nevedia, kedy mali analóg.

Je terestriálne vysielanie jedinou cestou?
Aj vo vyspelých krajinách je rozhodujúcim pri šírení televízneho signálu terestriálne vysielanie. Náhradou môže byť jedine satelitný príjem alebo káblové rozvody, ale to sú len doplnkové veci.

Aké by bolo ideálne riešenie?
Je potrebné sa vrátiť k šesťmesačnému prechodnému obdobiu, v rámci ktorého sa otestuje paralelné vysielanie, a ak to bude dobré, analóg sa vypne a táto frekvencia sa poskytne na iné služby. Pre nás je problém aj to, že máme splniť termín ukončenia analógového vysielania do konca roka 2012. Lenže keď bude treba odňať frekvencie, ktoré boli pridelené v licenčnom konaní analógovým televíziám, televízie môžu začať využívať právo, ktoré im zo zákona vyplýva, odvolajú sa, požiadajú o odloženie vykonateľnosti rozhodnutia a rok na to môže byť málo.

V ktorých mestách je pilotné digitálne vysielanie?
Na Slovensku beží pilotné digitálne vysielanie v Bratislave, vo Zvolene, v Banskej Bystrici, Prešove a v Košiciach. Teraz je v Národnej rade pripravená novela zákona o elektronických komunikáciách, ktorú je potrebné schváliť do konca roka, inak by sa toto vysielanie muselo zastaviť. Náš dokument nazvaný Plán prechodu ide v decembri na pripomienkové konanie do parlamentu, takže výberové konanie môže byť pomerne skoro. Jedným z kritérií môže byť cena za pridelenie frekvencií. Keďže prevádzkovateľ multiplexu bude dlhší čas na trhu sám, Telekomunikačný úrad mu stanoví maržu.

V akom formáte je digitálne vysielanie?
Pôjde to vo formáte MPEG 2 alebo MPEG 4, zatiaľ to nie je známe, ale v tomto biznise platí princíp technologickej neutrality. Nechceme zaznávať ani jeden z týchto kompresných formátov. Pri výberovom konaní môžeme dať do kritérií využívanie progresívnejšej technológie, ale to je ešte predčasné. Osobne by som presadzoval, aby výherca konkurzu sám zvolil najvýhodnejší variant.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 19:39