StoryEditor

Tokajské víno

06.01.2008, 23:00

Tokajské je špecifická kategória vín -- patrí doslova medzi slovenské poklady. Tokajská oblasť na východnom Slovensku je totiž jednou z mála oblastí -- je ich len päť, ktoré môžu pestovať hrozno na výrobu prírodne sladkých vín. Vďaka tomu sa Slovensko stáva unikátom vo svetovom meradle.
Dejiny Tokajského samorodného vína, produktu dnešnej vinárskej spoločnosti Tokaj & Co, sa odvíjajú od roku 1948, keď vznikol podnik Vinárske závody Košice. Odvtedy sa zaznamenáva história tohto vína napriek zmenám, ktoré sa udiali či už v názve spoločností alebo medzi ich majiteľmi. Produkt však prežil, hoci počas rokov vzniklo a zaniklo veľa jeho "tokajských" bratov.
Jedna z prevádzok niekdajších Vinárskych závodov mala sídlo v Slovenskom Novom Meste a pivnicu v malebnej tokajskej dedine Malá Tŕňa. Tu sa začalo vyrábať Tokajské samorodné suché aj sladké, Tokajské stolové a Tokajský výber 3-putňový. Na ich výrobu nadviazala v roku 1976 spoločnosť Vinárske závody, š. p., Tŕňa. Pre zaujímavosť, do svojho portfólia zaviedla aj v tom čase inovačný "zväzácky" produkt Tokajský výber 2-putňový a postupne pribúdali ďalšie: Tokajský výber 4-putňový, Tokajský Furmint či Tokajská Lipovina.
Začiatkom 90. rokov vznikol nový štátny podnik Tokaj, ktorý sa vrátil späť do Slovenského Nového Mesta. Medzi jeho produktmi sa objavili rôzne novinky, ale "vytratilo" sa Tokajské stolové víno. Po zániku podniku v roku 1998 prevzala jeho pozostatky firma Galafruit & Co so sídlom v Malej Tŕni. Tá prišla ako prvá na trh s Tokajskou výberovou esenciou. Po oddelení vinárskej produkcie od ovocinárskej vznikla spoločnosť Tokaj & Co, ktorá vlani prevzala celú výrobu spojenú s vinárstvom. Jednou z jej nedávnych noviniek je aj Tokajský forditáš.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 17:16