StoryEditor

Prevláda veľká nedôvera k výberovým konaniam

10.02.2008, 23:00

Takmer 60 percent podnikateľov má podľa prieskumu Transparency International určité pochybnosti o čistote verejného obstarávania, bez ohľadu na to, kto je vyhlasovateľ. Zákon však veľký priestor na manévrovanie nedáva. Keďže účastníkov výberového konania, napríklad pri stavebnej zákazke, môže príprava stáť aj niekoľko desiatok či stoviek tisíc, pozorne sledujú celý priebeh výberu víťaza. Môžu sa zúčastniť aj na otváraní obálok alebo vzniesť námietku proti rozhodnutiu komisie.
Výber dodávateľov si prostredníctvom tendrov robí množstvo firiem. Napríklad Slovnaft to praktizuje tak, že má špecificky nastavené parametre v závislosti od charakteru výrobkov, služieb či potrieb spoločnosti. Firmy, ktoré sa v tendri uchádzajú o dodávateľskú pozíciu, prejdú najprv hodnotením, teda kvalifikáciou. "Jej účelom je zistiť ich spoľahlivosť plniť zmluvné požiadavky a schopnosti plniť špecifikácie určené v systémoch riadenia kvality našej spoločnosti. Až keď firma prejde kvalifikáciou a spĺňa podmienky, môže sa na výberovom konaní zúčastniť," hovorí riaditeľ podnikových služieb spoločnosti Gabriel Szabó. Rokovanie o cene sa robí osobne, alebo prostredníctvom eSourcingu.
Slovnaft uprednostňuje eSourcingové nástroje pre vysokú transparentnosť. Štandardne proces začína elektronickou žiadosťou o cenovú ponuku, ktorá môže byť realizovaná vo viacerých kolách a môže pokračovať elektronickou aukciou. Spoločnosť okrem kvalifikácie dodávateľov vykonáva aj ich priebežné hodnotenie. Pri ňom sa sleduje kvalita, ich schopnosti, spokojnosť interného zákazníka a cena dodaného tovaru či služby.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/podnikanie, menuAlias = podnikanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 19:54