StoryEditor

Výkon motora môže byť rozhodujúci

01.11.2005, 23:00

Pri výbere poistky auta môže byť veľmi dôležité, či poisťovňa rozlišuje vozidlá podľa výkonu motora alebo podľa objemu valcov. Pár rokov dozadu kalkulovali poisťovne pri cenách povinného zmluvného poistenia len s objemom valcov. "Túto kategorizáciu sme zdedili zo starého systému zákonného poistenia z minulých rokov," poznamenal výkonný riaditeľ Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imrich Fekete. Cena poistky sa vypočítavala podľa objemu motora a nebolo dôležité, či ide o rýchle alebo pomalé auto.
"Poisťovne prebrali zo starého systému aj deficit, ktorý by sa mal splácať podľa starej štruktúry. Na trhu tak bola nepísaná dohoda, že kritérium podľa kubíku sa nezmení," dodáva Fekete. Niektoré poisťovne sa však rozhodli inak. Najprv Wüstenrot poisťovňa a potom ČSOB Poisťovňa upustili od kategorizácie podľa objemu motora a začali zohľadňovať jeho výkon. "Výkon motora je ukazovateľ, ktorý podľa nášho názoru lepšie vyjadruje dynamické vlastnosti auta a spôsob jazdy vodiča ako objem motora," komentuje kritériá poisťovne Dana Macková, vrchná riaditeľka a členka predstavenstva Wüstenrot poisťovne. Nová segmentácia tak oslovila najmä ľudí, ktorí vlastnili autá s objemnými motormi, ktoré však nemali veľmi veľký výkon. "Tento systém je adresnejší, pretože čím má auto silnejší motor, tým môže spôsobiť väčšiu škodu," hovorí Emil Mitro, riaditeľ marketingu ČSOB Poisťovne. Segmentáciu podľa výkonu motora uplatňujú obe poisťovne aj pre budúcoročné ceny povinného zmluvného poistenia áut. ČSOB Poisťovňa pritom ešte rozšírila počet kategorizácií podľa výkonu motora z piatich na šesť.
Kategorizácia podľa počtu kilowattov vyhovuje napríklad majiteľom starších vozidiel s dieselovými motormi, ktorí môžu na poistení ušetriť niekoľko tisícok. Naopak, znevýhodnené sú silné autá s menším objemom motora, ktorých poistka sa v týchto poisťovniach značne predraží. Záleží teda na klientovi, aby si vybral tú správnu poistku. "Najlepšia je tá segmentácia, ktorá je najhlbšia. Treba zohľadniť aj veľkosť auta aj jeho výkon," myslí si Fekete. K tomuto sa priblížili tento rok Kooperativa, Allianz-Slovenská poisťovňa a Komunálna poisťovňa, ktoré do svojich kritérií zapracovali aj kategóriu výkonu motora. A čo ostatní? Záleží predovšetkým na poisťovniach, ktorých klientov chcú osloviť. So zavedením kritéria výkonu motora však niektoré ešte váhajú. "Výkon motora je podobné kritérium ako jeho objem. Ak budú na trhu relevantné údaje a štatistiky, tak budeme zvažovať kombináciu viacerých faktorov. V súčasnosti sa nechceme dopustiť diskriminácie, nakoľko chýbajú na trhu spomínané štatistické údaje," konštatuje Zuzana Gazdová z Českej poisťovne - Slovensko.

Ceny poistiek pre vybrané autá podľa výkonu/objemu motora (v Sk)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 16:50