StoryEditor

Banka či hotel. Slováci sa uchytia

30.08.2006, 00:00

Luxembursko a Malta: dva malé štáty Európskej únie, ktoré sa zásadne líšia. Zatiaľ čo luxemburské hospodárstvo držia finančné služby, Malta žije sezónnosťou a dovolenkovým priemyslom. Slovákov nájdete pracovať v obidvoch krajinách a v obidvoch ťažiskových odvetviach. Hľadať však budete musieť dôkladne.
Luxembursko je z hľadiska trhu práce krajinou, kde je pracovná mobilita bežným javom. Cudzinci v Luxembursku tvoria takmer dve pätiny populácie. Zamestnanosť v Luxembursku zostáva na vysokej úrovni. Vlani v tejto krajine miera nezamestnanosti nedosiahla ani päť percent. Slováci v Luxembursku pracujú pre inštitúcie Európskej únie, ale i pre súkromný sektor, či už v bankách a poisťovniach, alebo v prevádzach služieb, ako sú fitneská, prípadne v gastronómii. Najmä v prípade finačníctva a práce v európskych inštitúciách musia splniť vysoké nároky na vzdelanie a vyrovnať sa s vysokou konkurenciou. V Luxembursku sa dobre zarába a sú tam nízke dane. Len minimálna mesačná mzda pred dvoma rokmi bola 1 403 eur, zatiaľ čo v SR v prvom štvrťroku priemerná mzda v národnom hospodárstve bola v prepočte 457 eur. Fakt, že vzdelanostné a jazykové nároky v krajine sú značne vysoké platí aj pre stáže. Tie sú ďalšou možnosťou, ako sa v Luxembursku uchytiť. Napriek tomu, že každoročne na ne môže zo Slovenska do Luxemburska vycestovať dvadsať odborníkov, doteraz sa uskutočnila iba jedna. Ako však upozorňuje odborný radca Ústredia práce a sociálnych vecí SR Marek Brunclík, v prípade stáže ide o prehlbovanie vedomostí a jazykových schopností a nie o dlhodobý pracovný pomer.
Pracovať vo veľkom Slovákov neláka ani na dovolenkovej Malte. Hoci nejde o také lukratívne zárobky ako v Luxembursku -- chyžná môže za mesiac zarobiť kolo 580 eur -- hlavnou devízou je prekrásne južanské prostredie. Ponuky od maltských zamestnávateľov sa však ku Slovákom veľmi nedostanú. V českej sieti EURES sú momentálne dve na už spomenuté chyžné. Inak je to s vysielaním pracovníkov na Maltu priamo z firiem na Slovensku. V rámci cestovného ruchu a letných jazykových pobytov tak najmä mladí ľudia pracujú ako sprievodcovia, vychovávatelia, učitelia, prípadne ako animátori voľného času.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 21:07