StoryEditor

Na školu potrebujete státisíce

11.10.2006, 00:00

Štúdium v USA je nákladné. Agentúry, ktoré ho sprostredkúvajú, uvádzajú, že iba za ročný pobyt zaplatíte státisícové sumy, a to pri zvýhodnených partnerských programoch. Koľko peňazí budete potrebovať, dozviete sa napríklad z katalógov univerzít. Všeobecná orientačná suma neexistuje. Výška školného na univerzitách je rozdielna, tak, ako sú rozdielne aj životné náklady v rôznych častiach krajiny. Jediné, čo vo všeobecnosti (ale ani to nie vždy) platí, je, že štátne univerzity sú lacnejšie ako súkromné. Na druhej strane súkromné univerzity môžu byť schopné udeľovať viac štipendií ako štátne.
Spoľahnite sa na seba
Plánovanie rozpočtu je dlhodobý proces. Spočiatku si urobte len hrubý obraz všetkých hlavných výdavkov, ktorý bude zahŕňať náklady na školné, ubytovanie, stravovanie, prepravu a životné náklady. Dôležité je zahrnúť aj zdravotné poistenie, ktorého výška sa môže pohybovať od tisícky dolárov ročne. Zahraniční študenti často poskladajú finančné náklady potrebné na štúdium v USA z rôznych zdrojov. Preto by ste mali preskúmať všetky dostupné zdroje finančnej pomoci v Slovenskej republike (vládne štipendiá, univerzitné štipendiá, medzivládne organizácie, mimovládne organizácie, súkromné spoločnosti). Aj keď budete mať šťastie a získate štipendium, budete sa zrejme musieť spoliehať aj na vlastné alebo rodinné úspory. Tieto úspory môžu byť jediným spoľahlivým zdrojom financií na zaplatenie zahraničného štúdia.
Bakalár má malú šancu
Čo sa týka študentov na pregraduálnej úrovni, tí na amerických vysokých školách nemajú veľkú šancu na úspech. Finančná pomoc pre nich býva výrazne limitovaná. Navyše je podmienená študijnými výsledkami a zriedkakedy pokrýva viac než školné. Tí, ktorí predsa len uspejú, majú k dispozícii napríklad Merit scholarship -- prospechové štipendium, ďalej Need-based scholarship -- štipendium udeľované na základe preukázanej potreby, či Athletic scholarship -- športové štipendium udeľované študentom reprezentujúcim vysokú školu v niektorom športovom klube. Študent si môže vypomôcť aj úväzkovým zamestnaním v kampuse, najviac však dvadsať hodín týždenne. Existujú aj rôzne kooperatívne programy, ktoré kombinujú akademické a pracovné záujmy študentov tak, že poskytujú pracovné možnosti v spolupracujúcich spoločnostiach. Tie však nemusia byť dostupné pre zahraničných študentov.
Môžete aj pracovať
Väčšiu šancu na finančnú výpomoc majú postgraduálni študenti. Uchádzať sa môžu, avšak v konkurencii s domácimi študentmi, o peňažné príspevky na štúdium a výskum či už na štátnych a súkromných univerzitách, alebo v súkromných nadáciách a organizáciách. Preferované sú najmä humanitné, spoločenskovedné a prírodovedné študijné odbory. K dispozícii sú Scholarship/Fellowship, teda štipendiá založené na akademických výsledkoch, ktoré zvyčajne pokrývajú úplné alebo čiastočné školné. Do úvahy pripadá aj Assistantship, ktoré je tiež založené na akademických výsledkoch, ale zahŕňa aj prácu. Študent pracuje zvyčajne 15 až 20 hodín týždenne pod dozorom profesora v triede alebo laboratóriu, prípadne v administratívnych kanceláriách univerzity. Študentom sa vypláca štipendium alebo plat a tiež môžu získať úľavu na školnom. Okrem týchto druhov existujú aj ďalšie. Osobitným druhom pomoci sú pôžičky na úhradu nákladov spojených s pobytom. Vždy však treba mať na pamäti, že konkurencia je veľká a uspokojení budú len tí najlepší. Udelenie pôžičky podlieha rôznym reštrikciám a závisia aj od typu víza, ktoré bolo uchádzačovi udelené.

Desať tipov
1. O možnostiach získania finančnej pomoci sa treba informovať najmenej 12 až 18 mesiacov pred zamýšľaným nástupom na vysokú školu.
2. Pozorne si všimnite dátumy uzávierok prihlášok na vysoké školy, ako aj dátumy uzávierok žiadostí o finančnú pomoc, môžu byť na každej škole odlišné. Žiadosti o finančnú pomoc zašlite čo najskôr. Napríklad ak na školu nastupujete od septembra, žiadosti o podporu školy sa prijímajú už v januári.
3. Väčšina vysokých škôl akceptuje formulár žiadosti o finančnú pomoc od zahraničných študentov. Zistite si, či je nevyhnutné vyplniť oficiálnu žiadosť o finančnú pomoc vydanú príslušnou vysokou školou, na ktorú sa hlásite. V nej sa obyčajne vyžadujú podrobné informácie o vašej rodinnej finančnej situácii. Poskytnite tieto informácie, aj keď budú označené ako dobrovoľné.
4. Každá vysoká škola v USA má vlastnú politiku udeľovania finančnej pomoci. Napríklad na štvorročných vysokých školách, ktoré udeľujú tituly bakalára (undergraduate level), finančnú pomoc udeľuje centrálne pracovisko finančnej pomoci (financial aid office). Finančnú pomoc určenú na postgraduálne štúdium (graduate level) udeľujú jednotlivé katedry.
5. Vysokoškolské štúdium v USA je finančne nákladné. Študent musí byť pripravený pokryť aspoň časť nákladov spojených so štúdiom.
6. Nie je vhodné zamerať svoj záujem len na najznámejšie, najväčšie školy, pretože práve menšie univerzity môžu ponúkať viac možností pre zahraničných študentov.
7. Vynikajúca znalosť angličtiny, ako aj talent v určitej oblasti, prípadne výnimočné schopnosti v nejakom odbore, zvyšujú šance zahraničného študenta na získanie finančnej pomoci.
8. Uchádzač o štúdium v USA by si mal od každej vysokej školy vyžiadať rozpis všetkých predpokladaných výdavkov na štúdium. Tento rozpis je na každej vysokej škole v USA iný.
9. Práca počas štúdia je najlepší spôsob, ako si pokryť časť výdavkov počas štúdia. Ak zahraniční študenti pracujú v areáli školy, nepotrebujú súhlas imigračného úradu. Ak však chcú pracovať mimo školského prostredia, je nevyhnutné, aby si zabezpečili povolenie imigračného úradu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 23:35