StoryEditor

Do Starého mesta za históriou, do Nového za biznisom

25.04.2007, 00:00

Richard Frimmel, starosta mestskej časti Bratislava-Nové Mesto: Okolo "Kuchajdy" vyrastá nové hospodársko-obchodné a bankové centrum hlavného mesta.

V mestskej časti Bratislava-Nové Mesto žije a býva 45-tisíc obyvateľov. Cez deň sa však ich počet zvyšuje na 160-tisíc ľudí. Prichádzajú za prácou, kultúrou, športom, oddychom, do nemocníc, na nákupy. Zvýšený pohyb ľudí a motorových vozidiel zvyšujú nároky na životné prostredie, na starostlivosť o čistotu. Tento fakt sa však neodzrkadľuje na finančných prostriedkoch plynúcich do rozpočtu mestskej časti, pretože tie zohľadňujú len oficiálne štatistické údaje za predchádzajúci rok.
Starosta Richard Frimmel v nasledujúcich riadkoch stručne načrtol niečo z každodenných starostí, s ktorými sa vedenie samosprávy stretáva a ktoré rieši.
Školstvo
V roku 2002 sme prevzali základné a materské školy s vedomím, že štát do nich tridsať -- štyridsať rokov neinvestoval... Ako zriaďovatelia škôl sme do zdevastovaných objektov ešte v tom istom roku investovali 11 miliónov a do roku 2006 spolu 34 miliónov. V celoslovenskom meradle to bolo určite niekoľko stoviek miliónov.
Napriek tomu, že v Novom Meste nám na základné školstvo stále chýba "prevádzkový dlh" štátu z roku 2002, podporujeme našich žiakov aj inou formou, vzdelávacími a tvorivými projektmi s Polus City Centrom Pre naše deti, mimoriadnou finančnou podporou lyžiarskych výcvikov. Nároky žiakov i rodičov rastú. "Vysvedčením" pre samosprávu je vyjadrenie riaditeľov škôl, ktorí povedali na odbornom fóre, že sú šťastní, že patria pod novomestskú samosprávu.
Sociálna činnosť
Starostlivosť o starých ľudí je dnes celospoločenským problémom, špeciálne v Bratislave. V Novom Meste riešime túto oblasť opatrovateľským servisom. V opatrovateľskej službe máme 32 opatrovateliek, ktoré sa denne starajú o 150 zdravotne a sociálne odkázaných občanov. Okrem toho prevádzkujeme osem klubov dôchodcov, poskytujeme finančné výpomoci, zabezpečujeme pravidelné divadelné predstavenia, životné jubileá, výlety pre dôchodcov.
Stavebné konanie
Táto agenda vykonávaná samosprávou v prenesenej pôsobnosti štátnej správy je veľmi náročná a komplikovaná, pričom táto činnosť zo strany štátu je roky finančne poddimenzovaná. Pôvodne tu pracovalo štrnásť ľudí, štát pri delimitácii určil len osem. Nechceli sme, aby to skolabovalo, čo sa možno zlomyseľne očakávalo, preto sme nejakých ľudí museli opäť zamestnať, aby sme zachovali aspoň takú úroveň služieb, ktorú poskytoval štát -- peniaze však dostávame len na osem ľudí. Citlivá je problematika územného plánovania a následného vydávania povolení -- je veľký časový odstup od schválenia územného plánu, ku ktorému mali obyvatelia dosť času sa vyjadriť, až po aktuálne stavebné konanie, počas ktorého sa začína dvíhať vlna nespokojnosti, kritiky, množia sa petície. V čase územného či stavebného konania je stavebný úrad viazaný územnoplánovacou dokumentáciou schválenou už pred rokmi a dodatočné zastavanie územia najviac prekáža obyvateľom existujúcich stavieb, ktorí v čase verejného schvaľovania územného plánu svoj názor nevyjadrili. Nie je to jednoduchá agenda.
Profit z výstavby
Nové Mesto sa mení na moderné mestské centrum. Na Tomášikovej pribúdajú kvalitné stavby. Súčasťou prstenca nových objektov, v  ktorých strede leží prírodný areál Kuchajda, pribudne k existujúcim (obytný súbor Platan, Bytový dom ICT, Millennium Tower I., II., Polus City Center,) obytný súbor Koloseo, najväčšie bankové centrum na Slovensku -- Ústredie Slovenskej sporiteľne, administratívna budova Lakeside Park, Millennium Tower III., rezidenčný objekt Tri veže.
Nezainteresovanému by zišlo na um, že si prilepší aj táto mestská časť... Podľa starostu Richarda Frimmela je to takto: "Prilepší si" mesto, pretože od roku 2005, odkedy sa dane z nehnuteľností centralizovali, tieto finančné prostriedky idú do pokladnice mesta. Rovnako tak päťdesiatpäť percent z ceny predaja za každý štvorcový meter z pozemku, ktorý v našej mestskej časti predáme (s predchádzajúcim súhlasom magistrátu). My dostávame do rozpočtu peniaze, ktoré nám prideľuje hlavné mesto podľa diskutabilného kľúča. V tomto vidím problém aj do budúcnosti. Pretože z toho, čo sa vybudovalo v Bratislave od roku 1990, patrí 90-percentný podiel mestským častiam, a len desať percent magistrátu.
Občania a návratnosť
V roku 2005 sme zrekonštruovali sedačkovú lanovku na Kamzík, ktorú občania v ankete označili za najvýznamnejšiu investíciu. Vieme, že očakávať ekonomickú návratnosť tejto investičnej akcie je viac-menej iluzórne. Ako odmerať spokojnosť občana, jeho pohodlie a radosť zo zážitkov, z relaxu, ktoré mu poskytujeme? Aj také hlasy sa totiž ozvali, vraj načo sme rekonštruovali lanovku za 35 miliónov, mali sme tie peniaze rozdať chudobným... Chodíme a obdivujeme umelecké diela zdobiace historické stavby, záhrady a parky? My dnes nič také urobiť nemôžeme, za všetkým musíme vidieť len peniaze a ich návratnosť. A čo po sebe zanecháme? To sa návštevníci, alebo aj občania Bratislavy, budú chodiť kochať sídliskami? Preto sme aspoň zrekonštruovali historické artefakty, pamätný stĺp tureckých vojen na Kamzíku, monument Biely kríž na rovnomennom námestí.
Preto sa počas leta každú sobotu stretávame s občanmi na Kuchajde, kam na úvod a záver Kultúrneho leta prichádza 25-tisíc ľudí. Počúvame jeden druhého, vymieňame si názory. Sme radi, že na týchto stretnutiach pribúda mladých ľudí, ktorí svoju mestskú časť berú za svoju, že v nej chcú bývať i žiť lepšie a krajšie. Choďte sa pozrieť do nového kultúrneho domu na Kramáre! Každý víkend je obsadený občanmi, pretože sa tam stále čosi organizuje. A to ešte nehovorím o aktivitách pre dôchodcov, z ktorých mnohí priznávajú, že v aktívnom veku toľko necestovali a nezažili ako teraz. To je pre nás dôvod, že prostriedky na sociálnu oblasť a kultúru krátiť ani v budúcnosti nebudeme.
Ekológia?
Emisie, odpadové hospodárstvo..., kto za to zodpovedá? Za vodu a ovzdušie zodpovedá štátna správa. Za komunálny odpad akciová spoločnosť OlO vrátane použitých nábytkov, veľkých elektrospotrebičov. Viete napríklad, že v mestskej časti máme rozmiestnených okolo 400 košov na drobný odpad? Naša mestská časť má svoj ekopodnik, príspevkovú organizáciu, ktorá nám zabezpečuje všetky tieto služby vrátane údržby ciest III. a IV. triedy (I. a II. triedu má na starosti magistrát) čistoty v meste, kosenie trávy (77 hektárov zelene). Výhodou tohto systému je, že ekopodnik je na nás priamo napojený a nemusím zvlášť vysvetľovať, aké to má výhody z hľadiska financií, operatívy a kontroly. V roku 2002 sme zaviedli funkciu ochrancov čistoty a inšpektorov životného prostredia. Na životnom prostredí to vidieť.
Mestská časť Bratislava-Nové Mesto sa rozvíja harmonicky. Je tu príroda s prekrásnymi zelenými zákutiami, jazero, kultúrne zariadenia, zdravotnícke zariadenia s celoslovenskou pôsobnosťou, obchodné centrá. Stavby, z ktorých mnohé získali ocenenia odborníkov i laikov. Patrí k vyhľadávaným lokalitám. Teší ma, keď počujem z úst ľud: "Ja som Novomešťan".

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
07. máj 2024 21:33