StoryEditor

Mamičky: O čo môžete požiadať

12.12.2006, 23:00
Autor:
htht
Sociálne zabezpečenie. Materský príspevok, príspevok pri narodení dieťaťa a rodičovský príspevok, prídavok na dieťa a bonus

Materská dovolenka
Trvá spravidla 28 týždňov. Ide o dávku z nemocenského poistenia, ktorá sa poskytuje z dôvodu tehotenstva alebo starostlivosti o narodené dieťa. Nárok na materské sa začína od začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu, najskôr od začiatku ôsmeho týždňa pred týmto dňom a ak žena porodila skôr, odo dňa pôrodu. Jednou z podmienok je najmenej 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Materské môže poberať napríklad aj otec.
Koľko
Materské sa určuje z denného vymeriavacieho základu (DVZ) alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu (PDVZ)
55 % DVZ od 1. dňa. (DVZ = podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia. PDVZ = jedna tridsiatina vymeriavacieho základu, z ktorého by sa platilo poistné na nemocenské poistenie za kalendárny mesiac, v ktorom vznikol nárok na nemocenskú dávku).
Kde si pýtať materský príspevok
Nárok na materské si možno uplatniť niekoľkými spôsobmi, najčastejšie
-- predložením žiadosti na tlačive Sociálnej poisťovne v jej miestne príslušnej pobočke žiadateľ je povinný vyplniť a podpísať aj vyhlásenie,
-- predložením žiadosti zamestnávateľovi.
Ďalšie informácie: www.socpoist.sk

Príspevok pri narodení dieťaťa
Štát ním jednorazovo prispieva na pokrytie výdavkov spojených so zabezpečením nevyhnutných potrieb novorodenca.
Koľko
4 460 Sk na každé dieťa alebo 6 690 Sk na každé dieťa, ak sa súčasne narodilo dve a viac detí a najmenej dve z nich sa dožili 28 dní. O príspevok žiada matka, ktorá dieťa porodila alebo v zákonom stanovených prípadoch otec.
Kde si ho pýtať
Dávku vypláca úrad práce, sociálnych vecí a rodiny alebo jeho pracovisko podľa miesta trvalého bydliska matky alebo oprávnenej osoby, žiadosť o príspevok sa vydáva na matrike.

Príspevok rodičom, ktorým sa súčasne narodili tri a viac detí alebo ktorým sa v priebehu dvoch rokov opakovane narodili dvojčatá alebo viac detí súčasne
Touto dávkou štát prispieva rodičom alebo osobe, ktorá prevzala deti do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe právoplatného rozhodnutia súdu, na zvýšené výdavky, ktoré vznikajú v súvislosti so starostlivosťou o súčasne narodené tri deti alebo viac detí alebo v priebehu dvoch rokov opakovane narodené dvojčatá.
Koľko
2 420 Sk, ak ide o dieťa do 6 rokov veku, 2 980 Sk, ak ide o dieťa od 6 rokov veku do 15 rokov veku, 3 170 Sk, ak ide o dieťa od 15 rokov veku. Vypláca sa jedenkrát v každom kalendárnom roku, prvýkrát po dovŕšení jedného roku veku detí.
Kde si pýtať
Dávku vypláca úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, podľa trvalého bydliska oprávnenej osoby, kde sa aj o príspevok žiada (alebo na detašovanom pracovisku úradu).

Rodičovský príspevok
Štát ním prispieva rodičovi na zabezpečovanie riadnej starostlivosti o dieťa do troch rokov veku dieťaťa alebo o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom do šiestich rokov veku dieťaťa. Požiadať oň môže rodič dieťaťa alebo osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti.
Koľko
-- Výška rodičovského príspevku za kalendárny mesiac je 4 440 Sk.
-- Ak rodič v období, keď sa stará o dieťa, zároveň vykonáva aj zárobkovú činnosť, rodičovský príspevok je rovnaký. Zárobkovo činnému rodičovi sa neposkytuje len v prípade, ak zabezpečí starostlivosť o dieťa jeho umiestením v školskom zariadení, ktoré je zaradené do siete škôl a školských zariadení a ktorému boli na dieťa poskytnuté prostriedky zo štátneho rozpočtu alebo z výnosu dane z príjmov.
Kde si pýtať
Žiadosť sa podáva na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta trvalého pobytu oprávnenej osoby, ktorý ho aj vypláca a nájdete tu aj vzor žiadosti.

Prídavok na dieťa a daňový bonus
Štát nimi prispieva oprávnenej osobe na výchovu a výživu nezaopatreného dieťaťa. V prípade bonusu motivuje rodičov, aby si udržali prácu.
Koľko
Prídavok je 540 Sk mesačne na každé nezaopatrené dieťa (do 25 rokov veku ak dieťa študuje na vysokej škole dennou formou, inak každé dieťa do skončenia povinnej školskej dochádzky) bez ohľadu na príjem rodiny. Daňový bonus je 540 Sk mesačne na každé nezaopatrené dieťa.
Kde si ho pýtať
Prídavok na dieťa vypláca úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, podľa trvalého bydliska. Na tomto úrade sa aj žiada.
Daňový bonus získava rodič u zamestnávateľa, ktorému predložil vyhlásenie o tom, že si uplatňuje daňový bonus, spĺňa podmienky na uplatnenie daňového bonusu a že si daňový bonus neuplatňuje u iného zamestnávateľa. Zamestnávateľ mu potom o spomínaných 540 korún mesačne zníži daň (preddavok dane).
Daňovníkovi, ktorý má príjmy zo živnosti a má nárok na daňový bonus, sa o sumu daňového bonusu znižuje daň.
Ďalšie informácie: www.upsvar.sk, www.employment.gov.sk

Od budúceho roka
Príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa
Príplatok k príspevku je štátna sociálna dávka, ktorú štát priplatí na zvýšené výdavky spojené so zabezpečením nevyhnutných potrieb dieťaťa, ktoré sa matke narodilo ako prvé dieťa. Nárok na to isté dieťa vzniká iba raz. Ak sa matke pri prvom pôrode súčasne narodí viac detí, nárok na príplatok k príspevku vzniká na každé dieťa. Platí len pre deti narodené v budúcom roku.
Koľko
11 000 Sk
Kde si pýtať
Na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta trvalého pobytu podaním písomnej žiadosti.
Podľa schváleného návrhu novely zákona o príspevku pri narodení dieťaťa. www.nrsr.sk

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 17:20