StoryEditor

Viac zaplatia veľkí zamestnávatelia

27.11.2007, 23:00

Pracovná zdravotná služba po kontrole pracoviska a zamestnancov vydá posudok o zdravotnej spôsobilosti na prácu. V ňom tím lekárov posúdi, či zamestnanec môže pracovať napríklad ako zvárač alebo stavebný robotník. Lekári môžu pritom jeho prácu obmedziť. Môžu tiež konštatovať, že takýto druh práce pre konkrétneho zamestnanca nie je vhodný, že by sa mal vyhýbať zvýšenej fyzickej námahe, lebo mu hrozí napríklad poškodenie chrbtice alebo choroba z povolania.
Koľko stojí pracovná zdravotná služba? "Cena závisí od závažnosti rizika práce, ktorú zamestnanec robí. Môže sa pohybovať od 500 korún do dvoch až troch tisíc," hovorí Daniela Križanová z odboru preventívneho pracovného lekárstva Úradu verejného zdravotníctva SR. U živnostníkov je ťažisko kontroly v preventívnej prehliadke. Križanová si myslí, že živnostníkov takáto kontrola určite finančne nezruinuje, navyše, poplatok za pracovnú zdravotnú službu si môžu dať do nákladov. Podľa nej je čoraz väčší tlak, aby zamestnanci robili na živnosť. "Nebolo by správne, ak by sme túto skupinu pracovníkov vyčlenili spod kontroly pracovných lekárov. Divili by ste, koľkí z nich pracujú na rizikových pracoviskách. Ak skončia v práci kvôli chorobe z povolania, kto im dá doklad, že robili rizikovú prácu, že ich sledoval pracovný lekár? Bez toho nemôžu byť finančne odškodnení," vysvetlila Križanová.
Podľa nej, všeobecní lekári majú tiež obavy, že im odídu poistenci. Križanová ocenila, že posudzovanie zdravotnej spôsobilosti zamestnancov sa konečne dostalo do pôsobnosti lekárov -- špecialistov, ktorí poznajú riziká práce. "Všeobecní lekári majú liečiť, a nie robiť preventívne pracovné prehliadky, pretože nepoznajú pracovné podmienky a nemajú znalosti z pracovného lekárstva. Celá politika únie smeruje k tomu, že ten, kto robí prevenciu pred rizikami práce, musí poznať podmienky práce. Ak povie živnostník, že je stavebný robotník, pracovný lekár vie, aké riziká z tejto práce preňho vyplývajú. Prekontroluje mu tlak, keďže pracuje vo výškach, prezrie kožu, či nemá alergické prejavy."
Viac budú musieť zaplatiť väčší zamestnávatelia, s veľkým počtom zamestnancov, s množstvom pracovísk a rizikovej práce. Tí v rámci pracovnej zdravotnej služby budú platiť aj za audit, hodnotenie a klasifikáciu rizík.
Kto však bude kontrolovať malých živnostníkov, či uzatvorili zmluvy so pracovnou zdravotnou službou? Ak príde kontrola štátneho zdravotného dozoru alebo inšpekcia práce na pracovisko na stavbu, všetci živnostníci by sa mali preukázať posudkom zdravotnej spôsobilosti na prácu. Majiteľ firmy musí teda vedieť, že si môže najímať na prácu len takých živnostníkov, ktorí tento posudok majú. Ak zamestnávateľ nezabezpečí, aby mali jeho zamestnanci zdravotnú spôsobilosť, hrozí mu pokuta.
Hrozba sankcií
Právo kontrolovať poskytovanie pracovnej zdravotnej služby má Úrad verejného zdravotníctva a jeho regionálne úrady. Ak zamestnávatelia porušia zákon, hrozia im sankcie. Ak sa porušenie zákona posúdi ako priestupok, zamestnávateľ môže dostať pokutu od 3-tisíc do 50-tisíc. Za delikt môže dostať pokutu od 5-tisíc do 500-tisíc. Ak ide o veľmi vážne porušenie zákona, zamestnávateľovi hrozí pokuta až do 3 miliónov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 02:23