StoryEditor

Regionálne rozdiely sa znižujú

04.07.2007, 00:00

Jan Olbrycht, podpredseda Výboru európskeho parlamentu pre regionálny rozvoj v rozhovore pre HN:
Ako môžeme porovnať Slovensko s ostatnými krajinami, ktoré vstúpili v druhej vlne spolu s nami do EÚ?
-- Môžem ho porovnať s Poľskom. Mali sme podobný systém ako Slovensko, čiže vláda a regióny, ale zmenili sme to. V rokoch 2004 až 2006 sme mali jeden regionálny operačný program, dnes ich máme 16. Župani sú už zodpovední za čerpanie prostriedkov z EÚ, je to rozdiel oproti Slovensku.
Aký je kontrolný mechanizmus eurofondov?
-- Sú dve oblasti kontrol. Prvou je kontrola na úrovni samotného členského štátu, audity vykonáva Európska komisia. Okrem toho je tu ešte špeciálna inštitúcia OLAF, ktorá sa zaoberá práve bojom proti korupcii.
Darí sa aj cez financie únie odstraňovať regionálne rozdiely v štátoch, ktoré vstúpili do EÚ v prvej vlne?
-- Na základe analýzy Európska komisia poukazuje na trend celkového znižovania rozdielov v starej Európe. V tom istom čase sa však niektoré disparity neznižujú, ale zachovávajú. Je to dané tým, že dynamika rozvoja silných regiónov je väčšia ako slabších, a preto sa rozvíjajú rýchlejšie. Celkovo sa však disproporcie evidentne znižujú, je veľa nových pracovných príležitostí.
Z dvoch ekvivalentných podnikateľov môže jeden získať financie z eurofondov a druhý nie. Neničí sa tým férové súperenie?
-- Všetky informácie nám poukazujú na to, že nie. Ten, kto sa uchádza o peniaze zo štrukturálnych fondov, musí preukázať, že ide o inováciu, ktorá prinesie nové pracovné miesta. Jedine vtedy môže tieto peniaze dostať. Ak by dostal peniaze bez splnenia podmienky rozvoja s vytvorením pracovných miest, v tom prípade by to bolo ničenie konkurencie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
06. máj 2024 01:22