StoryEditor

Ako na účtovné závierky podľa nových pravidiel

19.05.2005, 00:00
IFRS Akadémia Ernst & Young pomôže zostaviť účtovnú závierku podľa Medzinárodných štandardov pre finančné výkazníctvo.

Podľa posledných legislatívnych zmien musia od 1. januára 2006 aj niektoré slovenské spoločnosti pri zostavovaní účtovnej závierky uplatniť Medzinárodné štandardy pre finančné výkazníctvo (IFRS). S cieľom pomôcť zamestnancom finančných a účtovných oddelení s touto problematikou organizuje spoločnosť Ernst & Young už tretí ročník IFRS Akadémie.

Oblasť účtovníctva práve prechádza jednou z najradikálnejších zmien v Európskej únii (EÚ) aj na Slovensku. Tento rok musia všetky spoločnosti kótované na burzách cenných papierov v rámci EÚ zostavovať konsolidovanú účtovnú závierku v súlade s Medzinárodnými štandardmi pre finančné výkazníctvo (IFRS). Zmeny v slovenskej legislatíve navyše stanovujú povinnosť zostavovať konsolidovanú finančnú uzávierku v súlade s IFRS pre všetky slovenské spoločnosti. Okrem toho majú spoločnosti spĺňajúce stanovené kritériá povinnosť implementovať IFRS aj pri individuálnej účtovnej uzávierke. Nedávny prieskum Ernst & Young odhalil, že pre väčšinu spoločností vrátane slovenských je prechod na IFRS pomalý a ťažký. Odhaduje sa, že asi 25 percent spoločností nie je na nové pravidlá úplne pripravených.
Podľa Marka Dobsona, partnera oddelenia auditu a ekonomického poradenstva Ernst & Young, cieľom IFRS Akadémie je pomôcť zamestnancom finančných a účtovných oddelení správne interpretovať vybrané časti IFRS. Je dôležité, aby spoločnosti zabezpečili riadne vyškolenie svojich zamestnancov a ich priebežné vzdelávanie. Dokonca aj spoločnosti, ktoré už majú skúsenosti so zostavovaním účtovnej závierky v súlade s IFRS, by nemali podceňovať celý proces budovania systémov efektívneho finančného výkazníctva a mali by sa tejto oblasti naďalej venovať.

IFRS Akadémia Ernst & Young pozostáva zo série štyroch seminárov a venuje sa nasledujúcim oblastiam:
* 18. 5. 2005 -- Medzinárodný štandard pre finančné výkazníctvo: IAS 12 -- Odložené dane
* 15. 6. 2005 -- Prehľad najnovších zmien v Medzinárodných štandardoch pre finančné výkazníctvo
* 21. 9. 2005 -- Medzinárodné štandardy pre finančné výkazníctvo: IAS 17 -- Lízing, IAS 16 -- Pozemky, budovy a zariadenia, IAS 36 -- Zníženie hodnoty majetku
* 19. 10. 2005 -- "IFRS workshop" praktické príklady pre zostavenie účtovnej závierky podľa IFRS

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 15:18