StoryEditor

Od januára nové pravidlá pre výkon trestu

09.11.2005, 23:00

Prvého januára sa menia podmienky výkonu trestu odňatia slobody. Vyplynulo to z parlamentom schváleného zákona č. 475/2005 Z. z., ktorý súvisí s novým Trestným zákonom a Trestným poriadkom. V súčasnosti platný zákon o výkone trestu odňatia slobody (č. 59/1965 Zb.) bol od roku 1965 osemkrát novelizovaný, čím sa stal neprehľadným.
Počas výkonu trestu je odsúdený povinný podrobiť sa obmedzeniam tých základných práv a slobôd, ktorých výkon by bol v rozpore s účelom výkonu trestu alebo ktoré sa nemôžu vzhľadom na výkon trestu uplatniť. Odsúdený je obmedzený najmä v práve na nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia, slobode pohybu a pobytu, zachovaní listového tajomstva a tajomstva dopravovaných správ a iných písomností a v práve slobodnej voľby povolania.
Počas výkonu trestu odsúdený nemá právo na štrajk, slobodne sa zhromažďovať a združovať v spolkoch, spoločnostiach alebo iných združeniach, zakladať odborové organizácie a združovať sa v nich, slobodne si vybrať lekára a zdravotnícke zariadenie. Odsúdený nemôže vo výkone trestu zakladať politické strany, politické hnutia a združovať sa v nich a nemôže vykonávať volené a iné verejné funkcie. Odsúdeného možno prijať na výkon trestu len na základe právoplatného rozsudku súdu, ak príslušný súd vydal nariadenie výkonu trestu. Odsúdený sa musí po prijatí na výkon trestu podrobiť osobnej a lekárskej prehliadke, hygienickým, protiepidemickým opatreniam a zdravotným výkonom. Odsúdenému sa odnímu veci, ktorými by mohol byť ohrozený život, zdravie, majetok alebo bezpečnosť odsúdených alebo iných osôb, marený účel výkonu trestu alebo narušovaný ústavný poriadok, ako aj veci, ktoré by mohli byť zneužité na útek, prostriedky audiovizuálnej techniky, návykové látky, ktoré sú vymedzené vo všeobecnej časti Trestného zákona, a veci ako tlačoviny alebo predmety propagujúce národnostnú, rasovú, etnickú alebo náboženskú neznášanlivosť, fašizmus alebo iné hnutia smerujúce k potláčaniu práv a slobôd občanov, násilie, krutosť, ohrozujúce mravnosť alebo opisujúce zhotovenie zbrane, streliva, výbušnín, návykových látok a akékoľvek predmety, ktorými by mohol mariť účel výkonu trestu, prechovávať a používať mobilný telefón.
Novela zmenila filozofiu tzv. inštitútu zaobchádzania. Odsúdený by mal byť motivovaný k tomu, aby sa aktívne podieľal na tomto programe, a tak dosiahol aj určité výhody. U odsúdených na doživotný trest odňatia slobody bude možné zriadiť podskupinu s miernejším režimom pre tých odsúdených, ktorí majú pozitívne správanie vo vzťahu k účelu výkonu trestu. Odsúdený bude mať taký rozsah práv, aký si zaslúži na základe zmenených postojov a snahy o vlastnú nápravu, teda každý rozhoduje o svojom postavení vo výkone trestu, o rozsahu svojich práv a výhod. Určitý štandard je však potrebné garantovať každému odsúdenému, poskytovanie nadštandardu závisí od správania a preukázanej snahy odsúdeného. Základné sociálne práva sú garantované každému odsúdenému. Ide predovšetkým o stravovanie, ubytovanie, odev, spánok, osobnú hygienu, vychádzky a zabezpečenie nevyhnutnej ubytovacej plochy, pričom sa ubytovacia plocha mala zvýšiť z terajších 3,5 m2 na 4 m2 u odsúdených mladistvých a odsúdených žien. Bez ohľadu na to, či ide o ústav s minimálnym, stredným alebo maximálnym stupňom stráženia, bude mať odsúdený právo raz mesačne na dvojhodinovú návštevu, spravidla bez dozoru. Novým právom je právo používať telefón. Rozsah kultúrno-osvetovej činnosti tiež závisí od výsledkov plnenia programu zaobchádzania. Napríklad sledovať vybrané programy budú môcť len tí odsúdení, ktorí dosiahli pozitívne výsledky v zaobchádzaní. Poslednou novelou zákona sa znížila frekvencia prijímania balíkov na raz za tri mesiace. Hlavným dôvodom bolo zamedziť opakujúcim sa pokusom o prienik nedovolených predmetov, najmä omamných látok, psychotropných látok, prekurzorov, jedov, liekov, na identifikáciu ktorých v ústavoch nie sú potrebné technické prostriedky, ale tiež výbušných predmetov a iných nedovolených vecí, ktorými by mohol byť ohrozený život alebo zdravie osôb a tiež zabrániť možnosti teroristických útokov. Novela od januára ruší toto právo a posielanie balíkov a nákup potravín a vecí osobnej potreby nahradí nákup v ústavných predajniach. Odsúdený môže aj naďalej podávať žiadosti a sťažnosti súdom, štátnym orgánom, orgánom Slovenskej republiky a medzinárodným orgánom. Aj naďalej každý odsúdený bude povinný pracovať, ak je zaradený do práce. Mení sa však filozofia zamestnávania. Odsúdení budú zamestnávaní len v strediskách vedľajšieho hospodárstva ústavov a vo vnútornej prevádzke ústavov, pričom táto činnosť nemá podnikateľský charakter.
Novela rozšírila okruh disciplinárnych trestov a disciplinárnych odmien. Odsúdený, ktorý dostal trest odňatia slobody vo výmere viac ako tri roky, by mal byť pred prepustením z výkonu trestu zaradený do tzv. výstupného oddielu, ktorý mu má pomôcť adaptovať sa na podmienky života po prepustení na slobodu.
Trest odňatia slobody sa vykonáva
-- v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia, stredným stupňom stráženia a maximálnym stupňom stráženia,
-- v ústave na výkon trestu odňatia slobody pre mladistvých a
-- v oddelení na výkon trestu zriadenom v ústave na výkon väzby, ako aj v nemocnici pre obvinených a odsúdených.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. máj 2024 13:09