StoryEditor

Komentár HN: Keď sú zložité veci ešte zložitejšie

17.05.2006, 00:00

Minulý týždeň skolabovala internetová stránka ministerstva zdravotníctva. Jednoducho sa nedala otvoriť. Poistenci, ktorí chceli mať jasno v tom, ako zdravotné odvody zúčtovať, sa totiž snažili dostať k informáciám. Z pobočiek zdravotných poisťovní, kde logicky najskôr hľadali informácie, ich totiž odkazovali na stránku ministerstva zdravotníctva s oficiálnymi informáciami, pretože ani pre pracovníkov poisťovní nie je ľahké zorientovať sa v ročnom zúčtovaní.
Zúčtovanie zdravotných odvodov treba podať do konca júna. Podľa odhadov ho bude podávať 500- až 600-tisíc poistencov. K potrebným tlačivám sa dá zatiaľ dostať len ťažko. Firmy a poisťovne už museli investovať milióny korún do nových počítačových programov a školení svojich mzdárok. Zúčtovanie však nezaťaží len veľké firmy, ale aj malých podnikateľov. Náklady stúpnu o desiatky miliónov aj zdravotným poisťovniam. Aj ony potrebujú nový softvér a museli vyškoliť stovky pracovníkov. Nie málo budú stáť aj nové tlačivá.
Internetová stránka ministerstva už funguje, neznamená to však, že ste ako poistenec vyhrali, keď sa na ňu dostanete a môžete si prečítať informácie o zúčtovaní. Hoci stránka ponúka komplexné informácie, sú také zložité, že ich nestačí čítať, ale musíte ich doslova študovať s pomocou zákona o zdravotnom poistení. Istejšie bude asi obrátiť sa na daňového experta. Ohlasy daňových odborníkov však nie sú dobré, ale horšie ako zlé. Aj oni tvrdia, že zúčtovanie je pre nich problém. Pri vypĺňaní tlačív sa nezaobídete bez vyhlášky. Tá je ešte zložitejšia ako zákon. Problémom je vôbec zistiť, aký typ tlačiva musíte vyplniť, je ich totiž až trinásť. Môže sa vám stať, že urobíte chybu už na začiatku a vyplníte zlé tlačivo. A ste opäť na začiatku. Ročné zúčtovanie komplikuje aj to, že poistné platí poistenec i zamestnávateľ. Aj zložité veci môžu byť ešte zložitejšie. Ak ste menili počas roka prácu, prešli ste pracovať na živnosť alebo ste sa stali invalidom, prípadne pracujete a podnikáte, budete to mať ešte zložitejšie. Ak ste zamestnaný a podnikajúci študent alebo dôchodca, nesmiete zabudnúť na mnohé výnimky, ktoré sú v zákone a skomplikujú vám ročné zúčtovanie.
Myšlienka zdravotného zúčtovania nie je zlý nápad. Takto by sa mal urobiť poriadok v tom, čo ste na zdravotných odvodoch mali odviesť a čo ste v skutočnosti odviedli. Malo by odhaliť manévrovanie mnohých zamestnávateľov, ktorí na zdravotných odvodoch dosiaľ zarábali. Napríklad jedenásť mesiacov vyplácali zamestnancovi minimálnu mzdu a v decembri mu vyplatili vysoké odmeny alebo prémie. Hoci odmena bola oveľa vyššia, preddavky na zdravotné poistné zamestnávateľ odviedol len zo zákonom určeného maximálneho vymeriavacieho základu. V roku 2004 to bolo len 32-tisíc korún, poistné zo zvyšku odmeny už zamestnávateľ neplatil.
Aby každý dobrý nápad aj niečo dobré priniesol, musí sa realizovať správnym spôsobom.
Povinnosť zúčtovanie zdravotného poistenia je uzákonená v zákone vyše roka a pol, pričom termín sa už raz posúval z 30. marca kvôli daňovým priznaniam na 30. jún. Posunutie termínu odstránilo len kolíziu s daňovým priznaním, vyhlášku sa množstvom tlačív sa však zjednodušiť nepodarilo.
Bude po problémoch po 30. júni? Zdravotné poisťovne budú mať len tri mesiace na prekontrolovanie tlačív. Teraz tvrdia, že všetko stihnú a k 30. septembru dostanú poistenci prípadné preplatky. Reálnejšie sa zdá, že ani po tomto termíne sa problémy neskončia. Inštanciou, kde budú potom smerovať tisíce sťažností nespokojných poistencov, bude Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Bude tento zúčtovávací stres stáť vôbec za to?

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 18:55