StoryEditor

Preddavky na daň z príjmov po novom

16.06.2005, 00:00
Platenie preddavkov na daň z príjmov sa vykonáva od roku 2004 podľa nových podmienok. Tieto vyplývajú, pokiaľ ide o fyzické osoby (daňovníci) z ustanovenia § 34 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov. Právnické osoby postupujú podľa § 42 tohto zákona. Venovať sa budeme fyzickým osobám.

Platenie preddavkov na daň z príjmov sa vykonáva od roku 2004 podľa nových podmienok. Tieto vyplývajú, pokiaľ ide o fyzické osoby (daňovníci) z ustanovenia § 34 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov.

Právnické osoby postupujú podľa § 42 tohto zákona. Venovať sa budeme fyzickým osobám.

Preddavkové obdobie
V prvom rade musíme vychádzať z toho, že preddavky na daň platia daňovníci v priebehu tzv. preddavkového obdobia. Toto obdobie nie je totožné so zdaňovacím obdobím, ktorým je pri dani z príjmov všeobecne kalendárny rok.
Pre rok 2005 preddavkové obdobie začalo plynúť od prvého dňa nasledujúceho po uplynutí lehoty na podanie daňového priznania za rok 2004 a trvať bude do posledného dňa lehoty na podanie daňového priznania za rok 2005 (v roku 2006). Všeobecne teda pre rok 2005 to predstavuje obdobie od 1. apríla 2005 do 31. marca 2006, ak nebola predĺžená lehota na podanie daňového priznania (keď sa začiatok preddavkového obdobia posúva).
Mnohí sa pýtajú, ako sa budú vlastne započítavať zaplatené preddavky na daň v daňovom priznaní, keď sa platia od apríla do marca nasledujúceho roka, t. j. keď sa preddavkové obdobie nekryje so zdaňovacím obdobím. Ide o logickú otázku, pretože preddavkové obdobie spadá fakticky do dvoch zdaňovacích období (rokov).
Prvý štvrťrok v príslušnom roku je akýmsi prechodným obdobím, v ktorom daňovník platí preddavok na daň podľa podmienok platných ešte v predchádzajúcom zdaňovacom období, pretože všeobecný termín na podanie daňového priznania je posledným dňom preddavkového obdobia (31. marec).
V preddavkovom období ide len o výpočet výšky preddavkov. Podľa § 34 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. sa po skončení zdaňovacieho obdobia (kalendárneho roka) preddavky na daň zaplatené na toto zdaňovacie obdobie započítajú na úhradu dane za toto zdaňovacie obdobie.
Táto zložitá formulácia konkrétne znamená toľko, že v roku 2006 pri podávaní daňového priznania za rok 2005, si z vypočítanej dane za rok 2005 daňovník odpočíta preddavky na daň zaplatené v roku 2005, t. j. v I., II., III. a vo IV. štvrťroku 2005 (i napriek tomu, že v I. štvrťroku ich platil ešte podľa podmienok platných pre rok 2004). V I. štvrťroku 2006 zaplatí ešte preddavok na daň vo výške rovnakej ako v predchádzajúcich troch štvrťrokoch roku 2005, ale započíta sa mu na daň až za rok 2006 (v roku 2007 pri podávaní daňového priznania za rok 2006). Obdobne sa postupuje pri mesačných preddavkoch na daň, len do úvahy berieme kalendárne mesiace v uvedených obdobiach.

Kto je povinný platiť preddavky na daň
Všeobecne platí, že preddavky na daň v priebehu preddavkového obdobia je povinný platiť na rok 2005 ten daňovník, ktorého posledná známa daňová povinnosť presiahla 20 000 Sk. Ako bude uvedené ďalej, závisí od štruktúry príjmov, či sa preddavky na daň aj pri dosiahnutí tejto výšky budú musieť platiť alebo nie, resp. len v polovičnej výške.

Posledná známa daňová povinnosť
Poslednou známou daňovou povinnosťou na tieto účely je daň vypočítaná zo základu dane uvedeného v poslednom (alebo dodatočnom) daňovom priznaní, vypočítaného pred znížením o nezdaniteľné sumy základu dane platné pre rok 2004, zníženého o nezdaniteľnú sumu základu dane platnú pre rok 2005, pri použití 19 % sadzby dane.
Uvedený prepočet je logický a vykonáva sa z toho dôvodu, že sa oproti minulému roku zvýšili nezdaniteľné sumy základu dane na daňovníka a na manželku/manžela (fakticky sa znižuje daňové zaťaženie). Takto prepočítanú daň na nové podmienky je potrebné podľa zákona ešte znížiť o zápočet dane zaplatenej v zahraničí (ak bola), ďalej o daňový bonus a daň vybranú zrážkou podľa § 43, ak bola odpočítaná z celkovej daňovej povinnosti ako preddavok na daň (napr. z úrokov z vkladov). Ak bola daň vyrubená platobným výmerom alebo dodatočným platobným výmerom, tak sa výpočet preddavkov na daň vykoná z tejto dane.

Schéma na výpočet poslednej známej daňovej povinnosti, resp. základne na preddavky na daň na rok 2005 (od II. štvrťroka 2005) je nasledovná:
Základ dane (súčet čiastkových základov dane) za rok 2004
(pred znížením o nezdaniteľnú sumu 80 832 Sk a sumu na manželku/manžela)
- 87 936 Sk
= znížený základ dane
19 % z takto zníženého základu dane
- zápočet dane zaplatenej v zahraničí
- uplatnený daňový bonus
- daň vybratá zrážkou podľa § 43 (len ak príjem daňovník uviedol do daňového priznania)
= posledná známa daňová povinnosť (zaokrúhlená na celé Sk nadol).
Z uvedeného vyplýva záver, že pri určení povinnej výšky preddavkov na daň na príslušný rok sa nevychádza automaticky z vypočítanej daňovej povinnosti predchádzajúceho roka, ale fiktívne ju vypočítame zo základu dane predchádzajúceho roka podľa nových podmienok platných pre nasledujúce zdaňovacie obdobie (na ktoré sa idú platiť).

Štvrťročné preddavky na daň
Ak takto vypočítaná posledná známa daňová povinnosť presiahne 20 000 Sk a nepresiahne 500 000 Sk, daňovník je povinný platiť štvrťročné preddavky na daň, a to vo výške ? poslednej známej daňovej povinnosti vypočítavej uvedeným spôsobom.
Štvrťročné preddavky na daň sú splatné vždy do konca každého kalendárneho štvrťroka, t. j. za 1. štvrťrok preddavkového obdobia na rok 2005, to bude 30. jún 2005.

Druh príjmov
Daňovník, ktorého základ dane za rok 2004 tvoril súčet dvoch alebo viacerých čiastkových základov dane (ČZD) a jedným z nich bol aj ČZD z príjmov zo závislej činnosti, nebude mať povinnosť platiť preddavky na daň uvedeným spôsobom. V prípadoch, ak ČZD z príjmov zo závislej činnosti tvoril viac ako 50 % z celkového základu dane, nebude mať povinnosť platiť preddavky vôbec. Ak tento ČZD tvoril 50 % a menej, preddavky bude platiť v polovičnej výške.

Príklad:
1.
Základ dane z príjmov fyzických osôb za rok 2004, znížený o nezdaniteľné sumy základu dane platné pre rok 2005 vyšiel daňovníkovi, ktorý je podnikateľom, vo výške 50 000 Sk. Predpokladaná daň z tohto zníženého základu dane = 9 500 Sk (19 % z 50 000). Tento daňovník nie je povinný platiť na rok 2005 preddavky na daň vôbec, keďže predpokladaná daňová povinnosť (posledná známa daňová povinnosť) vyšla nižšia ako 20 000 Sk.
2. Základ dane z príjmov fyzických osôb za rok 2004, znížený o nezdaniteľné sumy základu dane platné pre rok 2005, vyšiel daňovníkovi, ktorý je samostatne zárobkovo činnou osobou, vo výške 600 000 Sk.
19 % zo 600 000 Sk = 114 000 Sk (predpokladaná daňová povinnosť, resp. posledná známa daňová povinnosť).
Fiktívna daň vyšla vyššia ako 20 000 Sk, ale menej ako 500 000 Sk. Z toho vyplýva, že tento daňovník bude povinný platiť štvrťročné preddavky na daň s prvou splátkou najneskôr do konca júna 2005 vo výške 28 500 Sk (114 000 : 4). V I. štvrťroku 2005 (do konca marca) platil preddavok na daň ešte po starom (vychádzajúc z poslednej známej daňovej povinnosti z roku 2003).
Ak by základ dane tohto daňovníka za rok 2004 pozostával z dvoch alebo i viacerých čiastkových základov dane (ČZD), a ČZD z príjmov zo závislej činnosti bol vyšší ako 50 % celkového základu dane, potom preddavky na daň nebude povinný platiť vôbec.
Ak by ČZD z príjmov zo závislej činnosti tohto daňovník bol 50 % alebo menej celkového základu dane, tak preddavky na daň bude povinný platiť v polovičnej výške, t. j. štvrťročne vo výške 14 250 Sk (1/2 z 28 500 Sk).

Mesačné preddavky na daň
Ak posledná známa daňová povinnosť vypočítaná uvedeným spôsobom, presiahla za rok 2004 sumu 500 000 Sk, daňovník je povinný na rok 2005 platiť mesačné preddavky na daň, a to vo výške 1/12 tejto poslednej známej daňovej povinnosti. Mesačné preddavky sú splatné do konca každého bežného kalendárneho mesiaca -- začali sa platiť od mesiaca apríla 2005, so splatnosťou do 30. apríla 2005. Výpočet je podobný ako v uvedených príkladoch len s tým rozdielom, že vypočítanú fiktívnu daň (poslednú známu daňovú povinnosť), ktorá je vyššia ako 500 000 Sk, vydelíme 12.
Rovnako, v prípade existencie ČZD z príjmov zo závislej činnosti sa bude obdobným spôsobom zvažovať, či vôbec bude potrebné preddavky platiť alebo len v polovičnej výške. To znamená, že ak ČZD z príjmov zo závislej činnosti bol vyšší v roku 2004 ako 50 % celkového základu dane, preddavky na daň nie je potrebné platiť vôbec. Ak tento ČZD tvoril 50 % a menej celkového základu dane, preddavky na daň sa musia platiť v polovičnej výške.

Zaokrúhľovanie
Vypočítané preddavky na daň je potrebné zaokrúhľovať na celé koruny Sk nadol (§ 47 ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z.). Ďalšie prepočty sa vykonávajú s presnosťou na dve desatinné miesta.

Okrem takto bežne vypočítavaných preddavkov na daň existujú aj osobitné postupy:
1.
V odôvodnených prípadoch môže správca dane na žiadosť daňovníka určiť preddavky inak, ak nebudú zodpovedať predpokladanej výške dane, na ktorú majú byť platené. Napríklad to platí, ak daňovník nebude predpokladať takú výšku príjmov, akú vykázal za predchádzajúci rok (2004). Uvedenú skutočnosť bude pravdepodobne musieť správcovi dane určitým spôsobom preukázať.
2. Na základe žiadosti daňovníkov alebo z podnetu správcu dane budú platiť preddavky na daň:
-- daňovníci, ktorým začnú plynúť príjmy pred skončením zdaňovacieho obdobia (roku 2005), keď pôjde napr. o začínajúcich podnikateľov,
-- daňovníci s neobmedzenou daňovou povinnosťou, ktorí sa na území Slovenskej republiky obvykle zdržiavajú a ktorým plynú príjmy zo závislej činnosti od zamestnávateľa so sídlom alebo bydliskom v zahraničí, a ktoré nie sú zdaňované bežne preddavkami na daň (§ 35) alebo prostredníctvom zahraničného platiteľa dane (§ 48); preddavky na daň v tomto prípade sa budú platiť s prihliadnutím na očakávaný príjem týchto daňovníkov.
3. Daňovníci, ktorí prestanú vykonávať činnosť alebo poberať zdaniteľné príjmy, nebudú povinní platiť preddavky na daň, a to od platby preddavku, ktorá bude splatná po dni, v ktorom došlo k zmene rozhodujúcej skutočnosti. Tieto skutočnosti však na uvedený účel sú daňovníci povinní oznámiť správcovi dane podľa § 31 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov.
4. Daňovníci s neobmedzenou daňovou povinnosťou, ktorí sa tu obvykle zdržiavajú, sú povinní platiť preddavky na daň osobitným spôsobom (pozri § 34 ods. 7 cit. zákona) v prípade, ak poberajú príjmy zo závislej činnosti zo zdrojov na území SR, vyplácané zamestnávateľom so sídlom alebo bydliskom v zahraničí (ktoré nie sú zdaňované preddavkami na daň podľa § 35 alebo § 48 cit. zákona).
Daňovníci, ktorí v roku 2004 poberali len príjmy z kapitálového majetku alebo ostatné príjmy, alebo z ktorých sa daň vyberá podľa § 43 alebo len príjmy zo závislej činnosti, ktoré boli zdaňované mesačnými preddavkami na daň podľa § 35, nie sú povinní platiť preddavky na daň (§ 34 ods. 9 cit. zákona).

Postihy za neplatenie preddavkov
Ak daňovník zabudne preddavky na daň zaplatiť načas a v správnej výške, vzťahujú sa na neho nemalé sankcie. Podľa § 35b ods. 1 písm. e) cit. zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov správca dane vyrubí sankčný úrok v prípade, ak daňovník nezaplatí preddavok na daň z príjmu v lehote alebo vo výške podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov.
Sankčný úrok sa vypočíta z dlžnej sumy vo výške štvornásobku základnej úrokovej sadzby NBS, platnej v deň nasledujúci po dni, v ktorom mal byť preddavok na daň zaplatený alebo odvedený. Vyrubí sa za každý deň omeškania, začínajúci dňom platby vrátane, najdlhšie do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania. Sankčný úrok sa nevyrubí, ak nepresiahne v jednotlivom prípade sumu 500 Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 16:12