StoryEditor

Čo hovorí exekučný poriadok o zrážkach zo mzdy

15.11.2005, 23:00

Zrážky zo mzdy (2)
Rozsah zrážok zo mzdy a z iných príjmov možno vykonávať len do výšky exekučným rozhodnutím priznanej pohľadávky a jej príslušenstva tak, že povinnému sa nesmie zraziť z mesačnej mzdy základná suma určená nariadením vlády, tzv. nepostihnuteľná časť mzdy. Nariadenie vlády tiež stanovuje sumu, nad ktorú sa zrazí zvyšok čistej mzdy bez obmedzenia.
Čistá mzda povinného
Zrážky zo mzdy sa podľa § 69 exekučného poriadku vykonávajú z čistej mzdy povinného, ktorá sa vypočíta tak, že od mzdy sa odpočíta preddavok na daň alebo daň z príjmov fyzických osôb a odvody zdravotného poistenia, nemocenského poistenia a dôchodkového zabezpečenia a do Fondu zamestnanosti SR. Z tohto textu je jasné, že toto ustanovenie nie je novelizované v súlade s platným legislatívnym stavom, pretože používa pojmy, ktoré od 1. januára 2004, po nadobudnutí účinnosti zákona o sociálnom poistení, už nemajú opodstatnenie.
Zákon č. 613/2004 Z. z., ktorým sa nadobudnutím jeho účinnosti od 1. 1. 2005 mení a dopĺňa zákon č. 140/1961 Zb., v Čl II. zmenil § 299 ods.1 zákona č. 99/1963 Zb. Občianskeho súdneho poriadku v znení neskorších predpisov nasledovne:
Ustanovenia o výkone rozhodnutia zrážkami zo mzdy sa použijú i na výkon rozhodnutia zrážkami z príjmov, ktoré povinnému nahrádzajú mzdu, najmä :
-- z náhrady mzdy,
-- náhrady za pracovnú pohotovosť,
-- náhrady príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca,
-- z dávky sociálneho poistenia, z dávky sociálneho zabezpečenia,
-- a ak ide o výkon rozhodnutia na vymoženie výživného pre maloleté dieťa, aj z dávky
v hmotnej núdzi a príspevkov k dávke v hmotnej núdzi.
Určenie čistej mzdy na účely výpočtu exekučnej zrážky :
Z hrubej mzdy
(mzda za výkon pracovnej činnosti, mzdové príplatky a ostatné mzdové zložky ustanovené v mzdových predpisoch, prípadne kolektívnych zmluvách, doplatok k dosiahnutej mzde pri preradení na inú prácu, mzda za prácu nadčas, mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu a za prácu vo výškach, atď., náhrady mzdy a odmeny za vedľajšiu činnosť, náborový príspevok, hodnota naturálií a príjmy, ktoré povinnému nahrádzajú mzdu)
sa odpočíta:
-- preddavky na poistné na verejné zdravotné poistenie,
-- poistné na sociálne poistenie,
-- preddavok na daň alebo daň z príjmov.
= Čistá mzda
Zrážky z iných príjmov
Ak má povinný popri nároku na mzdu aj nárok na iný príjem, tak exekučný poriadok stanovuje:
-- v zmysle § 92 podliehajú exekúcii i príjmy uvedené v § 89, ktoré nahrádzajú odmenu za prácu: nemocenské, materské, dôchodok, štipendium, náhrada uchádzajúceho zárobku, náhrada poskytovaná za výkon spoločenských funkcií, hmotné zabezpečenie uchádzačov o zamestnanie,
-- v zmysle § 87 podlieha exekúcii mzda od všetkých platiteľov mzdy, pokiaľ je povinný zamestnaný a poberá mzdu od viacerých zamestnávateľov.
Predmetom výkonu zrážky nemôže byť podľa § 69 ods. 2 exekučného poriadku:
-- prídavok na dieťa,
-- sumy poskytované na náhradu nákladov spojených s pracovným výkonom, a to najmä pri pracovných cestách.
Nepostihnuteľná časť mzdy
Nesprávnym započítaním sumy do nepostihnuteľnej časti mzdy môže dôjsť k nesprávnemu vyčísleniu sumy zrážok zo mzdy, čím sa vystavuje platiteľ mzdy nebezpečenstvu žaloby zo strany oprávneného -- ak zrazené sumy mali byť vyššie, prípadne žaloby povinného -- ak platiteľ mzdy neoprávnene zrazil viac.
Nariadenie vlády určuje nepostihnuteľnú časť mzdy, ktorá sa povinnému nesmie zraziť, teda zo zákona nepodlieha výkonu rozhodnutia. Sú to sumy:
-- 1 600 Sk na osobu povinného
-- 600 Sk na každú ďalšiu osobu, ku ktorej má povinný vyživovaciu povinnosť
(ak sa zrážky zo mzdy vykonávajú z miezd oboch manželov, započíta sa suma 600 Sk na dieťa, ktoré spoločne vyživujú každému z nich osobitne)
-- 600 Sk na manžela povinného, aj keď má vlastný príjem
(suma 600 Sk sa nezapočítava ani jednému z manželov, ak sa exekúcia vykonáva v prospech dieťaťa pre dlžné výživné, teda na tú osobu, v ktorej prospech trvá nútený výkon rozhodnutia na vymoženie pohľadávky výživného).
Zákon č. 613/2004 Z. z., v Čl II. zmenil § 278 ods. 2 zákona č. 99/1963 Zb. Občianskeho súdneho poriadku v znení neskorších predpisov a v Čl III. zmenil § 70 ods. 2 zákona č. 233/1995 Z. z. Exekučného poriadku v znení neskorších predpisov nasledovne:
Ak ide o výživné pre maloleté dieťa, základná suma, ktorú povinnému nemožno zraziť z mesačnej mzdy, je 70 % základnej sumy určenej podľa odseku 1.
To znamená, že nepostihnuteľnú časť mzdy, ktorá sa povinnému nesmie zraziť, teda zo zákona nepodlieha výkonu rozhodnutia v prípade, ak ide o výživné je:
-- 1 120 Sk na osobu povinného
-- 420 Sk na každú ďalšiu osobu, ku ktorej má povinný vvživovaciu povinnosť
-- 420 Sk na manžela povinného, aj keď má vlastný príjem.
Výpočet zrážky zo mzdy
Výpočet sumy, ktorá podlieha nútenému výkonu rozhodnutia zrážkami zo mzdy povinného, vychádza z tretinového systému. Platiteľ mzdy, mzdu podliehajúcu zrážkam, rozdelí na tretiny:
-- Prvá tretina slúži na uspokojenie bežných pohľadávok.
-- Z druhej tretiny sa uspokojujú iba prednostné pohľadávky.
-- Tretia tretina sa vždy pripočíta k nepostihnuteľnej časti mzdy a vyplatí sa povinnému.
Zrážky zo mzdy bez obmedzenia
Tretinový systém sa končí pri sume 3-tisíc Sk. To znamená, že v zmysle § 2 nariadenia vlády č. 89/1997 Z. z. o rozsahu zrážok zo mzdy povinného pri nútenom výkone rozhodnutia platí, že:
-- suma, nad ktorú sa zvyšok čistej mzdy povinného zrazí bez obmedzenia, je 3-tisíc Sk.
Poradie uspokojovania pohľadávok
Prednostnými pohľadávkami (v zmysle § 71 ods. 2 exekučného poriadku a § 279 ods. 2 občianskeho súdneho poriadku, na ktoré sa zrážajú dve tretiny), ktoré sa uspokojujú najprv z druhej tretiny a až vtedy, ak táto tretina na ich úhradu nestačí, uspokojujú sa spolu s ostatnými pohľadávkami z prvej tretiny, sú pohľadávky:
-- výživné,
-- náhrady škody spôsobenej poškodenému ublížením na zdraví,
-- náhrady škody spôsobenej úmyselnými trestnými činmi,
-- dane, poplatky a clá,
-- poistné na sociálne poistenie,
-- náhrady preplatkov na nemocenskom poistení a dôchodkovom zabezpečení, prídavku na dieťa, príspevkov na výživu a úhradu potrieb dieťaťa zvereného do pestúnskej starostlivosti,
-- úhrady za sociálne služby poskytované právnickými a fyzickými osobami podľa osobitného predpisu,
-- náhrady preplatkov na podporu v nezamestnanosti.
Ak sa zrážky zo mzdy vykonávajú na vymoženie niekoľkých pohľadávok, tak sa podľa § 72 ods.1 uspokoja:
-- z prvej tretiny zvyšku čistej mzdy, podľa svojho poradia, bez ohľadu na to, či ide o prednostné alebo ostatné pohľadávky.
Ak sa zrážajú prednostné pohľadávky, tak sa uspokojí:
-- bez zreteľa na poradie najskôr výživné a až potom podľa poradia ostatné prednostné pohľadávky.
Ak suma zrazená z druhej tretiny nestačí, na uspokojenie všetkých pohľadávok výživného, tak sa uspokojí:
-- najprv bežné výživné všetkých oprávnených a až potom nedoplatky za skorší čas, a to podľa pomeru bežného výživného.
Ak sumou zrazenou z druhej tretiny nie je kryté ani bežné výživné všetkých oprávnených, tak:
-- zrazená suma z druhej tretiny sa pomerne, podľa výšky výživného, rozdelí bez ohľadu na výšku nedoplatkov.
Poradie pohľadávok sa spravuje dňom, keď sa platiteľovi mzdy doručil príkaz na začatie exekúcie. Ak sa mu doručil toho istého dňa príkaz na začatie exekúcie pre niekoľko pohľadávok, majú tieto pohľadávky rovnaké poradie. Ak nestačí suma pripadajúca na ich plné uspokojenie, uspokoja sa pomerne.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 22:09