StoryEditor

Čo môže jediný spoločník eseročky

15.07.2005, 00:00
Dôvody, pre ktoré fyzické osoby, ktoré sa rozhodli podnikať volia formu spoločnosti s r. o. s jedným spoločníkom sú rozličné. Najčastejšie je to okolnosť, že podnikateľ -- fyzická osoba ručí za výsledky podnikania celým svojim majetkom (a to dokonca aj majetkom v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, ak bezpodielové spoluvlastníctvo nebolo právoplatne zrušené), obchodná spoločnosť len do hodnoty základného imania.

Som majiteľ a konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným. So spoločnosťou mám uzavretú pracovnú zmluvu, v ktorej mám pracovisko určené v mojom rodinnom dome, teda mimo sídla spoločnosti. Pre plnenie pracovných úloh používam osobné motorové vozidlo, ktoré je v majetku spoločnosti. Vozidlo má tiež určené parkovanie v garáži môjho rodinného domu, keďže v sídle spoločnosti máme možnosť parkovať len na ulici. Za používanie pracovne a garáže nepoberám od spoločnosti s r. o. nájomné. Som totiž jediným majiteľom spoločnosti s r. o. Nedopúšťam sa týmto konaním nejakého daňového alebo iného priestupku?

Obchodný zákonník umožňuje, aby spoločnosť s ručením obmedzeným založila jedna osoba. V takomto prípade však vznikajú dva právne subjekty: fyzická osoba ako spoločník a právnická osoba, ktorou je samotná spoločnosť. Medzi nimi môžu vznikať právne vzťahy, napríklad obchodnoprávne (spoločník môže byť konateľom spoločnost -- konateľov vymenúva valné zhromaždenie z radov spoločníkov alebo iných fyzických osôb), pracovnoprávne (spoločník sa môže stať zamestnancom spoločnosti) či občianskoprávne (spoločník môže spoločnosti niečo predať alebo od nej niečo kúpiť, spoločnosť môže spoločníkovi niečo prenajať).
V konkrétnom prípade: ak spoločnosť uzavrela s jediným spoločníkom pracovnú zmluvu, urobila tak v súlade so Zákonníkom práce. Ak spoločnosť v pracovnej zmluve určila, že jeho pracoviskom je jeho byt, tiež to bolo v súlade so zákonníkom práce. Neexistuje predpis, ktorý by podniku -- spoločnosti s r. o. predpisoval, kde má garážovať svoje auto. V tom nedochádza k porušeniu nijakého predpisu.
V podmienkach, kedy fyzická osoba je jediným spoločníkom spoločnosti a je súčasne jej zamestnancom, treba jednotlivé prípady na účely zákona o dani z príjmov posúdiť vždy z pohľadu právnickej osoby -- spoločnosti, fyzickej osoby -- spoločníka a fyzickej osoby -- zamestnanca.

Daň z príjmov
Spoločnosť s r. o. bude platiť daň z príjmov právnických osôb podľa § 12 až 14 zákona o dani z príjmu. Zamestnanec platí daň z príjmov zo závislej činnosti podľa § 5.
Ak si spoločník vyberie podiel na zisku, tento príjem ako fyzická osoba nezdaňuje, pretože podľa § 3 zákona o dani z príjmu podiel na zisku, vyplácaný po zdanení obchodnou spoločnosťou, nie je predmetom dane.
Osobný automobil, ktorý je v majetku spoločnosti, používa jej jediný spoločník ako zamestnanec okrem iného na pracovné cesty. Treba pritom rešpektovať ustanovenia zákona o cestovných náhradách, či už ide o náhrady pri pracovnej ceste, stravné, náhrady za používanie cestných motorových vozidiel, prípadne ďalšie náhrady.
Na druhej strane okolnosť, že spoločnosť poskytla zamestnancovi auto, ktoré účtuje ako obchodný majetok, má u zamestnanca vplyv na daň z príjmov zo závislej činnosti. Podľa ustanovenia § 5 zákona o dani z príjmu je príjmom zamestnanca, ktorému zamestnávateľ poskytuje motorové vozidlo na používanie na služobné a súkromné účely, suma vo výške jedného percenta zo vstupnej ceny vozidla za každý aj začatý kalendárny mesiac poskytnutia na takéto účely.

Ručenie celým svojím majetkom
Spoločník poskytuje spoločnosti bezplatne v rodinnom dome, ktorý je jeho osobným vlastníctvom, priestory na garážovanie a na prácu zamestnanca. Spoločnosť nemá výdavok, ktorý by inak bol daňovým výdavkom (nájomné za pracovňu zamestnanca a za garáž) -- jej základ dane je o to vyšší, a preto sa to nemôže posudzovať ako konanie v rozpore so zákonom. Spoločník spoločnosti s r. o. ako fyzická osoba by mohol so spoločnosťou uzavrieť nájomnú zmluvu, potom by mal príjem z prenájmu, ktorý by musel ako fyzická osoba zdaniť (§ 6 dane z príjmu).
Dôvody, pre ktoré podnikatelia volia formu spoločnosti s r. o. s jedným spoločníkom, sú rozličné. Najčastejšie je to okolnosť, že podnikateľ -- fyzická osoba ručí za výsledky podnikania celým svojím majetkom (a to dokonca aj majetkom v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, ak bezpodielové spoluvlastníctvo nebolo právoplatne zrušené -- § 143 Občiansky zákonník). Naopak obchodná spoločnosť ručí len do hodnoty základného imania.
Podnikateľ, ktorý sa rozhodol založiť spoločnosť s r. o., ktorej je jediným spoločníkom a dokonca ešte popri tom podnikať ako fyzická osoba (čo tiež nie je v rozpore so zákonom), by mal dbať, aby boli všetky jeho podnikateľské úkony transparentné, riadne dokumentované a aby vedel preukázať najmä pri daňových kontrolách súlad s právnymi predpismi, najmä zákonom o dani z príjmov a zákonom o účtovníctve.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 09:18