09.10.2003, 00:00
Autor:
Ivan BarriIvan Barri
Predaj akcií
Vlastním akcie Prvej garantovanej, a. s. Ako mám postupovať pri ich predaji? Mám záujem aj o priamy obchod.
- Na úvod niekoľko základných faktov o pôsobení spoločnosti 1. garantovaná, a. s. Spoločnosť má viac ako 40-tisíc akcionárov, od ktorých vyzbierala celkovo 2,6 miliardy korún. Vyzbierané prostriedky boli investované do viacerých projektov, ako sú napríklad Poisťovňa Kontinuita, Novácke chemické závody, Solivary Prešov, Štúdio Koliba a Ski Jasná. Kapitál vložený do investičných aktivít predstavuje približne 2,7 mld. Sk. Podľa konsolidovanej súvahy hodnota majetku spoločností dosahovala ku koncu minulého roka 9,8 miliardy korún. Takmer polovicu z toho tvorilo vlastne imanie spoločnosti. Na jednu akciu tak pripadá konsolidované vlastné imanie vo výške 1,8-násobku jej nominálnej hodnoty. Dnešní akcionári pôvodne kupovali akcie 1. garantovanej za ich nominálnu hodnotu s tým, že po stanovenom čase ich odkúpi spoločnosť 1. dôchodková, a. s. Rozdiel investovanej sumy a ceny, za ktorú akcie po určitom čase odkúpila 1. dôchodková, tvoril výnos. Problémy pre spoločnosť nastali razantným nástupom a neskorším pádom tzv. nebankových subjektov. Zmeny v činnosti priniesol aj nový zákon o cenných papieroch, ktorý prísne reguluje získavanie finančných prostriedkov od verejnosti a podmieňuje ho schválením prospektu investície Vzniknutú situáciu riešilo predstavenstvo spoločnosti zmenou dovtedy listinných akcií na zaknihované s tým, že akcionári sa vzdali práva na odpredaj akcií. Začiatkom tohto roku boli akcie zaregistrované na Burze cenných papierov v Bratislave. Obchodovanie s nimi je však len sporadické a dosahuje veľmi malé objemy. Celkovo bolo v priebehu tohto roka prevedených len 3 993 kusov akcií s nominálnou hodnotou 1 000 Sk, pri priemernej cene 467 korún a 511 kusov akcií s nominálnou hodnotou 100 Sk pri priemernej cene 47 korún. Spolu to predstavuje len 0,1 % celej emisie. Ceny, ktoré tieto akcie v tomto období na trhu dosahujú, teda neodrážajú ich deklarovanú vnútornú hodnotu a sú viacej ako polovicu pod ich nominálnou hodnotou. V prípade vášho záujmu o predaj akcií aj za takýchto podmienok sa môžete skontaktovať s ktorýmkoľvek licencovaným obchodníkom s cennými papiermi, ktorý vám, samozrejme, za určitý poplatok, túto službu sprostredkuje.

Predaj českých akcií
Mám akcie českej akciovej spoločnosti a bola som upozornená na verejný návrh na odkúpenie akcií. Musím dať pokyn na predaj svojich akcií, ak áno, prečo a dokedy tak musím urobiť? Môžem si akcie ponechať, aj keď som v Česku cudzinka? Ako mám celkovo v tomto prípade postupovať?
- Inštitút povinnej alebo dobrovoľnej ponuky na prevzatie vznikol ako nástroj ochrany minoritných akcionárov. Nastupuje vtedy, keď v akciovej spoločnosti vzniká alebo posilňuje svoje postavenie majoritný akcionár. Ten totiž ostatných môže ohroziť napríklad presúvaním zisku na jemu spriaznené firmy, čím sa znižuje hodnota pre ostatných investorov vo firme. Filozofia zákonnej úpravy povinnej ponuky sa v Česku a na Slovensku v zásade nelíši. Základný rozdiel slovenskej a českej úpravy je v určení ceny akcií v rámci povinnej ponuky. Zákonná úprava rozlišuje ponuku na prevzatie (dobrovoľnú), konkurenčnú a povinnú ponuku na prevzatie. Dobrovoľnú a konkurenčnú ponuku na prevzatie môže uskutočniť ktokoľvek, kto má záujem o kúpu akcií registrovaných na burze. Povinná ponuka sa vyhlasuje až po prekročení určitého podielu na hlasovacích právach spoločnosti. Ak majoritný akcionár už vyhlásil povinnú ponuku, môže nadobúdať akcie až do prekročenia nasledujúcej hranice. Po prekročení tejto hranice musí vyhlásiť ďalšiu povinnú ponuku. Právom minoritného akcionára je ponúknuť svoje akcie vyhlasovateľovi, a teda akceptovať ním ponúknutú cenu. V žiadnom prípade to však nie je povinnosť. Je teda len na vašom rozhodnutí, či si akcie, ktorých ste vlastníčkou, ponecháte, alebo či ich predáte v rámci ponuky na prevzatie alebo mimo nej. Pred rozhodnutím je však veľmi dôležité získať informácie o zámeroch vyhlasovateľa v cieľovej spoločnosti, o jeho predchádzajúcom pôsobení a dôveryhodnosti. Nie každé získanie alebo posilnenie existujúceho vplyvu v podniku je priateľské (smerujúce k ďalšiemu rozvoju podnikateľskej činnosti), ale jeho cieľom môže byť napríklad likvidácia konkurencie v danom odvetví.
Je len na vašom rozhodnutí, ako so svojím majetkom naložíte. Môžete na ponuku nereagovať a profitovať z prípadného rastu ceny akcií v budúcnosti alebo zo získaných dividend. Nič na tom nemení skutočnosť, že nie ste občiankou štátu, v ktorom má spoločnosť sídlo. V prípade, ak sa rozhodnete vaše akcie predať, oslovte s vašou požiadavkou licencovaného obchodníka s cennými papiermi, ktorý vám, samozrejme, za určitú poplatok, túto službu sprostredkuje.
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradensky-servis, menuAlias = poradensky-servis, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 22:13