StoryEditor

Nové výstavy v našich galériách a múzeách

04.10.2007, 00:00
Autor:
kulkul

Industriálna citlivosť
Galéria 13m3
Bratislava 26. 9. -- 19. 10. 2007
Industriálna éra veľmi výrazne ovplyvnila siluetu a urbanistickú štruktúru miest. Úpadok tradičných výrobných odvetví spôsobil jej ukončenie a premena technológií má za následok rastúce množstvo prázdnych, chátrajúcich alebo bez stopy miznúcich továrenských budov a priemyselných areálov. Za projektom Industriálna citlivosť stoja výtvarníčka Jana Farmanová a architekt Viktor Šabík. V prostredí 13m3 autori simulujú pracovný priestor, ktorého hlavným hrdinom je niekoľko objektov starých tovární. Mapujú zásahy spoločnosti na konkrétnych objektoch, predkladajú množstvo dokumentačného materiálu, ale aj naznačujú nádej v podobe reálnych architektonických projektov. Súčasťou projektu je aj panelová diskusia, ktorá bude 15. októbra o 15.00 hod.

Sluneční hodiny
Open Gallery
Bratislava 5. 10. -- 26. 10. 2007
Výstava prezentuje práce troch autorov sústredených okolo témy "filmu" a "filmovosti" v odlišných aj príbuzných polohách. Daniel Pitín je výrazná maliarska osobnosť mladej českej výtvarnej scény. Michal Pěchouček je neprehliadnuteľná postava českého videoartu a jeho maľby výrazne čerpajú z logiky televíznej a filmovej príbehovosti. Dušan Zahoranský patrí k významným autorom slovenskej i českej scény, kde momentálne pôsobí, ktorého tvorba integruje sochársky, neokonceptuálny prístup, ako aj zásah digitálnych médií. Výstava predstavuje také podoby narábania s filmom vo výtvarnom umení, ktoré sa nielen vracajú k filmovej reči, ale pokúšajú sa aj o novú skúsenosť vnímania fikcie a faktu. Vernisáž je dnes o 18.00 hod.

Viditeľný posun
Galéria Artotéka
Bratislava 4. 10. -- 26. 10. 2007
Výstava je prehliadkou fotografií, zvukovej a priestorovej inštalácie a videa. Jej autormi sú absolventi Vysokej školy výtvarných umení Marko Horban a Peter Homola. Výstava je viditeľným posunom od predstavy nevidiaceho človeka, až po prisvojenie si jeho mechanizmov komunikácie. Autori používajú obrátenú stratégiu, ktorou ilustrujú prejavy vlastného, subkultúrneho sveta, jazykom nevidiacich. Oslobodzujú takto tému nevidiacich od obťažitého pátosu a vytvárajú svojimi odľahčenými prácami dojem obojstrannej nečitateľnosti. Fotky exponátov nie sú, lebo niečo také subtílne sa dá len ťažko zachytiť.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 18:52