StoryEditor

Z Quasimoda nemožno urobiť Jeana-Paula Belmonda

24.01.2008, 23:00

Plastickej a estetickej chirurgii sa venuje od roku 1978. Patrí k najstarším aktívnym plastickým chirurgom na Slovensku. Má za sebou stovky úspešných operácií. Pozná aj odvrátenú stranu medicíny. Keďže je pre neho láskou na celý život, zostáva jej verný. Plastický chirurg Dobroslav Šiška.

Estetické operácie už nie sú tabu ani na Slovensku, počet zákrokov narastá, klientmi ambulancií sú aj "bežní" ľudia. Prečo vyhľadávajú pomoc plastickej a estetickej chirurgie?
Navštevujú nás tri kategórie ľudí: tí, ktorí si chcú zlepšiť estetický vzhľad s cieľom udržania manželstva, resp. ľudia, ktorý hľadajú nový vzťah. Druhou skupinou sú ľudia s vývojovými chybami, ako napríklad deformácia nosa, odstávajúce ušnice či nevyvinuté prsníky a iné. Treťou skupinou sú ľudia, ktorí podstupujú omladzovacie a korekčné operácie s cieľom udržať si pracovnú pozíciu, resp. si nájsť nové zamestnanie. Niektorí dokonca neváhajú zobrať si na estetickú operáciu pôžičku.

Takže postoj Slovákov sa zmenil?
Slováci veľmi dlho podliehali predsudkom a časť obyvateľstva má predsudky stále.

V prípade estetických operácií ide asi najskôr o mužov...
Pravdou je, že dve tretiny klientov tvoria ženy, jednu tretinu však muži. Navyše netreba zabúdať, že paleta operácií u mužov je zúžená. Takže s tými predsudkami by som to tak jednoznačne nevidel.

Niektorí ľudia nebudú nikdy spokojní so svojím výzorom, ich problém je "v obsahu, nie vo forme". Viete odhadnúť skutočný problém potenciálneho klienta?
Estetická chirurgia je zo šesťdesiatich percent psychoterapiou. Často príde do ambulancie človek, ktorý má nereálne požiadavky. Vtedy sa ho snažím presvedčiť, že zákrok nemá zmysel. Ak na ňom trvá, rozlúčim sa s ním.
Niekto si totiž vsugeruje, že kvôli nosu nemá úspech u druhého pohlavia, nezdvihli mu plat, nepostúpil v práci... Lekár ho operuje, ale úspech u druhého pohlavia sa nedostaví, v práci nepostúpi ani mu nezvýšia plat. A bude vám vyčítať, že ste mu nepomohli.
Musím si byť istý, že človeku pomôžem, inak to nemá význam.

Máloktorá žena je so sebou z vizuálnej stránky spokojná. Ako postupujete v prípadoch, keď chce žena na sebe zlepšiť aj to, čo je pekné?
Vtedy sa s potenciálnou klientkou porozprávam najprv ako lekár, potom ako psychológ a napokon ako muž. Snažím sa ju vyliečiť z nereálnych predstáv. Ak som úspešný, žena odíde z ambulancie bez toho, aby trvala na zákroku.
Plastická chirurgia nie je rozmar. Môžem pomôcť človeku, ktorý pre odstávajúce ušnice nechodí do spoločnosti, trpí komplexmi, ťažko nadväzuje kontakty, je neistý. Keď podstúpi operáciu, zmení sa mu celý život. Vtedy má táto práca význam... Nemôžem však "vyliečiť" človeka, ktorý potrebuje pomoc psychológa či psychiatra.

Kde sa končia možnosti estetickej chirurgie?
Každý pacient musí absolvovať predoperačné vyšetrenie. Ak nie sú zásadné prekážky, môžeme operovať aj 150-ročného človeka. Samozrejme, každý musí byť zdravý nielen fyzicky, ale aj duševne.
Neoperujeme vtedy, keď nie je ukončený vývoj, čo znamená, že napríklad nosy začíname operovať až od osemnástich rokov.

Vrásky si teda možno nechať vyhládzať donekonečna, podobne ako odsávať tuk?
Všetko je na posúdení operatéra: pokiaľ vám vie pomôcť, tak je to možné "donekonečna"... Čo sa týka liposukcie, treba si uvedomiť, že nerieši obezitu, je určená na domodelovanie postavy človeka. Ak je žena do pol pása asymetricky vyvinutá a nedá sa to odstrániť cvičením ani chudnutím, vtedy príde na rad liposukcia. Ak sa niekto zle stravuje a necvičí, tak priberie... Opakovanú liposukciu v priebehu piatich rokov absolvujú maximálne dvaja ľudia zo sto.
V zásade však platí, že limitom je vaša peňaženka. Môžete prísť toľkokrát, koľko máte peňazí.

Možno z človeka na prvý pohľad nie veľmi fyzicky príťažlivého urobiť manekýna?
Veľmi ťažko. Vychádzame z daných anatomických pomerov, nie sme sochári. Navyše, sú veci, ktoré nemôže klient ani lekár ovplyvniť, ako je napríklad imunitná reakcia a priebeh hojenia jazvy. Platí, že z Quasimoda nemožno urobiť Belmonda, nie sme sochári.

Chirurgický zásah do organizmu vo všeobecnosti asi nie je veľmi zdravý -- sú estetické operácie zdravé?
Na posúdenie zdravotného stavu potenciálneho klienta slúži predoperačné vyšetrenie. Nejde o poistku, ale o to, aby sme vedeli, čo môžeme očakávať a ako sa to bude hojiť. Keďže ide o nie nevyhnutný operačný zákrok, operáciu neodporúčame ľuďom, ktorých imunitný systém je neadekvátne zaťažovaný, ako sú napríklad cukrovkári, alergici a podobne.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/relax, menuAlias = relax, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 18:44