StoryEditor

Domáci spracovatelia dreva kritizujú Lesy SR

10.09.2004, 00:00
Za pokus o skrytú privatizáciu pokladá Zväz spracovateľov dreva (ZSD) SR návrh súčasného manažmentu štátnych lesov vyčleniť mimo podniku obchod s drevom ako najlukratívnejšiu oblasť podnikania, ktorá zabezpečuje vyše 90 percent tržieb. Uviedol to člen predstavenstva ZSD SR Peter Magulák.

Slovenskí spracovatelia dreva ostro kritizujú vedenie štátneho podniku Lesy SR a projekt jeho transformácie. "Dominantné postavenie štátneho podniku na trhu spolu s centralizovaným vedením marí vznik konkurenčného prostredia a vytvára priestor pre korupciu pri obchode s drevom," povedal prezident zväzu Peter Lispuch. Dodal, že jednou z ciest, ako zabrániť deformácii trhu, je rozčleniť Lesy SR na niekoľko menších celkov, ktoré by sčasti mohli vlastniť aj vyššie územné celky.
Na základe rozdielnosti uplatňovaných noriem domáci spracovatelia zaplatia za kubický meter guľatiny zo slovenských lesov o 350 až 400 korún viac ako zahraniční odberatelia. "Tým domáci spracovatelia ročne preplatia dodávky dreva asi o 300 miliónov Sk, čo sa odzrkadľuje na ich konkurencieschopnosti a odoberá im prostriedky na možné investície. Pritom nemôžu rátať ani s investičnými stimulmi ako zahraniční investori," povedal vedúci katedry ekonomiky a riadenia lesného hospodárstva Ivan Kolenka.
Ministrovi pôdohospodárstva Zsoltovi Simonovi podľa predstaviteľov domáceho drevospracujúceho priemyslu neprekáža, že vedenie štátnych lesov porušuje rozhodnutie Protimonopolného úradu o tom, že generálne riaditeľstvo môže uzatvárať kúpne zmluvy len na 40 percent predávaného množstva surového dreva (v m3) a 60 percent obchodu musí prenechať odštepným závodom. Stanovenie ceny a ostatných náležitostí kúpnych zmlúv pritom musí byť podľa rozhodnutia antimonopolného úradu vo výhradnej kompetencii odštepných lesných závodov.
"V rozpore s týmto rozhodnutím si generálny riaditeľ Karol Vinš prebral celú obchodnú politiku do vlastných rúk," povedal Magulák. Podľa hovorkyne ministra pôdohospodárstva Kataríny Czajlikovej vedenie štátneho podniku Lesy SR postupuje podľa rozhodnutia Protimonopolného úradu a stanovený pomer dodržiava. "Obchody, kontrahované generálnym riaditeľstvom v roku 2003, tvoria 37 percent celkového objemu zobchodovaného dreva," uviedol hovorca Lesov SR Peter Gogola.
Podľa zástupcov zväzu je zarážajúce, že Lesy SR nemajú dozorný orgán. Táto námietka však podľa Czajlikovej neobstojí. "Ak štátny podnik plní verejnoprospešné funkcie, podľa zákona sa v ňom nezriaďuje dozorná rada," uviedla.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/slovensko-a-svet, menuAlias = slovensko-a-svet, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 11:35