StoryEditor

Seničania v Prahe

06.10.2006, 00:00
Glosa

Pod týmto sloganom sa v dňoch 30. septembra a 1. októbra odohrala udalosť, o ktorú sa postarali najmä dvaja nadšenci. Otcom myšlienky bol bratislavský Seničan Ivan Panenka, ktorý inicioval už nejednu podobnú akciu. Nedávno napríklad -- pri príležitosti Mickiewiczovho výročia -- vydal reedíciu Balád a romancí v preklade Seničana Jozefa Bánskeho, a tak pripomenul aj 50. výročie leteckej katastrofy, pri ktorej tento náš nádejný polonista zahynul.
A hostiteľom bol pražský Seničan Viliam Paulíny. O ňom sa dočítame aj v americkej encyklopédii, že je potomkom Viliama Paulínyho-Tótha a udržiava spomienku na toto slávne meno slovenskej histórie i v mene svojho pražského hotela Paulíny.
Na jeho parkovisku zaparkoval autobus plný Seničanov, za ktorých potom na terase hotela prehovoril aj senický primátor Ľubomír Parízek. Seničanov uvítal atašé slovenskej ambasády a riaditeľ Slovenského inštitútu Igor Otčenáš. Štedré priestory hotela Paulíny obohatili aj hostia senickou slivovicou, burčiakom a trdelníkmi -- dosť lákavých dôvodov na to, aby sa človek odtiaľto nepohol. No Seničania sa pohli a dali o sebe vedieť aj na iných miestach Prahy. Café Union, kde "zabudol svoj dáždnik čierny" pražský Seničan Laco Novomeský, by hľadali síce márne, pretože čas, ktorý "letí jak vtáci nedozierni", odniesol aj básnikovu obľúbenú kaviareň. Zato však -- keďže výpravu tvorili najmä senickí evanjelici -- nadviazali pekné priateľstvo s pražskými evanjelikmi a senický pán farár Juraj Šefčik si v nedeľu 1. septembra vychutnal skvelú akustiku kostola V Jirchářích.
Mal som tú česť prispieť do programu -- na terase hotela som predniesol ukážku zo svojho prekladu diela Sors Pilarikiana, v ktorom senický kňaz Štefan Pilárik opisuje svoje dobrodružstvá v tureckom zajatí -- padol doň spolu s inými Seničanmi v septembri roku 1663 a v bezsennej noci pri Osuskom "vypočul si pod borievčím krik senických žien a dievčín".
V Prahe krásnym Seničankám nič podobné nehrozilo, a tak si pražské publikum na záver ich návštevy mohlo vypočuť iba koncert vynikajúceho senického evanjelického spevokolu.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 23:58