StoryEditor

Láska na celý život

25.05.2007, 00:00

Vyše 100-tisíc pamiatok a tisícky kilometrov pláží. Sídla z antického obdobia, monumentálne chrámy a honosné paláce, malebné dedinky i moderné centrá. To všetko je Taliansko alebo tiež krajina s dvoma samostatnými miništátmi: vo Vatikáne sídli pápež, v San Maríne vyberaná spoločnosť. Ale aj malebné stredomorské ostrovy, z ktorých jeden (Elba) sa stal nedobrovoľným domovom Napoleona. Ďalší "preslávila" mafia, o nej sa však na Sicílii nepatrí hovoriť.
Dávnou obilnicou Ríma s metropolou Palermo sa však atrakcie nekončia. Treba k nim pripočítať Alpy, veľké jazerá vhodné na windsurfing či údolie Pádu ideálne na rybolov.
Pamiatky s pizzou
Večné mesto s Koloseom, Panteónom, španielskymi schodmi či sakrálnymi stavbami Vatikánu s Námestím sv. Petra a Sixtínskou kaplnkou netreba predstavovať. Iba ten, kto zažil jedinečnú atmosféru talianskej metropoly, však pochopí, prečo všetky cesty vedú do Ríma. Platí to aj pre Benátky so 150 kanálmi, gondoliermi či Námestím sv. Marka s rovnomenným chrámom z 11. storočia. Namiesto naháňačky za pamätihodnosťami sa môžete zastaviť na tradičnú pizzu, pravé talianske espresso s hustou penou či skvelé víno. Platí to aj pre renesančnú Florenciu s druhou najväčšou katedrálou na svete -- Duomo či starobylý Neapol s Pompejami, ktoré zasypala sopka Vezuv.
Ak túžite po oddychu pri mori, vyberte si skôr vzdialenejšie a turistami menej navštevované pláže na juhu v Kalábrii či niektorý z ostrovov. Rozmanitá Kalábria so skalnými útesmi, figovými či olivovými sadmi a rodinnými hotelíkmi vás dostane. Pobrežie na severe od Bibione po Benátky totiž navštevujú húfy turistov a domáci sa mu vyhýbajú.
Syry zalievané vínom
Čo sa týka kuchyne, na severe sa napríklad oplatí vyskúšať hustú kašu z kukuričnej krupice -- polentu. Ochutnať treba svetoznámu pizzu a cestoviny, ktoré sa v každej oblasti pripravujú s inými ingredienciami či rizotá z krátkozrnnej ryže na desiatky spôsobov. Netreba pritom zabúdať na tradičné syry --- parmezán, mozzarellu, ricottu či gogonzolu, doplnené fantastickým bielym alebo červeným vínom. Ak si potrebujete osladiť život, dajte si pravé tiramisu zo syra mascarpone, z kávy a čokolády.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
27. apríl 2024 11:59