StoryEditor

Mladí ťažšie prestávajú fajčiť

04.01.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Väčšina mladých fajčiarov vo veku od 16 do 24 rokov sa pokúša skoncovať s fajčením samostatne, bez použitia rôznych metód ponúkaných v reklamách. Vyplýva to z publikácie Morbidity and Mortality Weekly Report, podľa ktorej by tento faktor mohol vysvetľovať, prečo bývajú mladší fajčiari pri svojich pokusoch o skoncovanie s tabakom častejšie neúspešní.

Chýbajú peniaze
Správa vychádzala z prieskumu medzi mladými fajčiarmi, ktorý sa konal v roku 2003. V ňom výskumníci sledovali správanie 1 827 mladých fajčiarov, ktorí sa pokúšali skoncovať s fajčením. Medzi dospelými, respektíve staršími fajčiarmi, prevládajú metódy, za ktoré treba platiť. Najčastejšie využívajú možnosť konzultácií s odborníkom, nikotínové nálepky a iné produkty s obsahom nikotínu, navštevujú rôzne kurzy a krúžky zamerané na odvykanie a v najhorších chvíľach telefonujú na linku pomoci. Mladí uprednostňujú skôr metódy bez asistencie aj preto, že zväčša nemajú peniaze na zaplatenie služby alebo produktu.

Muži a ženy rozdielne
Najobvyklejšou stratégiou je znižovanie počtu cigariet. Skoncovať s fajčením skúšajú niektorí aj tak, že si prestanú kupovať cigarety, ďalej cvičením, zaangažovaním priateľa alebo priateľov do odvykania a ďalšou metódou je fajčenie cigariet v minulosti označovaných ako light.
Profesionálnu pomoc vyhľadávajú skôr ženy ako muži, tí zasa viac žujú nikotínové žuvačky. Ženy do procesu odvykania zapájajú častejšie svojich priateľov, alebo priateľky, muži preferujú cvičenie.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vikend, menuAlias = vikend, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 10:12