StoryEditor

Dnes problémy, neskôr zásluhy

19.04.2005, 00:00
Tohtoroční maturanti na skúšku dospelosti len tak ľahko nezabudnú. Reforma skúšky dospelosti totiž v praxi nevypálila najlepšie.

Tohtoroční maturanti na skúšku dospelosti len tak ľahko nezabudnú. A nielen oni! Nazabudne na ňu ani tá časť verejnosti, ktorá by sa o maturitách za normálnych okolností dozvedela až vtedy, keď by v uliciach mesta stretla skupinky mladých ľudí s tablom. Reforma skúšky dospelosti totiž v praxi nevypálila najlepšie. Chýbali náhradné testy, niektoré zadania boli nejednoznačné alebo v "nesprávnom" jazyku, objavilo sa aj zopár viac či menej závažných faktických chýb. Vzhľadom na to, že to bola premiéra a do distribúcie išlo zhruba 160-tisíc výtlačkov v niekoľkých mutáciách, tieto nedostatky by sa možno dali prehliadnuť. Ospravedlniť však opakovanie maturít z matematiky pre chybu úradníka na Štátnom pedagogickom ústave je priveľa aj na veľkorysých. Predstava opätovného stresu môže aj v tých silnejších náturách vyvolať nervozitu. Síce sa hovorí, že "opakovanie je matkou múdrosti", no existujú aj výnimky. A v prípade stresu a záťaže to platí dvojnásobne. Netreba totiž zabúdať, že maturantov čakajú ešte ústne maturity a prijímačky na vysoké školy.
Prvá obeť bola známa hneď od začiatku -- študenti, ktorí sa rozhodli maturovať z ťažšej A-úrovne z nie veľmi obľúbeného predmetu -- matematiky. Ďalším potrestaným v tomto príbehu hľadania "obetného baránka" je riaditeľ ústavu, ktorý mal celé maturity na starosti -- Vladimír Repáš. Hoci sa na príprave maturít podieľal od roku 1999, niekoľko rokov robil na školách monitor maturitných predmetov a v minulom školskom roku zvládol bez väčších ťažkostí generálnu skúšku novej maturity, jeho hlava padla. Okrem neho prišli o funkciu aj jeho ďalší štyria podriadení. Na jednej strane logické riešenie -- odišli vedúci pracovníci inštitúcie, ktorá chybu spôsobila. Na druhej strane, išlo o štátnu skúšku, za ktorej priebeh zodpovedá pred verejnosťou v prvom rade minister školstva, v druhom štátni tajomníci. Je síce pochopiteľné, že títo páni nemôžu mať prehľad o činnosti každého úradníka, navyše ak ide o priamo riadenú organizáciu ministerstva školstva s vlastným riaditeľom. Politicky a morálne je však pred verejnosťou za spustenie novej maturity zodpovedný práve minister. No ten z funkcie neplánuje odísť. Aj preto, že by rád boj o novú maturitu dotiahol do konca. Veď, ak teraz odolá, o niekoľko rokov už nikoho nebudú zaujímať detaily o tom, ako vyzerala nová maturita prvýkrát v praxi. Zaujímavé bude len to, kto ju uskutočnil. A toto pozitívum si na svoj účet pripíše minister Fronc.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vzdelavanie-1, menuAlias = vzdelavanie-1, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
09. máj 2024 01:49