StoryEditor

Aj takéto príbehy deti objavili v rámci projektu

29.06.2006, 00:00

V našej rodine koluje už pár storočí legenda. Či je pravdivá alebo nie, je ťažko dokázateľné. Ako malej mi moja stará mama z otcovej strany rozprávala príbeh o grófovi Františkovi Wesselényim a jeho manželke Žofii Bosniakovej, ktorá umrela ako 35-ročná na Strečne v roku 1644. Po 45 rokoch jej truhlu preniesli v neporušenom stave do Tepličky nad Váhom, kde ju v kaplnke nájdeme aj vyše 370 rokov po smrti v neporušenom stave.
Keď mi to stará mama porozprávala, pýtala sa ma, či viem ako sa volala za slobodna. Keď mi povedala svoje pôvodné meno - Marta Wesselényi - pochopila som.
Moja stará mama, ktorá mi to rozprávala, je cez niekoľko pokolení pravnučkou Františka Wesselényiho a Žofie Bosniakovej. Nie je to síce geneticky dokázané, ale v rodine starej mamy sa to traduje už 400 rokov. Otec mojej starej mamy sa o túto problematiku zaujímal a zistil aj veľa zaujímavých skutočností, no nanešťastie sa ho už na to nemôžem spýtať, pretože zomrel v roku 1966.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/vzdelavanie, menuAlias = vzdelavanie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 03:03