StoryEditor

Bankám ukrojilo zo zisku najmä euro

31.01.2008, 23:00

Zisk slovenských bánk dosiahol vlani opäť gigantické rozmery. Podľa predbežných výsledkov Národnej banky Slovenska našich 16 finančných domov v čistom zarobilo takmer 17,2 miliardy korún. Na rozdiel od predchádzajúcich troch rokov však vlaňajšok znamenal spomalenie tohto rastu. Ako HN povedal Marcel Laznia zo Slovenskej bankovej asociácie, 3,4-percentný pokles zisku sa dá pripísať pokračujúcim prípravám na euro, ktoré má Slovensko prijať v roku 2009.
Z troch najväčších bánk rástol zisk, o desatinu v Slovenskej sporiteľni a o 14 percent Tatra banke. VÚB spomalila, čo pripisuje najmä priaznivým účtovným operáciám z roku 2006. Rekordérom v raste zisku bola štvrtá najväčšia UniCredit Bank. Za zvýšením o takmer tri štvrtiny však stojí najmä vlaňajšia fúzia s HVB.
Minulý rok slovenské banky opäť ťahali najmä úvery. Len VÚB spravuje pôžičky za 130 miliárd. Úrokové výnosy od januára do posledného decembra pritom v sektore dosiahli v čistých hodnotách takmer 40 miliárd korún. Okrem bežných ľudí však banky čoraz viac profitujú aj z úverov, ktoré si na podnikanie berú malé a stredné firmy.
Dá sa očakávať, že tento rok bude pre bankový sektor ešte ťažší. Náklady na euro sa už prejavia v plnom rozsahu a banky okrem toho stratia príjmy, ktoré mali doteraz z obchodovania so slovenskou korunou.

01 - Modified: 2003-07-08 07:50:05 - Feat.: 0 - Title: Štvorlístok ako symbol šťastia a nádeje
menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/zaostrene-na-banky, menuAlias = zaostrene-na-banky, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
02. máj 2024 16:58