StoryEditor

V Olejnikove evakuovali rómsku osadu

05.06.2006, 00:00
Dovedna v 82 obciach Prešovského kraja vyhlásili počas víkendu pre miestne povodne tretí stupeň povodňovej aktivity. Najhoršia situácia bola v Prešovskom a Bardejovskom okrese, v ktorých rozvodnené toky zaplavili množstvo pivníc rodinných domov, miestne aj prístupové cesty.

Dovedna v 82 obciach Prešovského kraja vyhlásili počas víkendu pre miestne povodne tretí stupeň povodňovej aktivity. Najhoršia situácia bola v Prešovskom a Bardejovskom okrese, v ktorých rozvodnené toky zaplavili množstvo pivníc rodinných domov, miestne aj prístupové cesty. Najdramatickejšia bola situácia v obci Olejnikov v Sabinovskom okrese. Potok Ľutinka prinútil evakuovať asi 160 ľudí z rómskej osady, ktorí našli útočisko v miestnom obecnom úrade. "Najhoršie to je v hornej časti obce. Ak by spadli dva drevené mosty, asi 40 ľudí by bolo úplne odrezaných od sveta," povedala včera pre HN starostka Olejnikova Eva Bartošová. V obci pomáhalo aj 20 vojakov z mechanizovanej brigády z Prešova. "Sme tu od poludnia. Odkláňame dopravu, pomáhame pri varení a zásobovaní potravinami, výdaji stravy evakuantom a doviezli sme aj materiál civilnej obrany, ležadlá, prikrývky," povedal rotný Ľubomír Goliáš.
Včera popoludní odstavili diaľnicu medzi Prešovom a Košicami. Rozvodnená Torysa zaplavila oba jazdné pruhy diaľnice a zaliala aj vedľajšiu cestu medzi oboma krajskými metropolami. Kritická situácia bola tiež v samotnom Prešove. Voda zaliala cestu pri hypermarkete Tesco a podjazd popod železničnú trať.
Na pomoc postihnutým oblastiam bola pripravená aj armáda. "Na monitorovanie situácie je stále pripravený aj vrtuľník Mi-17 z prešovskej leteckej základne," uviedol hovorca ozbrojených síl Milan Vanga. V súčasnosti môže podľa neho armáda vyčleniť bez obmedzenia výcviku až okolo 700 vojakov a vyše 300 kusov techniky.
Hladiny riek stúpali tiež na západnom Slovensku, Dunaj v okolí Devína stúpol na 660 centimetrov, pri Medveďove to bolo približne sedem metrov. Podľa odhadov sa však situácia mala do pondelňajšieho rána upokojiť.

Zvyčajne malý potok Ľutinka sa rozvodnil do takej miery, že začal podmývať cestu do obcí Ľutina a Olejnikov. V nedeľu podvečer, okolo 17. hodiny, bol prejazdný už len jeden pruh cesty a voda z nej ďalej nebezpečne ukrajovala. Snímka hn/Marián Hutňan

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/infografika, menuAlias = infografika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:32