StoryEditor

Jeho milióny zdedí charita. Čínsky boháč Chen Guangbiao

19.08.2014, 00:00
Svoj majetok chce po smrti nechať charite a sám seba označil ako čínskeho filantropa číslo jeden.

Znetvoreným ženám, ktoré sa zapálili pri protestnom obrade Falun Gong, ktoré vraj bolo zinscenované čínskou vládou, dal peniaze na rekonštrukciu tváre. 250 bezdomovcov pozval na drahý obed do reštaurácie Loeb Boathouse v Central Parku v New Yorku. Po 300 dolárov im však nakoniec nerozdal, pretože sa ozvali kritické hlasy, že väčšina berie drogy a mal by ich investovať radšej do ich liečenia. Nato utŕžil kritiku od Číňanov, že nosí peniaze do Ameriky namiesto toho, aby pomáhal doma. „Navštevoval som USA každý mesiac od vlaňajšieho novembra, videl som veľa bezdomovcov, chudobných ľudí na uliciach, ktorí hľadali jedlo v odpadkových košoch,“ povedal pred pár týždňami pre CNN, keď sa ho pýtali, prečo podnikol toľko ciest do Spojených štátov, aby sa venoval filantropii. Po prírodných katastrofách v Japonsku aj na Haiti takisto finančne podporil postihnuté krajiny. Chen Guangbiao je milionár a filantrop, ktorý vzbudzuje mnoho kontroverzných reakcií.

Akcia bezdomovci

Ponuka bola kráľovská: tuniak v sezamovom kabátiku, hovädzí steak a ovocie s creme fraiche. Luxusné menu vo vychytenej newyorskej reštaurácii si z bežných ľudí nemôže dovoliť nik. Tento filantrop si však povedal, že dopraje bezdomovcom zážitok, na ktorý do konca života nezabudnú, a pozval ich na kráľovskú hostinu. Chcel pozývať náhodne, ale vypomstilo sa mu to: bezdomovcov prišlo také množstvo, že nebolo reálne, aby ich pozval všetkých. Tí, na ktorých sa neušlo, boli dosť nahnevaní, možno nie natoľko kvôli luxusnej večeri, ako skôr preto, že k nej mali dostať aj tristo dolárov. Okrem poďakovania od pozvaných dostal preto aj „vynadané“.

Žiadny panský synáčik

Pochádza z chudobnej rodiny, jeho súrodenci dokonca zomreli od hladu. Zbohatol podnikaním v stavebníctve, odpadovom hospodárstve a tiež ako majiteľ firmy, ktorá robila demolácie. „Každý jeden cent, ktorý mám, bol zarobený čestným a poctivým spôsobom,“ hovorí o svojom bohatstve. Celosvetovo známym sa stal v okamihu, keď verejne vyhlásil, že chce kúpiť noviny New York Times, čo sa mu nepodarilo napriek tomu, že ponúkol miliardu dolárov. „Nie je nič, čo by sa nemohlo kúpiť za správnu cenu,“ vyhlásil, keď majitelia reagovali, že nemajú v úmysle noviny predať. Chcel ich vlastniť, lebo sa mu nepozdávali články o Číne. „Celý svet bude svedkom zrodenia môjho čínskeho sna,“ uviedol pred verejnosťou a médiami, skôr než svoj zámer oznámil. No nevyšlo mu to, majitelia denník vôbec predať nechceli a podľa nich má minimálne dvojnásobnú hodnotu.

Predá aj čerstvý vzduch

Chcel upozorniť na znečistenie ovzdušia, a tak ukryl čerstvý vzduch z Číny a Taiwanu do plechovky. Aj keď nápad vyvolal veľa negatívnych reakcií, uvedenie na trh bolo úspešné. Znie to prinajmenšom zvláštne, ale v Pekingu je naozaj taký smog, že Číňania sa na to zrejme pozerajú ináč, v dôsledku znečistenia majú veľa zdravotných problémov. Chen sa pred médiami vyjadril, že odkazuje šéfom veľkých spoločností a starostom, aby nehľadeli len na obrovské zisky a ekonomický rast, keď pritom ignorujú osudy svojich detí a vnúčat. Zároveň vyjadril svoju obavu z toho, že ak bude znečistenie pokračovať súčasným tempom, o desať rokov už nebude reálne prechádzať sa po Pekingu bez plynovej masky. Na tomto nápade nechcel nejako špeciálne zarobiť, zisk šiel takmer celý na charitu. Chenovi sa však len tak neprepiekol ani tento nápad, lebo vzápätí nasledovali reči, že predáva niečo, čo mu nepatrí.

Prestrelil?

Chen je však známy aj kontroverznejšími výrokmi: v minulom roku vyhlásil, že podporuje politiku jedného dieťaťa a mala by sa vykonávať s prihliadnutím na úroveň vzdelania. To už zrejme prehnal a mnohých nahneval. „Absolventom stredných škôl by malo byť povolené len jedno dieťa. Ľudia s nižším vzdelaním by mali mať zakázané rodiť,“ tvrdí. Na otázku novinárov, či by to nebolo porušovanie ľudských práv, odpovedal, že nevzdelané deti sú pre Čínu záťažou. Vyslúžil si tým rozsiahle verejné odsúdenie a neskôr vyhlásil, že si novinári jeho slová nesprávne vysvetlili a že právo rodiť považuje za základné ľudské právo.
do plôšky

Vďaka čomu zbohatol
  • biznis v stavebníctve
  • aktivity v poľnohospodárstve
  • spracovanie odpadu
  • podnikanie s demoláciami

Informácie: Wall Street Journal, Forbes

01 - Modified: 2024-04-03 15:47:39 - Feat.: - Title: Izraelský útok zabil zamestnancov charity. Podľa USA by nemal ovplyvniť rokovania o prímerí 02 - Modified: 2024-03-11 12:50:26 - Feat.: - Title: FOTO Charitatívna párty Eltona Johna: Dámy a ich súboj dekoltov! 03 - Modified: 2024-01-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Aj vďaka vašej pomoci môžu detské nemocnice dopriať deťom pocit domova 04 - Modified: 2023-12-14 08:50:24 - Feat.: - Title: Užite si vianočnú atmosféru pri stromčeku v Auparku a urobte radosť deťom z domova 05 - Modified: 2023-11-23 10:30:00 - Feat.: - Title: Američan žil v mobilnom dome bez televízora či počítača. Po smrti vyšlo najavo, že bol milionár a všetky peniaze odkázal mestu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/investicne-citanie, menuAlias = investicne-citanie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:49