BitcoinReuters
StoryEditor

Ronald Ižip: Je Bitcoin bublina?

08.08.2017, 00:00
Ani rozdelenie Bitcoinu na Bitcoin a Bitcoin Cash nedokázalo zraziť túto virtuálnu menu.

Naopak, včera sa obchodovala na nových maximách takmer 3 500 dolárov. Za posledný rok vzrástla jej hodnota päťnásobne. A tak opätovne vyvstáva otázka, je Bitcoin bublina?

Bitcoin a Blockchain

Blockchain je jedna z najfascinujúcejších inovácii poslednej doby.  Blockchain je forma decentralizovaného účtovného denníka. Nedá as sfalšovať, keďže je umiestnený na mnohých počítačoch po celom svete. Aj to je dôvod, prečo do tejto technológie mohutne investujú banky, burzy, online obchody, softvérové firmy ale aj štáty. Bitcoin či iné virtuálne meny sú verziou blockchainu s cieľom konkurovať peniazom.

Podkladová myšlienka Bitcoinu je úžasná – je to extrémne lacný spôsob, ako poslať peniaze komukoľvek na svete. V tomto pohľade vo finančnom svete nemá obdobu. Je to však aj dobrá investícia? Paralelný vesmír Stretnú sa dvaja chlapci. Jeden má škrečka na predaj a druhý sa ho pýta na cenu. Dostane odpoveď - 500-tisíc dolárov - uškrnie sa a ide preč. Stretne ho na druhý deň a pýta sa, či ho predal. Dostane odpoveď, že áno.

Za dva kanáriky po 250-tisíc dolárov. Každá finančná investícia má svoju fundamentálnu hodnotu – niečo oceniteľné ako je hodnota podkladového aktíva či budúci cash-flow. Za virtuálnymi menami však nestojí nič reálne. Nič, vzhľadom k čomu by sa dala hodnota investície posúdiť. A tak ako v príklade s chlapcami, hodnota virtuálnej meny je iba o tom, akú hodnotu jej dá trh. Nakupovanie Bitcoinov nie je investícia, je to špekulácia.

Špekulácia s možnosťou veľkých ziskov ale aj veľkých strát. Cena sa môže rovnako prepadnúť k 100 dolárom, ako aj vzrásť k 100-tisíc dolárom. 

Problém virtuálnych mien

Rozdelenie Bitcoinu ukázalo ďalšiu zo slabostí virtuálnych mien. Bola to reakcia na to, že Bitcoin je extrémne pomalý. Kým napríklad Visa má kapacitu zrealizovať za sekundu 24-tisíc transakcií, Bitcoin ich spraví iba 7, navyše s meškaním 10 minút. Nové zmeny množstvo transakcií zrýchlia.

No Bitcoin Cash s väčšími ambíciami už stihol stratiť 70 percent hodnoty a nezdá sa, že by spravil Bitcoinu väčšiu konkurenciu. Ostatné meny ako Ethereum majú potenciál byť oveľa rýchlejšie. No na druhej strane im chýba dostatočná infraštruktúra, ktorá by zabezpečila potrebnú likviditu a bezpečnosť. Na virtuálnych menách participuje mnoho špekulantov, ktorí manipulujú trh.

Jeden z nich – Spoofy, má vraj takmer neobmedzený kapitál. Trh posúva zadávaním veľkých objednávok, ktoré nikdy nemajú byť realizované. Za takéto správanie na burze hrozí väzenie, na Bitcoine sa zarába. 

Blockchain má veľkú budúcnosť

Či je Bitcoin bublina, je zlá otázka. Či tu bude aj o 10 rokov, uvidíme. No je takmer isté, že Blockchain tu bude s nami veľmi dlho – a možno intenzívnejšie, ako by sme chceli. Čo môže byť pre vládu atraktívnejšie ako zoznam všetkých transakcií jej občanov? Z Bitcoinu sa môže nakoniec stať opak slobody a anonymity – jednoduchý spôsob zdaňovania všetkých transakcií svojich občanov. 

01 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 02 - Modified: 2019-04-25 20:25:32 - Feat.: - Title: Veľké divadlo pokračuje 03 - Modified: 2019-04-11 20:22:00 - Feat.: - Title: Dokedy bude ropa rásť? 04 - Modified: 2019-04-04 20:20:04 - Feat.: - Title: Rast svetového dlhu brzdí 05 - Modified: 2019-03-28 20:20:21 - Feat.: - Title: Centrálne bankovníctvo v kríze
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 03:50