StoryEditor

Na scéne je veda

08.02.2006, 23:00
Podľa najnovších výskumov sa odvažujem konštatovať, že veda v mnohých smeroch zbavuje ľudí zodpovednosti. Koľko drastických diét musí napríklad obézny človek absolvovať, kým sa presvedčí, že mu nič nepomáha a maximálne dokáže iba existenciu tzv. jojo efektu. Vedci z Wisconsinu nám tvrdia: Zbytočne sa namáhate, za obezitu nemôžete vy, ale akési adenovírusy.

Podľa najnovších výskumov sa odvažujem konštatovať, že veda v mnohých smeroch zbavuje ľudí zodpovednosti. Koľko drastických diét musí napríklad obézny človek absolvovať, kým sa presvedčí, že mu nič nepomáha a maximálne dokáže iba existenciu tzv. jojo efektu. Vedci z Wisconsinu nám tvrdia: Zbytočne sa namáhate, za obezitu nemôžete vy, ale akési adenovírusy. Možno v blízkom čase teda vedci nájdu vakcínu, ktorá vám konečne zabezpečí ideálnu štíhlosť. Dáš sa zaočkovať a môžeš jesť všetko, čo ti chutí. Tento poznatok vo mne ako človeku, ktorý tiež celé roky zápasí s nadváhou, vzbudzuje veľké nádeje. Rovnako ako náplasť, ktorá vraj odučí človeka fajčiť, hoci mám oveľa lacnejší recept -- nie drahú nikotínovú náplasť, ale celkom obyčajnú, ľudovo nazývanú leukoplast. Tou si predsa stačí prelepiť ústa a človek nielenže nemôže fajčiť, ale ani prijímať potravu, takže toto lacné riešenie spĺňa vlastne dva účely. Napriek tejto mojej ľudovej tvorivosti však očakávam, že veda dokáže oveľa viac. Robím si nádeje, že frontálne zaútočí aj na ďalšie ľudské neduhy -- že vyvinie vakcínu zaberajúcu proti ľudskej nevraživosti, nenávisti, sebectvu, zlomyseľnosti či pomstychtivosti. Otázne je, či by nám reformované zdravotníctvo takéto očkovanie poskytlo bezplatne. Pretože, a o tom som presvedčený, aj tieto neduhy spôsobuje vírus, ktorý sa šíri medzi ľuďmi až zarážajúco rýchlo a ohrozuje nás možno viac ako fajčenie či obezita.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:58