wall street býk dievčaReuters
StoryEditor

USA sa nezadržateľne blížia k ďalšej recesii, ktorá stlačí sadzby hlboko do mínusu (komentár dňa)

18.08.2017, 00:50

Ekonómovia v USA začínajú diskutovať o tom, kedy americká ekonomika spomalí a príde ďalšia recesia. K týmto témam štandardne patrí otázka, čo bude musieť centrálna banka (Fed) urobiť na podporu ekonomiky. A čoraz viac ekonómov varuje, že počas ďalšej krízy pravdepodobne pôjdu úrokové sadzby hlboko do mínusu.

Počas júla 2017 vzrástla celková hodnota dlhopisov na svete s negatívnym výnosom o 25 percent a aktuálne dosahuje objem až 8,6 bilióna USD. Hlavným dôvodom rastu cien dlhopisov a poklesu ich výnosov je opakované spomalenie inflácie, ako aj geopolitické riziká vo svete. Investori tak radšej dávajú kapitál do bezpečných aktív, aj keď za úschovu kapitálu v týchto aktívach musia platiť. Je však zaujímavé, že výnosy na dlhopisoch globálne klesajú aj napriek tomu, že Fed už štyrikrát zvýšil úrokové sadzby a chystá sa predávať dlhopisy zo svojej súvahy a Európska centrálna banka ECB pravdepodobne už čoskoro zastaví kvantitatívne uvoľňovanie a bude rozmýšľať nad zvyšovaním sadzieb.

Viacero centrálnych bánk po celom svete znížilo úrokové sadzby do negatívneho pásma počas minulých rokov s cieľom povzbudiť investovanie a spotrebu a tiež stimulovať infláciu. Nízke úrokové sadzby podľa ekonomických teórií demotivujú od držania hotovosti a bankových depozitov, a preto investori radšej peniaze dávajú do vyššie úročených aktív. V skutočnosti však kapitál smeroval aj do dlhopisov, ktoré posilňujú spolu so znižovaním úrokových sadzieb. Analytik J.P. Morgan Iain Stealey je presvedčený, že počas ďalšej krízy nebudú mať centrálne banky plošne na výber a budú sa musieť vrátiť k negatívnym sadzbám.

Trhy začínajú diskutovať aj o tom, kedy príde do USA ďalšia recesia. Aj keď trh kótuje šancu na recesiu v USA v najbližšom roku s pravdepodobnosťou len okolo 15 percent, aktuálny cyklus expanzie ekonomiky, ktorý začal v roku 2009, predstavuje už tretiu najdlhšiu rastovú periódu v USA od 19. storočia. Nízke úrokové sadzby v USA vytvorili veľmi uvoľnené finančné podmienky, čo stále podporuje jednak ekonomický rast, ale aj investovanie do akcií. Dlhopisový trh však už začína pomaly vysielať varovné signály – krátke úrokové sadzby rastú rýchlejšie ako dlhodobé, čo býva z historického hľadiska označované za indikátor blížiacej sa ekonomickej recesie. Americká ekonomika rastie tempom 2,1 percenta ročne, čo je stále ďaleko od Trumpom sľubovaných 4 percent.

Každý rast sa ale skôr či neskôr skončí, preto bude zaujímavé sledovať, ako budú na prípadnú recesiu v USA reagovať centrálne banky na čele s americkým Fed-om.

01 - Modified: 2020-04-24 13:07:20 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 02 - Modified: 2020-04-24 13:07:02 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 03 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 04 - Modified: 2018-11-23 08:33:21 - Feat.: - Title: Striebro: dlho zaznávaná komodita, ktorej svitá na lepšie časy? 05 - Modified: 2018-09-17 09:43:15 - Feat.: - Title: Pozitívne inflačné čísla posilnili kurz eura
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:50