Šéf ECB Mario DraghiReuters
StoryEditor

Pokúsi sa prezident ECB už dnes oslabiť silnejúce euro? (komentár dňa)

25.08.2017, 09:11
Aj keď euro zaznamenávalo v pondelok ráno mierne straty voči doláru, aktuálny týždeň môžeme určite označiť za jeden z tých pokojnejších.

To však pravdepodobne nebude platiť o dnešnom dni, kedy nás čakajú dve zásadné udalosti: konferencia centrálnych bankárov v Jackson Hole a prejav Maria Draghiho. Obchodovanie s menami bolo tento týždeň pokojnejšie, pár EUR/USD sa aj napriek úvodnému poklesu o 0,25 percenta stabilne nachádzal len tesne pod úrovňou 1,18. To sa môže zmeniť dnes.

Včera totiž začala konferencia centrálnych bankárov v Jackson Hole, na ktorú sú zvedavé najmä americké trhy. Druhou zásadnou udalosťou je dnešný prejav prezidenta Európskej centrálnej banky Maria Draghiho. Podľa zdrojov blízkych ECB by Draghi nemal oznámiť žiadne novinky v monetárnej politike a mal by znieť veľmi neutrálne, pričom pravdepodobne len pochváli silný rast v eurozóne.

Trh však čaká, že sa vyjadrí aj k zníženiu či dokonca ukončeniu kvantitatívneho uvoľňovania QE (aj keď oficiálne má tento krok oznámiť na septembrovom zasadnutí). Na druhej strane, Mario Draghi má hneď niekoľko dôvodov, prečo by sa k QE teraz vyjadrovať nemal.

Prvým dôvodom je stále nízka inflácia. Tá aktuálne medziročne dosahuje hodnotu iba 1,3 percenta a v posledných mesiacoch znova stagnuje. ECB navyše nepredpokladá návrat inflácie nad 2 percentá v najbližších dvoch rokoch. Ani objemné tlačenie bankoviek, nulové sadzby a rast ekonomiky nedokázali spôsobiť návrat inflácie nad úroveň 2 percent. Je teda veľmi otázne, ako by sa vyvíjal rast cenovej hladiny, keď raz skončí kvantitatívne uvoľňovanie.

Druhým dôvodom je prepad akciových trhov. Európske indexy už ukončujú svoje dlhodobé rastové trendy a možno nás čaká výraznejšia korekcia. Centrálne banky ale fungujú aj ako ochranca finančnej stability, a preto by pokračujúci prepad na akciách mal byť pre Draghiho a spol. nepriechodný.

Samozrejme, treba spomenúť aj silné euro, ktoré voči doláru vzrástlo od začiatku roka o približne 11 percent a dostalo sa k úrovni 1,18. Tento kurz bol z historického hľadiska pre ECB až príliš silný, ale nakoľko sa ekonomikám aktuálne darí, ECB by mohla tolerovať euro do úrovne 1,20. Ak by ale Draghi znel jastrabo, euro by mohlo pokračovať v raste až k úrovni 1,25. To by však už malo negatívny vplyv na rast ekonomík, rast inflácie aj na akciové trhy.

V záujme Draghiho je teda znieť dnes neutrálne až „holubičo“ a hlava ECB by sa mala za každú cenu snažiť oslabiť euro, resp. zastaviť jeho prudký rast. Ak sa tak nestane, môže nás v druhom polroku čakať pomalší ekonomický rast a výraznejšia korekcia na akciových trhoch.

Autorom je Peter Bukov, hlavný analytik TopForex

01 - Modified: 2020-04-24 13:07:20 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 02 - Modified: 2020-04-24 13:07:02 - Feat.: - Title: Na benzín pod euro zabudnite. Odborník vysvetľuje, čo spôsobí kolaps cien ropy 03 - Modified: 2019-06-20 22:36:25 - Feat.: - Title: Procházka ukazuje, že kľúčom k zvoleniu je masochizmus 04 - Modified: 2018-11-23 08:33:21 - Feat.: - Title: Striebro: dlho zaznávaná komodita, ktorej svitá na lepšie časy? 05 - Modified: 2018-09-17 09:43:15 - Feat.: - Title: Pozitívne inflačné čísla posilnili kurz eura
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:36