Americký prezident Donald TrumpReuters
StoryEditor

Ronald Ižip: Koniec Trumpa na dohľad?

29.08.2017, 13:14

V stávkových kanceláriách sa začali množiť stávky na to, či Trump dovládne do konca svojho volebného obdobia. Nečudo, jedna politická prehra strieda druhú. September môže byť kľúčový nielen pre Trumpa, ale aj postavenie americkej ekonomiky a dolára obzvlášť.

Od ideálov do reality

Optimizmus, ktorý na finančné trhy prišiel s Trumpovým víťazstvom, už dávno vyprchal. Od kedy časť republikánov zablokovala návrh reformy Obamovho zdravotného poistenia, s presadzovaním vládnej agendy to ide dolu kopcom. Posledné dni vidíme nielen veľké výmeny v rámci administratívy Bieleho domu, ale aj pokračujúcu frustráciu predstaviteľov vlády ako aj samotného Trumpa.

Z kľúčových postáv tvorby vládnej politiky zo začiatku roka neostal prakticky nikto, iba Trump a jeho viceprezident. Odišiel Bannon, Flynn, Spicer či Priebus. Po incidente vo Virgínii hrozil odchodom Cohn (potenciálny kandidát na šéfa Fedu) a hovorí sa aj o naštrbených vzťahoch so šéfom zahraničných vecí Rexom Tillersonom. Sotva niekedy zažil Biely dom takýto exodus. No problémy sú len predo dvermi.

Tri výzvy vládnej politike

Po prehranej bitke o Obamacare stoja pred vládou tri ťažké výzvy. Prvou je pripraviť daňovú reformu. Vládny návrh je však príliš optimistický, čo sa týka budúcich príjmov. Z nich vypadli príjmy zo zmeny Obamacare ako aj zo zavedenia daní z importov. Vládny návrh tak sotva spĺňa neutralitu príjmov.

Navrhované zníženie daňových sadzieb k 15 percentám sa zdá byť ilúziou. Pri naznačených problémoch s vládnymi príjmami je nerealistické očakávať korporátne sadzby pod 20 percent, skôr na úrovni 25 percent. To by však nebola veľká zmena vzhľadom k existujúcim sadzbám.

Druhou výzvou vlády je rozpočet pre fiškálny rok 2018. Okrem uvedených problémov s vládnymi príjmami kontroverzie vzbudzuje aj múr s Mexikom. Demokrati a časť republikánov ho nepodporia.

Najdôležitejšou septembrovou výzvou bude ale zvýšenie dlhového stropu. V USA nestačí, keď Kongres prezidentovi schváli rozpočet. Ak rozpočet narazí na dlhový strop, treba ho navýšiť. Tento rok by sa tak malo stať ku koncu septembra.

Reminiscencie z roku 2011

V auguste 2011 navyšovanie dlhového stropu viedlo takmer ku krátkodobému bankrotu USA. Ratingová agentúra S&P znížila rating krajiny a akcie sa prepadli o skoro 20 percent pri neistote, či si americká vláda dostojí svojich záväzkov.

Až do roku 2011 so zvyšovaním dlhu nebol problém, no republikáni po svojom víťazstve vo voľbách do Snemovne reprezentantov zablokovali automatické zvýšenie stropu. S demokratmi sa dohodli až na poslednú chvíľu výmenou za väčšiu kontrolu nad budúcim dlhom. Podobná situácia, aj keď s menej dramatickými následkami, sa opakovala aj v roku 2013.

Ustojí to Trump?

Tentokrát je Trump izolovanejší ako bol Obama. Oproti nemu stoja nielen zjednotení demokrati ale aj početná skupina republikánov (Freedom Caucus). Pri chaose, frustráciách a nedôvere, aká vládne na americkej politickej scéne, je ťažké si predstaviť bezproblémový prechod septembrom.

Veľké banky vidia pravdepodobnosť krátkodobého bankrotu na úrovni 30 percent. Počas neho sa zastaví vláda a jej výdavky budú musieť byť prioritizované. Už teraz americký dolár reaguje stratami.

Ak Trump september nezvládne, stávky na jeho odchod začnú prudko rásť.

01 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 02 - Modified: 2024-04-16 06:10:41 - Feat.: - Title: V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali 03 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku 04 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 05 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:13