Reuters
StoryEditor

KOMENTÁR: Kto prehrá kórejskú vojnu?

05.09.2017, 00:00
Svet prestal brať Severnú Kóreu na ľahkú váhu.

Od posledného testu medzikontinentálnej balistickej strely a vodíkovej bomby vzrástlo zlato voči doláru na najvyššiu úroveň od amerických volieb. Rast ceny zlata je prejavom rastúcej neistoty na geopolitickej scéne. Súčasná kríza má však širšie následky.

USA vs. Severná Kórea

Obe krajiny majú svoje záujmy, veľmi protichodné záujmy. Severná Kórea je príliš malá krajina s príliš málo priateľmi, aby si bol jej režim istý, že prežije. Istotu prežitia vidí vo vlastníctve zbraní hromadného ničenia. Tým môže svojich susedov ako aj USA držať v dostatočnej vzdialenosti. Zároveň je to mocná propaganda pre zachovanie si domácej integrity. 

Na druhej strane sú USA krajinou, ktorá vytvorila a stále chráni svetový poriadok. Jednou z kľúčových globálnych dohôd v tomto smere je Dohoda o nešírení jadrových zbraní. Ak by Severná Kórea dokázala beztrestne vytvoriť, testovať a stále zdokonaľovať jadrové zbrane, aký zmysel má potom táto dohoda? A akú silu má americká zahraničná politika? Kde je americký hegemón?

Vlastníctvo jadrových zbraní je kľúčovou politickou otázkou Pchjongjangu ako aj Washingtonu.

Zlé riešenia

V súčasnej situácii existujú len zlé a veľmi zlé riešenia.

Vojenský zásah je krajná možnosť. Preventívny úder USA by dokázal sotva zlikvidovať celý útočný potenciál Severnej Kórey. Naopak, mohol by spustiť použitie atómovej zbrane. Aj bez toho je juhokórejský 10-miliónový Soul, ktorý je vzdialený iba 50 km od hraníc, vystavený desiatim tisícom kusov artilérie. Škody v prípade chybného útoku by mohli byť katastrofické. 

Súčasné obchodné embargá tiež nikam nevedú a sotva sa to skoro zmení. Trump by preto najradšej odstavil Severnú Kóreu úplne z medzinárodného obchodu, čo však nedopustí Čína. Tá nemá záujem o pád severokórejského režimu, pretože sa obáva chaosu (zjednotenia polostrova a posun amerického vplyvu k jej hraniciam). Trump oznámil, že Amerika zastaví medzinárodný obchod s každou krajinou, ktorá obchoduje s Pchjongjangom. Čína to označila za neakceptovateľné.

​Ak by vznikla medzi USA a Čínou obchodná vojna, svet je okamžite v recesii. Finančná panika z roku 2008 by sa bleskovo posunula do druhého dejstva. Pri stále existujúcich stimuloch to hrozí nepredstaviteľnými problémami, ktorých sú si vedomí obaja hlavní aktéri.

Koniec hegemónie

Čím silnejšia akcia, tým väčšia reakcia. A preto je pravdepodobné, že nech Trump rozpráva čokoľvek, opäť sa ukáže, že realitu dokáže ovplyvniť iba málo. Americká reakcia bude opatrná, vedomá si následkov, ktoré by mohla vyvolať. Prídu o niečo väčšie sankcie, ktoré nič nezmenia. Severná Kórea sa zaradí k Izraelu, Pakistanu a Indii vlastniacim jadrové zbrane „načierno“.

Trend úpadku USA ako politickej a ekonomickej veľmoci bude pokračovať. No napriek tomu, dolár tu bude ešte dlho kraľovať. Prejaví sa to pri každej kríze či vojne. A Čína bude robiť všetko preto, aby jeho vplyv eliminovala. Aj o tom je nový projekt, ktorý čoskoro spúšťa -  vyrovnávanie ropných futures na šanghajskej burze v zlate. Už žiadne doláre nebudú obmedzovať jej nákupy ropy.

A určite v tomto smere nebude jediná.

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:23